Met chondroïtine beter af bij kniepijn dan met NSAID’s

Chondroïtine bij kniepijn

Slik je dagelijks medicijnen vanwege ontstoken gewrichten? Ondanks de gevaarlijke bijwerkingen, geen andere keus om de pijn te verzachten? Toch is er een andere optie: “Een dagelijkse aanvulling van hoogwaardige chondroïtine is net zo goed als ontstekingsremmende pijnstillers bij het verlichten van kniepijn en heeft geen gevaarlijke bijwerkingen, zeggen onderzoekers.”

Eigenlijk is het recent verschenen onderzoek ‘niks nieuws onder de zon’. Al jaren schrijf ik over de voordelen van natuurlijke middelen, lichaamsoefeningen en gewichtsverlies.

Vroeger werd een arts verketterd door sceptici (Big Farma) maar tegenwoordig adviseren steeds meer instanties chondroïtine en glucosamine van hoogwaardige kwaliteit als eerstelijnsbehandeling voor artrose. Vanwege de bijwerkingen die verband houden met niet-steroïdale ontstekingsmiddelen (NSAID’s) waaronder maagzweren, bloedingen, lever- en nierproblemen.

Wat is chondroïtine?

Chondroïtine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen. Maar in onze voeding komt het nauwelijks voor. Kraakbeen is de enige goede voedingsbron. Je moet dus op botten gaan kauwen. De commerciële chondroïtine wordt gewonnen uit de botten van runderen. Het is te gebruiken als voedingssupplement bij artrose.

Helpen supplementen bij artrose?

Chondroitine is geen wonderpil. Maar wanneer het mensen toestaat om minder pijn te voelen en meer actief te zijn. Met als gevolg een afname in gewicht en versterkte spieren. Dan denk ik dat het een groot voordeel kan hebben.

Medische bronnen:
Pharmaceutical-grade Chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT) Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 22 May 2017. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210860

Met chondroïtine beter af bij kniepijn dan met NSAID’s
5 (100%) 2 votes


Over Maarten de Boer 163 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze Nieuwsbrief.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*