Het is een leugen dat artrose niet is te genezen

Een artrose patiënt is namelijk 'big business'

Men roept altijd: ”Artrose is niet te genezen.” Maar dat is dus helemaal niet waar. Sinds 1991 is het mogelijk om kraakbeen terug te laten groeien in versleten gewrichten. Na een behandeling kunnen mensen met een versleten gewricht zonder enige beperking van hun leven genieten.

Je kan afvragen: “Waarom horen wij dan zo weinig dan over de successen van regeneratieve geneeskunde bij artrose?” Dat zal ik je eens vertellen. Dat komt doordat, van alle landen in de hele wereld, de lobby van de farmaceutische industrie in Nederland verreweg de meeste invloed heeft. Behandelingen die niet binnen de reguliere geneeskunde vallen worden door deze machtige lobby weggezet als kwakzalverij. De media en de politiek werken samen met deze lobby ‘hand in hand’ zonder enige schaamte in het openbaar. Met als enige doel zichzelf te verrijken ten koste van de patiënt. Het klopt, iedereen weet het maar niemand doet er iets tegen!

Een artrose patiënt is namelijk ‘big business’. Hoeveel medicijnen heb je wel niet moeten slikken? Hoe vaak ben je wel niet bij de dokter of specialist geweest? En hoe vaak ben je wel niet onder behandeling geweest om te eindigen met veel pijn en immobiliteit op een wachtlijst voor een kunstgewricht. Minister van VWS Edith Schippers (VVD-er) weet heel goed hoe je geld kan verdienen in de zorg. Goedkope effectieve behandelingen passen niet het verdienmodel.

Een injectie met PRP (bloedplaatjes) in het gewricht is zo’n goedkope effectieve ‘celtherapie’ behandeling. De groeifactoren in de bloedplaatjes kunnen de kraakbeencellen in het versleten gewricht aanzetten zich te delen en de ontstekingsreactie remmen. Injecties met eigen bloedplaatjes is daarmee een veilige en eenvoudige methode om het interne milieu in het gewricht te verbeteren en het herstel van kraakbeen te bevorderen. Zelfs voor mensen ouder dan 67 jaar met ernstige artrose heeft één injectie PRP hetzelfde dan wel niet betere resultaten dan dan één injectie met corticosteroïden. Maar dan zonder schadelijke bijwerkingen en 100% BIO. Deze behandeling zou gratis beschikbaar moeten zijn in elk ziekenhuis. Het kost namelijk slechts 30 ml van uw eigen bloed.

Genezen van artrose wordt vermomd als duur medicijn

Door de politiek wordt het in Nederland onmogelijk gemaakt om je te laten behandelen met celtherapie. Een zeer goedkope en effectieve behandeling waarbij de lichaamseigen cellen van de patiënt worden gebruikt. Tegelijkertijd steekt de Nederlandse overheid, de Europese Unie en het Reumafonds vele miljoenen euro’s in de ontwikkeling van een medicijn voor de ‘Big Pharma’. Dit zogenaamde medicijn bestaat uit gekweekte cellen, afgenomen van je eigen buikvet, uit een duur laboratorium van een groot bedrijf. Uiteindelijk zal artrose ook in Nederland te genezen zijn maar op een manier dat de rijke rijker worden en de arme armer.

Medische bronnen:
Articular Cartilage Paste Graft

Platelet-Rich Plasma Injections for Advanced Knee Osteoarthritis: A Prospective, Randomized, Double-Blinded Clinical Trial

Het is een leugen dat artrose niet is te genezen
4.1 (82.16%) 37 votes

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

49 Comments

 1. Wat zou dat een uitkomst zijn celtherapie! Geen operatie ’s ziekjuisopnamen’s geen fysio meer (nu bijna een jaar)

  • Heb al vanaf 34 jaar in de nek artrose en in de rug en de knie kan niets aan gedaan worden hoor ik dan altijd ga maar weer eens naar de pijnpoli kijken of dat wat helpt.

