Het is een leugen dat artrose niet is te genezen

Een artrose patiënt is namelijk 'big business'


Men roept altijd: ”Artrose is niet te genezen.” Maar dat is dus helemaal niet waar. Sinds 1991 is het mogelijk om kraakbeen terug te laten groeien in versleten gewrichten. Na een behandeling kunnen mensen met een versleten gewricht zonder enige beperking van hun leven genieten.

Je kan afvragen: “Waarom horen wij dan zo weinig dan over de successen van regeneratieve geneeskunde bij artrose?” Dat zal ik je eens vertellen. Dat komt doordat, van alle landen in de hele wereld, de lobby van de farmaceutische industrie in Nederland verreweg de meeste invloed heeft. Behandelingen die niet binnen de reguliere geneeskunde vallen worden door deze machtige lobby weggezet als kwakzalverij. De media en de politiek werken samen met deze lobby ‘hand in hand’ zonder enige schaamte in het openbaar. Met als enige doel zichzelf te verrijken ten koste van de patiënt. Het klopt, iedereen weet het maar niemand doet er iets tegen!

Een artrose patiënt is namelijk ‘big business’. Hoeveel medicijnen heb je wel niet moeten slikken? Hoe vaak ben je wel niet bij de dokter of specialist geweest? En hoe vaak ben wel niet onder behandeling geweest om te eindigen met veel pijn en immobiliteit op een wachtlijst voor een kunstgewricht. Minister van VWS Edith Schippers (VVD-er) weet heel goed hoe je geld kan verdienen in de zorg. Goedkope effectieve behandelingen passen niet het verdienmodel.

Een injectie met PRP (bloedplaatjes) in het gewricht is zo’n goedkope effectieve ‘celtherapie’ behandeling. De groeifactoren in de bloedplaatjes kunnen de kraakbeencellen in het versleten gewricht aanzetten zich te delen en de ontstekingsreactie remmen. Injecties met eigen bloedplaatjes is daarmee een veilige en eenvoudige methode om het interne milieu in het gewricht te verbeteren en het herstel van kraakbeen te bevorderen. Zelfs voor mensen ouder dan 67 jaar met ernstige artrose heeft één injectie PRP hetzelfde dan wel niet betere resultaten dan dan één injectie met corticosteroïden. Maar dan zonder schadelijke bijwerkingen en 100% BIO. Deze behandeling zou gratis beschikbaar moeten zijn in elk ziekenhuis. Het kost namelijk slechts 30 ml van uw eigen bloed.

Genezen van artrose wordt vermomd als duur medicijn

Door de politiek wordt het in Nederland onmogelijk gemaakt om je te laten behandelen met celtherapie. Een zeer goedkope en effectieve behandeling waarbij de lichaamseigen cellen van de patiënt worden gebruikt. Tegelijkertijd steekt de Nederlandse overheid, de Europese Unie en het Reumafonds vele miljoenen euro’s in de ontwikkeling van een medicijn voor de ‘Big Pharma’. Dit zogenaamde medicijn bestaat uit gekweekte cellen, afgenomen van je eigen buikvet, uit een duur laboratorium van een groot bedrijf. Uiteindelijk zal artrose ook in Nederland te genezen zijn maar op een manier dat de rijke rijker worden en de arme armer.

Medische bronnen:
Articular Cartilage Paste Graft

Platelet-Rich Plasma Injections for Advanced Knee Osteoarthritis: A Prospective, Randomized, Double-Blinded Clinical Trial

Het is een leugen dat artrose niet is te genezen
4 (80%) 20 votes


Over Maarten de Boer 163 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze Nieuwsbrief.

26 Comments

 1. Wat zou dat een uitkomst zijn celtherapie! Geen operatie ’s ziekjuisopnamen’s geen fysio meer (nu bijna een jaar)

  • Heb al vanaf 34 jaar in de nek artrose en in de rug en de knie kan niets aan gedaan worden hoor ik dan altijd ga maar weer eens naar de pijnpoli kijken of dat wat helpt.

 2. Inderdaad
  Mijn orthopeed raden mij aan als de pijn in mijn knie heftiger werd was er nog een oplossing nieuwe knie,
  Toen het zover was zij mijn huisarts zou eerst nog eens fysiotherapie proberen heb ik gedaan en werkt nog steeds zo af en toe een sessie van 12 behandelingen gaat prima !

 3. Ik heb ook 2 versleten knieën waarvan mijn orthopeed al lang geleden aan heeft gegeven dat het tijd word ze te vervangen voor protheses, maar ik verzet mij daar tegen.
  Hoop dat er een oplossing komt met stamcel behandeling….waar in NL is een goede kliniek voor deze behandelingen ?

  • Ik heb ook 2 knieën met athrose. Volgens de orthopead toe aan knieprothese.
   Ben wel heel benieuwd naar het nieuwe middel stamceltherapie. Wie kan mij daar meer over vertellen. Wordt het al vergoed door de ziekenkostenverzekering?
   Nu wel dagelijks pijn maar zie zoveel verschillende resultaten van een nieuwe knie.
   Zit echt op een alternatief te wachten.

  • Kijk even op hun andere pagina over gewrichten. Er zijn nu al mogelijkheden die wat helpen totdat de vloeibare pleister in de handel komt. Lees maar. Deze site, andere pagina.

 4. Ik heb ernstige artrose in mijn linker hand en rechter knie.
  Net aan mijn linker duimgewricht geopereerd en nu herstellende.
  Altijd pijn!

