Een caloriearm dieet kan artritis ellende beëindigen


Een eenvoudig dieet dat weinig calorieën en veel eiwitten bevat kan in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging een einde maken aan de ellende van artritis (ontsteking in het gewricht) voor miljoenen patiënten, dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Een relatief klein gewichtsverlies kan een groot effect hebben door het verminderen van zwelling, het verlichten van pijn en zelfs het helpen voorkomen van verdere achteruitgang van de gewrichten.

Onderzoekers in Denemarken concludeerden dat patiënten die zich gedurende 16 weken aan het dieet hadden gehouden, een behoorlijk gewicht hadden verloren en rapporteerde een enorme verbetering in hun pijn niveaus.

Het drastische dieet is gebaseerd op een inname van maximaal 440 calorieën per dag, even ter vergelijking, de aanbevolen calorieën per dag zijn 2500 voor een man en 2000 voor een vrouw.

Ondanks dat deze methode als omstreden kan worden benoemd, werden de resultaten van het onderzoek beschreven als een “openbaring” door de teamleider.

Vrijwilligers aten speciale shakes, soepen, repen en pap in combinatie met voeding-en vitaminesupplementen om ervoor te zorgen dat ze belangrijke voedingsstoffen binnen kregen.

Bovendien leiden het vet verlies niet tot een vermindering van de dichtheid van de botmassa.

“Het was een fantastische verrassing dat patiënten met weinig of geen mobiliteit toch behoorlijk hun gewicht konden reduceren” heeft professor Henning Bliddal, van Frederiksberg Hospital in Kopenhagen gezegd.

“Dankzij het dieet konden zij hun afhankelijkheid van pijnstillers en anti-inflammatoire medicijnen, verminderen.”

Hoewel het dieet, een vorm van het Cambridge Weight Plan, succesvol is gebleken, waarschuwde professor Bliddal dat het niet bedoeld is voor een langdurig gebruik.

“Uit onderzoek blijkt dat het verliezen van gewicht, hoe bescheiden ook, in combinatie met oefeningen, een wondermiddel is” heeft professor Alan Silman, medisch directeur van Arthritis Research Verenigd Koninkrijk gezegd.

“Een gezond gewicht vermindert de kans op het ontwikkelen van de ziekte, verlicht bestaande symptomen en helpt bij het voorkomen van verdere achteruitgang. Gewichtsverlies en lichaamsbeweging heeft aangetoond dat dezelfde mate van verlichting van de symptomen zoals een gewrichtsvervangende operatie  kan bereiken.”

“Er zijn twee belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van artrose – veroudering en overgewicht – en omdat deze factoren in het Verenigd Koninkrijk steeds meer toenemen, is het een voor de hand liggende voorspelling dat we in de toekomst met enorme kosten te maken krijgen”, zei hij.

Een aparte studie van 454 patiënten aan de Wake Forest University in de VS ondervonden dat het volgen van streng dieet en matige lichaamsbeweging, knie pijn bij artrose voor de helft kan verminderen.

De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van een gecontroleerd dieet en lichaamsbeweging “De kern is voor de beste behandelingen”.

Deze studie is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition.

Een caloriearm dieet kan artritis ellende beëindigen
Geef uw beoordeling aan dit artikel


Over Maarten de Boer 163 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze Nieuwsbrief.

6 Comments

  1. Ik doe dat al jaren i.v.m de lever. Voor de Artritis/rheuma helpt het mij niet. Niet te zwaar wegen en bewegen is overal goed voor.

  2. Het werkt! Door minder koolhydraten te eten en zwarte thee en koffie te vermijden, ga je ook verzuring van je lichaam tegen… en ook dit zorgt dat gewrichtsklachten afnemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*