Erfelijkheid en artrose

Als er wordt gesproken over artrose dan vragen veel mensen zich af of dat het erfelijk is. Er zijn verschillende onderzoeken waarin staat beschreven dat artroseerfelijk is, maar er zijn ook onderzoeken die er op wijzen dat het nog niet echt is vastgelegd. Toch kan er al gezegd worden dat wanneer artrose in de familie zit, de kans groter is dat andere familieleden ook artrose krijgen. Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat artrose wel degelijk erfelijk is, maar dat de mate van erfelijkheid een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van bepaalde vormen van artrose. Als iemand heel hardnekkige artrose heeft, dan zal het sneller erger worden dan wanneer iemand een milde vorm van artrose heeft. Het kan ook zijn dat er vroegtijdige artrose ontstaat.

Er zijn verschillende factoren die samen hangen met de oorzaak van artrose, maar erfelijkheid speelt hierin ook een belangrijke rol. Het is nou eenmaal zou dat de ene ziekte vaker voorkomt bij de ene familie dan bij de andere, maar als het bij de ene familie in erge mate voorkomt dat kan het zomaar zijn dat de kinderen ook artrose hebben op vroegtijdige leeftijd. Is het zo dat bij u in de familie erfelijkheid ook een belangrijke rol speelt, dan kan het zijn dat u op jonge leeftijd artrose krijgt en het dan ook krijgt in meerdere gewrichten. Het is niet zo dat u vanaf een speciale leeftijd alleen artrose kunt krijgen, het kan ook optreden bij mensen die jonger zijn dan dertig jaar. Ook hierbij speelt de erfelijkheid een rol, want wanneer beide ouders artrose hebben is de kans nou eenmaal veel groter dat de kinderen het ook in zich hebben en dat het vroegtijdig tot uiting komt. Wanneer dit het geval is dan hebben kinderen vaak last van artrose in meerdere gewrichten. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar de mogelijke aanleg, daarnaast kan er ook gekeken worden wat er vroegtijdig aan gedaan kan worden. Alleen maar medicatie is op jonge leeftijd niet goed, daarom is bewegen belangrijk en ook het zorgen voor voldoende afwisseling bij dagelijkse werkzaamheden speelt hierin een belangrijke rol.

Erfelijkheid en artrose
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

1 Comment

  1. Ik ben geopereerd van mijn meniscus, nu heb ik nog altijd pijn aan mijn knie (ontstekingen), en s’ avonds heb ik de neiging door mijn knie te zakken, weet jij soms wat ik moet doen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*