 5. De door u genoemde “goedkope “celtherapie is identiek aan het door u besproken “Big Pharma ” model van stamcellen uit buikvet. Alleen is dat niet het model van Big Pharma. Big Pharma wil werken met allogene cellen (dus niet de eigen cellen). Autologe cellen waar u het over heeft worden juist gewonnen uit o.a. buikvet en zijn zo patiënt specifiek dat Big Pharma er niets mee te maken heeft. Wij doen dit proces al bijna 4 jaar in Nederland voor honden, katten en paarden.

  • U heeft gesproken met de Big Pharma? En zij hebben u gezegd: “Wij willen niet het exclusieve recht hebben op het kweken van menselijke cellen in onze dure laboratoria omdat dit te patiënt specifiek is?”. Waar denkt u dan waar de gekweekte, bewerkte cellen (stamcellen uit buikvet) van vandaan gaan komen ? En wie gaat daar de vergunningen voor uitdelen? Juist. In het artikel spreek ik over celtherapie waarbij lichaamseigen en onbewerkte cellen worden gebruikt, zonder tussenkomst van dure laboratoria. De cellen worden bijvoorbeeld uit het beenmerg (o.a. stamcellen) of bloed (groeifactoren) van de patiënt gehaald en direct in het zere gewricht van de patiënt ingespoten (kosten; een paar naalden en spuiten). Een snelle, goedkope, effectieve behandeling. In de VS zijn er meer dan 600 klinieken die hierin gespecialiseerd zijn, en Nl zijn dat er nul.

 6. Het is erg hoopgevend te lezen dat er celtherapie mogelijk is bij artrose, ik hoop dat het snel in Nederland ook beschikbaar komt. Ik heb het vooral in m’n knieën. In het voor-en najaar doe ik een vastenskuur, dan heb ik een tijdlang minder last en kan weer beter bewegen, maar langzaam aan wordt het toch steeds wat erger.

  • Beste An waaruit bestaat die vastenkuur dan? Ik heb oa artrose in mijn vingers van beide handen. Ben 60 jaar en ben zelfstandig schoonheidsspecialiste. Zou graag willen weten wat wel en wat niet te eten om verbetering te kunnen krijgen. B.v.b. dank

 7. prima, ik heb zelf al een paar keer een PRP behandeling gehad in mijn schouder.
  toen ik op het punt stond stamcel therapy te proberen werd de kliniek gesloten in nederland.
  dus; heeft u een adres dicht bij nederland?
  wat is het tel nr. of site?
  meten is weten.

   • In Nederland zijn injecties met PRP (bloedplaatjes) in gewrichten verboden. Voor peesonstekingen mag het dan weer wel. De cellen uit je bloed mogen niet in je gewricht worden ingebracht maar wel in of rondom een pees. Celtherapie is alleen toegestaan waar de ingebrachte cellen zich al bevinden, of hetzelfde lichaamsdeel. De Overheid die zich Laat adviseren door de lobby vindt dat het bot geen deel uitmaakt van een gewricht, dus ook niet het beenmerg in het bot (waar bloedplaatjes en stamcellen inzitten). Je mag deze cellen dus niet in het gewricht spuiten. Dit terwijl er onderzoeken zijn die aantonen dat ze ‘wel’ van nature voorkomen in het gewricht.

    • Niet alleen heb ik op 9 januari mijn bloedplaatjes in mijn linkerknie gekregen, het werkt ook nog. En het wordt vergoed door mijn zorgverzekeraar, omdat het in de lijst van de basispremie staat. Niet helemaal als PRP, maar wel iets dat er op lijkt. Het is ingespoten in de linker holte van de linkerknie, waar nog voldoende kraakbeen zit. Het tekort aan kraakbeen zit vooral in het linkerdeel van de linkerknie.
     Alleen, als het vochtig en kil/koud is is de pijn heviger. Er wordt ook bij gezegd: Bewegen is het toverwoord. Blijf bewegen! En dat doe ik met fietsen en waar mogelijk wandelen. Van nog geen 100 m met pijn loop ik nu 1 km zonder pijn, of met een beetje. Ik denk dat het niet meer verboden is. Waarom zou het ook?

 8. Al sinds mei 2013 artrose in heiligbeen (onder in de rug). Ik kan verder alles behalve gewoon zitten. Gaat redelijk goed wanneer ik mijn rechterbeen op iets leg dat dezelfde hoogte heeft dan de stoel waarop ik zit. Anders na 10 minuten enorme zenuwpijn naar mijn bil en been. Pijnpoli al die jaren maar ook dit heeft nauwelijks effect. Is hier ook iets aan te doen? Iemand een suggestie?

  • Alleen dit: Sterkte. Mijn onderrug heeft zwaar versleten tussenwervels. Dat is al ruim 30 jaar aan de gang, aldus de chiropractor. Hij kan me niet echt helpen, behalve door eens per maand een korte behandeling. Werkt wel wat, maar verder is lopen nog de beste oplossing en dat kan ik niet vanwege de knieën…

 9. Dank en ook sterkte. Dan mag ik nog niet klagen. Een mens zit nu eenmaal veel en je beseft dit pas wanneer dit niet meer mogelijk is. Dacht dat er hiervoor ook iets te vinden was.

 10. In 2008 kreeg ik te horen dat ik n progressieve vorm van artrose heb. Heb in de loop der tijd veel morfine en nog steeds. Ik kan ermee leven, maar het is ook OVERLEVEN!

 11. Wordt de prp behandeling in ziekenhuizen in Belgié misschien wel gedaan?
  En wordt deze behandeling wel vergoed door de zorgverzekering?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*