Als je artrose wenst te voorkomen of de symptomen ervan wilt verzachten kan je onderstaande adviezen navolging geven.

  • Het aanpassen van het dieet kan ontstekingsremmend of -versterkende effecten hebben. Door het dieet met minder ontstekingsversterkende en meer -remmende voeding samen te stellen neemt ontstekingspijn af.
  • Blijf voldoende bewegen of sporten. Neem de trap in plaats van de lift en ga niet elke dag met de auto op en neer als het een korte afstand betreft. Het met mate blijven bewegen voorkomt dat het lichaam stijf gaat aanvoelen en versterkt de gewrichten. Ook als je al last van artrose ondervind is het aangeraden om niet stil te blijven zitten. Je kunt natuurlijk wel alternatieve sporten en bewegingsoefeningen gebruiken die de pijn verzachten. Denk hierbij aan fietsen of zwemmen in plaats van lopen.
  • Blijven bewegen is dus erg belangrijk, maar probeer wel de getroffen gewricht(en) te ontzien. Kies voor een sport of activiteit waar andere delen van het lichaam het meeste in belast worden. Zo voorkom je dat de gewrichtsslijtage in het getroffen artrose gebied nog meer toeneemt.
  • Zorg ervoor dat je geen overgewicht hebt. Elke kilogram die je weet af te vallen is een kilo minder die op de gewrichten drukt. Ook vermindert hiermee de kans op ontstekingsreacties en neemt de stofwisseling toe – overmatig vetweefsel remt de stofwisseling af – hetgeen het verder afslanken gemakkelijker maakt.
  • Er zijn voedingssupplementen, waarvan Glucosamine, die een herstellend effect hebben op gewrichten en kraakbeen.

Bij twijfel over de juiste aanpak bij gewrichtspijn en -klachten raden we het je altijd aan om advies in te winnen bij je huisarts. Hij of zij kan je daarna ook doorverwijzen naar een orthopedisch specialist. ArtroseBlog is bedoeld als informatiebron en vervangt geen medische diagnose.

Adviezen bij artrose
4 (80%) 3 votes


Opt In Image
Gratis het ebook ‘Gewrichtspijn, verleden tijd’
Heldere antwoorden op uw vragen

Meer dan één miljoen mensen in Nederland ondervinden dagelijks last van artrose. Bewegen gaat steeds moeilijker en de gewrichten worden stijf en pijnlijk. Omdat het moeilijk is de juiste informatie te vinden biedt ArtroseBlog dit heldere naslagwerk aan met de nieuwste inzichten omtrent gewrichtsklachten.