 2. Inderdaad
  Mijn orthopeed raden mij aan als de pijn in mijn knie heftiger werd was er nog een oplossing nieuwe knie,
  Toen het zover was zij mijn huisarts zou eerst nog eens fysiotherapie proberen heb ik gedaan en werkt nog steeds zo af en toe een sessie van 12 behandelingen gaat prima !

  • vreselijk is dat ! Nekartrose Ik weet wat je dan voelt dag in dag uit!
   en dan krijg je een ontstekingsremmer voorgeschreven die eerst even werkt Maar enkele weken later kom je erachter dat dit middel Meloxicam eigenlijk alleen maar klachten geeft ipv neemt!

   • Ik gebruik ook al jaren Meloxicam.voor mijn nek maar niets helpt,ben de laatste keer gekraakt dat doe ik nooit meer.zo veel pijn gehad en nog.nietnormaal.moet er maar mee leven is niet anders.gr Marry

 3. Ik heb ook 2 versleten knieën waarvan mijn orthopeed al lang geleden aan heeft gegeven dat het tijd word ze te vervangen voor protheses, maar ik verzet mij daar tegen.
  Hoop dat er een oplossing komt met stamcel behandeling….waar in NL is een goede kliniek voor deze behandelingen ?

  • Ik heb ook 2 knieën met athrose. Volgens de orthopead toe aan knieprothese.
   Ben wel heel benieuwd naar het nieuwe middel stamceltherapie. Wie kan mij daar meer over vertellen. Wordt het al vergoed door de ziekenkostenverzekering?
   Nu wel dagelijks pijn maar zie zoveel verschillende resultaten van een nieuwe knie.
   Zit echt op een alternatief te wachten.

  • Kijk even op hun andere pagina over gewrichten. Er zijn nu al mogelijkheden die wat helpen totdat de vloeibare pleister in de handel komt. Lees maar. Deze site, andere pagina.

 4. Ik heb ernstige artrose in mijn linker hand en rechter knie.
  Net aan mijn linker duimgewricht geopereerd en nu herstellende.
  Altijd pijn!

 5. De door u genoemde “goedkope “celtherapie is identiek aan het door u besproken “Big Pharma ” model van stamcellen uit buikvet. Alleen is dat niet het model van Big Pharma. Big Pharma wil werken met allogene cellen (dus niet de eigen cellen). Autologe cellen waar u het over heeft worden juist gewonnen uit o.a. buikvet en zijn zo patiënt specifiek dat Big Pharma er niets mee te maken heeft. Wij doen dit proces al bijna 4 jaar in Nederland voor honden, katten en paarden.

 6. Het is erg hoopgevend te lezen dat er celtherapie mogelijk is bij artrose, ik hoop dat het snel in Nederland ook beschikbaar komt. Ik heb het vooral in m’n knieën. In het voor-en najaar doe ik een vastenskuur, dan heb ik een tijdlang minder last en kan weer beter bewegen, maar langzaam aan wordt het toch steeds wat erger.

  • Beste An waaruit bestaat die vastenkuur dan? Ik heb oa artrose in mijn vingers van beide handen. Ben 60 jaar en ben zelfstandig schoonheidsspecialiste. Zou graag willen weten wat wel en wat niet te eten om verbetering te kunnen krijgen. B.v.b. dank

 7. prima, ik heb zelf al een paar keer een PRP behandeling gehad in mijn schouder.
  toen ik op het punt stond stamcel therapy te proberen werd de kliniek gesloten in nederland.
  dus; heeft u een adres dicht bij nederland?
  wat is het tel nr. of site?
  meten is weten.

