Bewegen voorkomt botbreuken

Regelmatig bewegen vermindert het risico op (heup)fracturen bij mannen van oudere leeftijd. Deze resultaten komen uit een longitudinaal cohortonderzoek van de universiteit van Uppsala.

Fracturen die voorkomen op oudere leeftijd komen meestal door osteoporose. Osteoporose is een skeletaandoening waarbij de massa van het bot afneemt door verhoogde resorptie. Vrouwen hebben meer last van osteoporose dan mannen. Oorzaken hiervoor zijn de hormoonwisselingen na de menopauze en omdat vrouwen gemiddeld vijf jaar langer leven dan mannen. Het is al lang bekend dat beweging een beschermend effect heeft op het ontwikkelen van osteoporose.

De onderzoekers die dat effect hebben aangetoond, waren echter voornamelijk gericht op vrouwen die postmenopausaal (na de menopauze) een hoger risico lopen op osteoporose. Dit onderzoek richtte zich echter op mannen en volgden 35 jaar 2205 mannen die allemaal rond de 50 jaar oud waren bij aanvang van het onderzoek. In de 35 jaar, liepen er 428 mannen (22%) een fractuur op en 134 (6%) braken een heup. Van de mannen die voornamelijk een zittend bestaan leidden, liep 20,5% een heupfractuur op. Dit percentage lag lager bij mannen die matig bewogen (13,3%), en het percentage lag het laagst bij de mannen die per week tenminste 3 uur sportten: van deze mannen brak slechts 8,4% een heup. Deze percentages lager minder ver uit elkaar als het ging om fracturen buiten de heup om, bijvoorbeeld van de knie.

Bewegen voorkomt botbreuken
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*