Artrose wordt vaak veroorzaakt door veroudering, letsel en obesitas. De symptomen van artrose zijn gewrichtspijn en stijfheid. Behandeling is afhankelijk van het aangetaste gewricht, zoals hand, pols, nek, rug, knie en heup. Het bevat vaak medicatie en fysieke oefeningen. Als je te zwaar bent, kan gewichtsverlies de symptomen verbeteren.

Over artrose

Wat is artrose?

Artrose, in het Engels osteoarthritis (OA), wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten. Wanneer het kraakbeen in de gewrichten afbreekt ontstaat er pijn, stijfheid en zwelling. In een gevorderd stadium veroorzaakt artrose chronische pijn in de gewrichten.

Men spreekt van artrose wanneer het kraakbeen, dat de uiteinden van botten bedekt, in gewrichten geleidelijk verslechtert. Verschillende factoren hebben hierop invloed. Zoals bijvoorbeeld overgewicht en obesitas, blessure tijdens sporten, letsel door een ongeluk of als gevolg van reuma.

Verschillende gewrichten kunnen worden aangedaan, zoals onder andere de nek, knieën, onderrug, heupen en handen. Artrose is een chronische aandoening die langzaam progressief (erger) verloopt. De aandoening wordt nooit minder, maar dit verarmingsproces kan wel degelijk worden vertraagd. Naarmate iemand ouder wordt zullen de klachten toenemen. Daarom is het belangrijk om de klachten onder controle te krijgen. Voordat we verder ingaan op wat artrose is en hoe het behandeld kan worden leggen we eerst uit hoe de gewrichten werken.

Hoe werken je gewrichten?

Het lichaam heeft een groot aantal gewrichten die ervoor zorgen dat de botten soepel kunnen bewegen. Gewrichten werken dus eigenlijk als een soort scharnieren. De botten die in een gewricht samenkomen, zijn allemaal aan het uiteinde bedekt met een laagje kraakbeen. Samen met het schokabsorberende gewrichtssmeer zorgt het kraakbeen ervoor dat de botten in het gewricht niet tegen elkaar aan schuren. Wanneer het kraakbeen in het gewricht wordt aangetast, is er meestal sprake van artrose.

Hoe tast het je gewrichten aan?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die ervoor zorgt dat het laagje kraakbeen in het gewricht dunner en zachter wordt en een onregelmatige structuur krijgt. Oftewel, het kraakbeen verandert en neemt in dikte en sterkte af. Daar blijft het echter niet bij. Het gewrichtssmeer neemt in kwaliteit en hoeveelheid af. En er kunnen pijnlijke botuitsteeksels ontstaan door verbreding van de botoppervlakte (osteofytvorming). Er is ook een erosieve vorm van artrose bekend waarbij gaatjes in het bot ontstaan. Vaak ontstaan er ontstekingen rondom het gewricht. Het zijn vooral de ontstekingen die ervoor zorgen dat je beperkt wordt in bewegen.

Artrose

Vaak wordt artrose als een vorm van slijtage gezien, maar artrose is beter te beschrijven als een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen, het bot en de gewrichtssmeer.

Een chronische zenuwpijn

Vaak denkt men dat er ook pijn in het kraakbeen ervaren kan worden, maar dat is niet het geval. Kraakbeen is van nature gevoelloos. De onderliggende zenuwen registreren wel pijn.

De pijn die door artrosepatiënten wordt ervaren is het gevolg van de hevige slijtage in kraakbeen en gewrichtsbotten. Als een gevolg hiervan komen zenuwen bloot te liggen en ervaart de patiënt bij beweging zenuwpijn. Zolang het kraakbeen en botten niet herstellen of vervangen worden blijft deze pijn zich bij beweging manifesteren. Het zal je niet verbazen dat dit een heftige impact kan maken op hoe iemand door het leven gaat. De patiënten voelen zich in hun bewegingsvrijheid belemmerd en zoeken naar supplementen, operaties en advies om de pijn te verhelpen. Onderaan in dit artikel geven we een link met adviezen hoe je de ziekte de baas kunt zijn.

Wie er last van krijgen?

In principe kan ieder mens last krijgen van artrose. Vaak is artrose een gevolg van overbelasting door zwaar werk of intensief sporten. Toch zien we dat het aantal artrosepatiënten stijgt naarmate we een hogere leeftijdscategorie onder de loep nemen. Het aantal vrouwen dat last heeft van artrose – van alle vormen van artrose overigens – is aanzienlijk groter dan het aantal mannen: circa 3% van de mannen en circa 5% van de vrouwen heeft last van artrose. Naar verwachting zal het aantal mensen met artrose alleen maar toenemen naar mate de bevolking vergrijsd.

Overigens zijn mensen niet de enige wezens die last kunnen krijgen van de gewrichtsziekte: ook dieren worden getergd door artrose.

Meest voorkomende symptomen

 • Zenuwpijn bij een gewricht
 • Mobiliteitsklachten bij een gewricht
 • Stijfheid bij bewegen (vooral in de ochtenduren)

De meest voorkomende symptomen zijn stijve en pijnlijke gewrichten. Vooral in de ochtend of na rust. Aangedane gewrichten kunnen na langdurige activiteit opzwellen. De symptomen ontwikkelen zich langzaam en verergeren na verloop van tijd.

Andere veel voorkomende symptomen

 • Getroffen gewrichten lijken groter
 • Een tijd lang niet bewegen levert meer stijfheid en pijn op
 • Gewrichten voelen warm aan
 • De spiermassa rondom een artrotisch gewricht neemt af
 • Extreme gevoeligheid in gewricht
 • De bewegingsvrijheid van het gewricht neemt af

Risicofactoren

Artrose is vaak te wijten aan het verouderingsproces, bij het ouder worden neemt geleidelijk de kwaliteit van het kraakbeen af en je lichaam is niet in staat om nieuw kraakbeen aan te maken. Leeftijd is echter niet de enige risicofactor. Lees verder>>

De diagnose wordt gebaseerd op:

 • De persoonlijke beschrijving van de klachten/symptomen
 • De locatie van en de intensiteit van de pijn
 • Lichamelijk onderzoek door een huisarts
 • Scan met CT-scan in het ziekenhuis

De diagnose van artrose wordt vastgesteld aan de hand van de medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Eventueel laboratoriumtesten, röntgenonderzoek en een MR- scan kan worden uitgevoerd.

Een CT-scan van het gewricht geeft de arts inzicht in of je lijdt onder artrose of een andere gewrichtsaandoening zoals reuma. Afhankelijk van deze bevindingen kan er daarna ook nog gekozen worden voor een MRI-scan. Bij die scan is het gemakkelijker naar de staat van spieren, pezen en gewrichtsbanden te kijken. In sommige gevallen zal een specialist ook het kraakbeen(vloeistof) en bloed onderzoek op mogelijke ziektes.

Adviezen

Als je artrose wenst te voorkomen of de symptomen ervan wilt verzachten kun je een aantal adviezen tot navolging geven. Lees verder >>

 

Over artrose
4.1 (82.86%) 7 votes


Opt In Image
Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

Meer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.