   • In Nederland zijn injecties met PRP (bloedplaatjes) in gewrichten verboden. Voor peesonstekingen mag het dan weer wel. De cellen uit je bloed mogen niet in je gewricht worden ingebracht maar wel in of rondom een pees. Celtherapie is alleen toegestaan waar de ingebrachte cellen zich al bevinden, of hetzelfde lichaamsdeel. De Overheid die zich Laat adviseren door de lobby vindt dat het bot geen deel uitmaakt van een gewricht, dus ook niet het beenmerg in het bot (waar bloedplaatjes en stamcellen inzitten). Je mag deze cellen dus niet in het gewricht spuiten. Dit terwijl er onderzoeken zijn die aantonen dat ze ‘wel’ van nature voorkomen in het gewricht.

    • Niet alleen heb ik op 9 januari mijn bloedplaatjes in mijn linkerknie gekregen, het werkt ook nog. En het wordt vergoed door mijn zorgverzekeraar, omdat het in de lijst van de basispremie staat. Niet helemaal als PRP, maar wel iets dat er op lijkt. Het is ingespoten in de linker holte van de linkerknie, waar nog voldoende kraakbeen zit. Het tekort aan kraakbeen zit vooral in het linkerdeel van de linkerknie.
     Alleen, als het vochtig en kil/koud is is de pijn heviger. Er wordt ook bij gezegd: Bewegen is het toverwoord. Blijf bewegen! En dat doe ik met fietsen en waar mogelijk wandelen. Van nog geen 100 m met pijn loop ik nu 1 km zonder pijn, of met een beetje. Ik denk dat het niet meer verboden is. Waarom zou het ook?

    • We weten al heel lang dat de farmacie niet gebaat is bij gezonde mensen.
     Vandaar dat PRP verboden is in Nederland.
     ik ben een van de gelukkigen die deze injecties wel hebben gehad en wel in mijn enkel gewricht.
     mijn enkel was door een slechte behandeling na een val van de trap ,dusdanig beschadigd dat ze op een MRI zagen ,mijn enkel gewricht zou vervangen moeten worden, Maar ik was daarvoor veel te jong, (43) jaar toen
     ik mag me gelukkig prijzen dat deze injectie met materiaal uit mijn eigen heup mijn vermogen om zonder pijn zelfs ver te lopen heeft bewerstelligd.
     inmiddels zijn we 20 jaar verder en nu mag deze injectie niet?
     Ik loop geheel normaal zonder enige pijn , enkel voel ik soms een vermoeidheid in mijn enkel maar dit is na kilometers lopen dus!
     operatie werd in Maastricht in het AZM uitgevoerd

 8. Al sinds mei 2013 artrose in heiligbeen (onder in de rug). Ik kan verder alles behalve gewoon zitten. Gaat redelijk goed wanneer ik mijn rechterbeen op iets leg dat dezelfde hoogte heeft dan de stoel waarop ik zit. Anders na 10 minuten enorme zenuwpijn naar mijn bil en been. Pijnpoli al die jaren maar ook dit heeft nauwelijks effect. Is hier ook iets aan te doen? Iemand een suggestie?

  • Alleen dit: Sterkte. Mijn onderrug heeft zwaar versleten tussenwervels. Dat is al ruim 30 jaar aan de gang, aldus de chiropractor. Hij kan me niet echt helpen, behalve door eens per maand een korte behandeling. Werkt wel wat, maar verder is lopen nog de beste oplossing en dat kan ik niet vanwege de knieën…

 9. Dank en ook sterkte. Dan mag ik nog niet klagen. Een mens zit nu eenmaal veel en je beseft dit pas wanneer dit niet meer mogelijk is. Dacht dat er hiervoor ook iets te vinden was.

 10. In 2008 kreeg ik te horen dat ik n progressieve vorm van artrose heb. Heb in de loop der tijd veel morfine en nog steeds. Ik kan ermee leven, maar het is ook OVERLEVEN!

 11. Wordt de prp behandeling in ziekenhuizen in Belgié misschien wel gedaan?
  En wordt deze behandeling wel vergoed door de zorgverzekering?

