Onderzoek naar nieuw medicijn bij artrose

PRP (Bloedplaatjes) in combinatie met Hyaluronzuur

Een onderzoek naar gekweekte menselijke bloedplaatjes (platelet-rich plasma) in combinatie met synthetische gemaakte hyaluronzuur, bedoeld om in versleten gewrichten te injecteren, toont een veelbelovend medicijn te zijn voor de behandeling van artrose. Dit concluderen de onderzoekers uit Italië en Zwitserland op basis van de visco-elastische en biologische eigenschappen van het medicijn.

Biologische benadering

Bloedplaatjes (platelet-rich plasma)
De laatste jaren is er veelvuldig onderzoek naar innovatieve behandelingen met een biologische benadering gedaan. Injecties met bloedplaatjes in het versleten gewricht is zo’n biologische behandeling om slijtage van het kraakbeen aan te pakken. De groeifactoren in de bloedplaatjes kunnen de kraakbeencellen in het versleten gewricht aanzetten zich te delen en de ontstekingsreactie remmen. Injecties met eigen bloedplaatjes is daarmee een veilige en eenvoudige methode om het interne milieu in het gewricht te verbeteren en het herstel van kraakbeen te bevorderen.

Hyaluronzuur
Het aanvullen van de natuurlijke synoviale vloeistof met hyaluronzuur herstelt en vergroot de rheologische eigenschappen van het synoviale compartiment. Het gebruik ervan bij mensen is voor het eerst beschreven in 1971 en sindsdien hebben veel studies laten zien, dat dit een effectieve behandeling is voor het verlichten van de symptomen van artrose.

Referentie:

  1. Platelet Rich Plasma and Hyaluronic Acid Blend for the Treatment of Osteoarthritis: Rheological and BiologicalEvaluation
  2. Efficacy of Intra-articular Platelet-Rich Plasma Injections in Knee Osteoarthritis: A Systematic Review
Onderzoek naar nieuw medicijn bij artrose
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

7 Comments

  1. Is artrose in de heup te behandelen. Na een ongeluk schoot mijn been uit de heup en na terugzetting been zou dat leiden tot artrose, die 15-20 jaar later problemen zou gaan geven. Een recente foto laat inderdaad artrose zien.

  2. Ik heb artrose onder in de rug daar heb ik veel pijn aan ,ik heb ook boven in de rug artrose kan dat ook behandeld worden? Ik word er soms moedeloos van altijd die pijn.

  3. Ik heb artrose onder in de rug en boven in de rug . Ik heb elke dag zoveel pijn ik word er soms moedeloos van kan die behandelng mij ook helpen?

    iK HEB ARTROSE ONDER EN BOVEN IN DE RUG IK HEB ELKE DAG HEEL VEEL PIJN , ZOU DIE BEHANDELING MIJ OOK HELPEN????????????

  4. ik heb artrose in mijn ellebogen en handen .ik ben 36jaar en al 2jaar in behandeling en heb het gevoel dat het altijd maar verslecht.ik zou graag van mijn artrose af geraken en wil graag stamcelterapie doen of platelet rich plasma doen.waar kan ik in belgie of dichtste land die behandeling doen?

    • Dr. Mortele te Aartselaar Belgie (nabij Antwerpen) biedt deze mogelijkheid in zijn prive kliniek…De behandeling (bloedafname en inspuiten in gewricht, duurt ongeveer een uur)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*