Alternatief voor stamceltherapie; vasten


In de VS passen klinieken, zoals de Mayo Clinic, met succes stamceltherapie toe bij de behandeling van artrose. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Hoewel in Europa de wetgeving, net zoals in de VS, deze vorm van stamceltherapie ondersteunt, is stamceltherapie als behandeling van gewrichtsklachten niet toegestaan. Gelukkig zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Resultaten uit onderzoek naar stamcelregeneratie wijzen vasten aan als een alternatief voor stamceltherapie bij de behandeling van artrose.

Wat is stamceltherapie?

Allereerst, wat is stamceltherapie? Stamceltherapie is een vorm van regeneratieve geneeskunde. In een notendop betekent regeneratieve geneeskunde dat volwassen, gezonde cellen van de patiënt zelf, worden ingebracht (getransplanteerd) bij weefsel en organen die beschadigd zijn. De gezonde cellen herstellen de werking van het weefsel en de organen. Eén van de manieren waarop de cellen ingebracht kunnen worden, is stamceltherapie.

Wat is het resultaat van stamceltherapie?

De ingebrachte gezonde stamcellen vervangen de beschadigde cellen, waardoor huid, botten, organen en gewrichten kunnen herstellen en de patiënt zonder pijn kan leven. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam laat het lichaam zijn werk doen. Het resultaat van stamceltherapie is dat het lichaam zichzelf van gewrichtsklachten geneest, zonder gebruik van medicatie en zonder te opereren.

Met een alternatief hetzelfde resultaat

Uit onderzoek in de VS naar alternatieven voor chemotherapie bij de behandeling van kanker, blijkt dat met vasten hetzelfde resultaat kan worden behaald als met stamceltherapie. Onderzoekers van de USC Davis School of Gerontology hebben vastgesteld dat langdurig vasten gezonde stamcellen kan regenereren waardoor cellen, waaronder in beschadigde en aangetaste gewrichten, hersteld worden. Tijdens het onderzoek werden patiënten 72 uur lang geobserveerd terwijl zij aan het vasten waren. Het effect van vasten is dat ons lichaam zijn reserves aanspreekt. Overtollige glucose, ketons en vet worden afgebroken en omgezet in energie. Tijdens het vasten worden ook veel witte bloedcellen afgebroken, en tot grote verbazing van de onderzoekers, werden witte bloedcellen zeer snel opnieuw aangemaakt direct nadat de patiënten waren gestopt met vasten.

Zelf controle over je eigen lichaam

Volgens dr. Valter Longo gaat ons lichaam meteen energie besparen wanneer wij vasten. Een manier om energie te besparen, is cellen vervangen die niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld doordat ze beschadigd zijn. Het lichaam regenereert dus zelf gezonde cellen die nodig zijn voor zijn eigen herstel. Ondanks deze ontdekking, benadrukt Dr. Longo dat langdurig vasten niet hetzelfde is als vasten door alleen water te drinken, waarbij je vijf dagen of langer helemaal niets eet en alleen water drinkt. Er zijn twee manieren waarop je verantwoord kunt vasten, vindt hij. Een manier is om maximaal vijf dagen lang de calorie-inname drastisch te verminderen met 50 tot 66%. Een andere manier is om twee tot drie dagen lang alleen water in te nemen. Beide manieren horen alleen toegepast te worden onder begeleiding van een arts. In ieder geval biedt op een gezonde manier vasten een alternatief voor stamceltherapie. Daarnaast is het goedkoop en natuurlijk, en houd je zelf controle over je eigen lichaam.

Referenties

http://securacell.com/stem-cell-regeneration-fasting/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7713791
http://www.cell.com/cell-stem-cell/abstract/S1934-5909(14)00151-9

 

Afbeelding: ‘Fruit’ van Yucell Tellici op Freeimages.com

Alternatief voor stamceltherapie; vasten
4 (80%) 2 votes


Over Wim Beunderman 2 Artikelen
Gezondheid is een groot goed. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een gezond en gelukkig leven kan leiden. Met mijn bijdrage aan ArtroseBlog wil ik mensen informeren over artrose en ze inspireren om de leiding te nemen over zichzelf en zodoende in vrijheid en in goede gezondheid te leven.

5 Comments

 1. Op de site van de Mayo clinic kan ik niet vinden dat deze stamceltherapie wordt aangeboden. Bij artrose van knie vind ik alleen info over knieoperaties. Ik vind alleen iets van een onderzoeksdeelname en stamceltherapie. Jullie weten er blijkbaar meer van, gezien het artikel over dhr.Shapiro, etc
  Waar kan ik de goede informatie hierover vinden?

 2. Very interesting. It’s remarkable how prolonged fasting has the impact of rejuvenating the immune system – that was in fact the result identified in the original research.

  Thank you for sharing.

  • You’re most welcome, Norman. We found ik very interesting too, and hope we can inspire people suffering from arthritis to regain good health.

 3. Ik zou graag meer willen weten over het verlengde vasten. Er staat “50 tot 60% minder calorie inname maar wat kan je dan wel en niet eten? Is hier meer over bekend? Ik zou dit willen uitproberen, zijn er nog meer mensen die dit willen dan kunnen we het samen doen en elkaar op de hoogte houden.
  Ik heb artrose in de heup.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*