 12. Ik ben geïnteresseerd waar ik behandeld kan worden met de door u genoemde injectie met PRP (bloedplaatjes) in het gewricht. Ik wil graag (in het buitenland) is zo’n goedkope effectieve ‘celtherapie’ behandeling ondergaan. Adressen, websites welkom!!

 13. Ik ben wat aan het zoeken en lees dat de bergman clinics in naarden acp injecties doet. Ik weet niet het verschil met prp injecties is, het is beide met eigen bloed. De injecties worden helaas door niet een verzekeraar vergoed, het consult met de arts dan wel weer dus dat scheelt een beetje. Is er hier iemand die er ervaring mee heeft, met dus de acp injecties?

 14. Prp is hetzelfde als acp injecties. Ik ben behandeld (knie) bij de sportartsengroep in Amsterdam, kosten 150 euro per injectie. Het consult zit in de basisverzekering, de injectie niet (want het zou nog niet voldoende zijn bewezen..). Het resultaat is goed, zelfs cortisone hielp niet zo goed, na deze injectie liep ik al snel stukken beter! Zonde dat het niet vergoed wordt, maar ik heb het er zeker voor over! Het zou een half jaar tot een jaar effect kunnen hebben.
  http://www.desportartsengroep.nl/injecties-met-lichaamseigen-bloed-acp-therapie/

 15. Waar is een betrouwbare arts te vinden,die alleen handelt,als het zin heeft ?
  Ik heb 2 versleten knieen,twee versleten heupen en een gekantelde en gedraaide ruggewervel. Ik heb al 10 cortico steroide injecties gehad. Na 8 prikken is de rug beter/ pijnvrij. Maar de knieen doen nog steeds zeer + de rechter lies.

 16. Hallo ik ben 35 jaar en heb last van artrose in mijn beide knieën en rug. Dit komt doordat ik in het verleden chemotherapie heb gehad (als kind) waardoor helaas een hoop beschadigd is. Wordt dit ook al in Nederland gedaan of in de buurlanden. Zodat ik weer normaal kan functioneren want de afgelopen 24 jaar doe ik dat al niet en de pijn wordt alleen maar erger. En een paar nieuwe knieën, tja nog zo’n 30 jaar wachten want ik ben te jong. En om nog 30 jaar met pijn te lopen, nee dank je. De kwaliteit van leven wordt dusdanig steeds minder, een hoop kan ik al niet meer. Maar geen pijn meer hebben….als dat kon. Maakt dat al een wereld van verschil.

 17. Hallo, ik heb artrose in mijn vingers, is begonnen 10j geleden en ben nu 51j en is echt niet meer te doen van pijn en misvorming van mijn vingers, en ik doe als werk gezinshulp poetsen , maar is met minste wat ik doe pijn en zeker met dat vochtige weer

 18. Ja ik begrijp het goed met matige knieen een kan kraakbeen onsteking gehad daardoor een gat in het kraakbeen.enfin wat helpt ja.. die bloedplaatjes komen ook in je kraakbeen door belasting gymmen dus fietsen wandelen.verder avocado eten tegen ontstekingen.een goede voedselbalans is ook belangrijk.ja de resultaten zijn goed ik blijf pijnloos kan weer.lekker wat rennen ben nu 72 akles blijft goed..

 19. ik neem al 4 jaar zware pijnstillers, Ik kan niet zonder gaan werken (artrose onderrug) om de 14 dagen laat ik mij kraken. Ik geraak er niet vanaf en wil zo graag nog werken tot mijn pensioen. Ik wil dit zo graag proberen, Passen ze deze terapie ook toe in Belgie ??

 20. Wat naar te horen dat er zoveel mensen pijn van hun artrose hebben. Ik geef voetreflextherapie en behaal heel mooie resultaten. Ook je voeding aanpassen kan al minder pijn opleveren. Melkproducten en suiker laten staan kan bij veel mensen al verlichting geven. En kruiden slikken. Sterkte ermee!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*