Diagnose artrose? Wat kan je doen?

Je moet je leven toch echt zelf een beetje anders gaan inrichten

Diagnose artrose

Je wilt eigenlijk al een tijdje naar de huisarts voor een diagnose van de knobbels op je handen. Ook het buigen van de knieën gaat moeilijk. Je bent veel sneller moe dan voorheen en je moet taken uitstellen of zelfs aan andere over laten. Dat ben je niet gewend en het is erg moeilijk te aanvaarden. Flessen en potten die je zonder hulpmiddel niet meer open krijgt. Je mist gewoon de kracht. Dit is erg vervelend en je loopt er de hele dag tegen aan. Kranen die blijven druppelen omdat je ze niet goed dicht kunt draaien. En is de kraan door een ander stevig dicht gedraaid? Dan krijg je deze niet meer open. Het opstaan uit bad, is ook een probleem. Op je knieën zitten gaat ook niet meer zonder moeite. En zit je eenmaal op je hurken, dan kom je bijna niet meer omhoog. Heel vervelend allemaal.

“De diagnose is artrose.” zegt de huisarts

Toch maar eens bij de huisarts op bezoek. En eigenlijk had je het al verwacht. Na een röntgenonderzoek krijg je de diagnose artrose, een vorm van reuma, medegedeeld. “Je moet nu niet meteen aan een rolstoel denken”: zegt de huisarts vol goede bedoelingen. Op het einde van het consult zegt de huisarts nog wel dat er goede medicatie bestaat om de pijn te verlichten. Maar de artrose zal blijven, genezing is niet mogelijk. Daar sta je dan, dat is geen fijn gevoel. Het is belangrijk om met artrose lotgenoten in gesprek te gaan.

Je moet je leven toch echt zelf een beetje anders gaan inrichten

Handige aanpassingen en hulpmiddelen

Je doet er goed aan om eens in en rondom het huis te lopen om te kijken waar je allemaal tegenaan loopt. Voor sommige kleine maar ook grote problemen zijn eenvoudige oplossingen. Wat je nog steeds zelf kunt moet je zo laten. Aanpassen kan altijd later nog en je hoeft niet nu al te denken wat er zal gaan komen. Daar is tijd genoeg voor als het zover komt. Misschien kun je nog veel taken zelf blijven doen. Artrose verloopt voor iedereen anders. Pas niet teveel aan. Zelf blijven bewegen is namelijk erg goed, ook bij artrose. Totdat de moeheid en pijn een te grote rol gaan spelen, dan is alle hulp welkom.

Heb je een baan? Dan is het vaak moeilijk om optimaal te functioneren. De ene dag kan je nergens last van hebben. De andere dag kan erg vervelend verlopen. Je hebt bijvoorbeeld bijna niet geslapen en dat speelt je parten tijdens jouw werkzaamheden. Toch moet je na de diagnose artrose niet meteen het bijltje erbij neergooien. Je kunt nog veel. Er zullen slechte maar zeer zeker veel goede dagen komen.

Diagnose artrose? Wat kan je doen?
3.5 (70%) 8 votes

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

6 Comments

 1. Het is zeer lastig en vervelend om maar steeds aan je collega’s te vragen of ze iets voor je willen pakken, ik heb in mijn handen en nek behoorlijke artrose, veel nek pijn ( waardoor ook hoofdpijn).
  Nu heb ik voor mijn nek een TENS apparaat gekregen om de pijn te verlichten, ik heb er goed baat bij want vier keer per dag pijnstillers slikken vind ik maar niets. De tens gebruik ik als de pijn me teveel wordt. maar mijn functioneren blijft beperkt, hoe meer ik doe , hoe meer pijn, maar ik wil nog zoveel.

 2. Vertel mij wat…
  Ik ben 52 jaar en heb al 4 protheses in mn benen…
  2 heupen, 1 knie en 1 enkel
  En ook een revisie van 1 heup
  Maar ik kan weer lopen dus mij hoor je niet klagen😃

 3. Ik ben 46. 4 jaar geleden is er in mijn onderrug artrose geconstateerd. Helaas grijpt de artrose snel om zich heen. Ik mis nu 2 tussenwervelschijven en 3 anderen zijn al aangetast. Vorige maand kreeg ik te horen dat de artrose nu ook in mijn nek zit. De slechte dagen nemen toe en er gaat geen dag voorbij zonder pijn. Maar toch geniet ik met volle teugen. Ik kijk niet naar wat ik niet meer kan. Ik kijk naar wat ik ervoor terug heb gekregen. En dat is veel. Want ook al gaat het snel achteruit, het heeft mij ook veel goeds gebracht. En daar blijf ik me op focussen.

 4. Helaas meer slechte als goede dagen maar mijn motto is ” doe wat kan en geniet ervan ! ” .
  Theoretisch makkelijk maar in de praktijk oh zo moeilijk…..

 5. Ben nu 66 ga er nu echt problemen mee krijgen omdat ik nu afhankelijk ga worden van de mensen om me heen pijn al vanaf me 40 jaar ben je jong je gaat gewoon door maar nu gaat dat niet zo makelijk overal waar ik pijn heb denk ik ga maar niet naar de dokter het is toch atrose werd nooit serieus genomen zo veel ouderen hebben dat daar moet je het maar mee doen maria

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*