Bij Fractury staat u als artrose cliënt centraal

“We willen mensen begeleiden naar een spoedig herstel ...”

Fractury

Deze kliniek, die Fractury heet, is gespecialiseerd in het versneld doen herstellen van botbreuken en in de behandeling van artrose.

Wat doe je als de medische zorg die je krijgt niet voldoet aan jouw wensen? Jarenlang liepen vijf mensen uit de zorg met deze vraag rond, tot een ‘speling van het lot’ hen bij elkaar bracht en zij samen hun eigen kliniek oprichtten. Deze kliniek, die Fractury heet, is gespecialiseerd in het versneld doen herstellen van botbreuken en in de behandeling van artrose. Vandaar de naam Fractury, die afgeleid is van de Engelstalige term ‘Enhanced Fracture Recovery’, wat ‘versneld botbreukherstel’ betekent.

Fractury staat voor innovatieve therapie

“Mijn broertje deed mee aan een motorrace evenement op circuit Zolder in België toen hij onderuit ging en zijn sleutelbeen brak,” vertelt mede-eigenaar Carolien Antonius, die verantwoordelijk is voor de back office en het kwaliteitsmanagement. “Zijn breuk is behandeld door de Britse fysiotherapeut Brian Simpson met een zeer innovatieve combinatietherapie bestaande uit verschillende technieken, en zijn sleutelbeen herstelde snel en volledig.” Motorracers en andere sporters vanuit de hele wereld weten hun weg naar Simpson te vinden. Het toeval wou dat de vier andere oprichters van Fractury – Geert Vissers, traumachirurg Gert Kuijt, sportfysiotherapeut Bart Damen en gipsverbandmeester Jan Koning – ook in contact waren gekomen met Simpson en zijn therapie. Vissers is nog door Simpson behandeld. Van het één kwam het ander, en zo werd in januari van dit jaar Fractury opgericht.

De cliënt centraal stellen

Van specialisten in de behandeling van botbreuken en gewrichtsslijtage – artrose – zijn er dertien in een dozijn. Waarom zouden cliënten dan nog naar Fractury gaan, in plaats van naar een reguliere specialist of behandelaar? “Meestal komen mensen pas bij ons wanneer zij een reguliere specialist hebben bezocht. Weliswaar houden we ons wel aan het behandelplan van deze specialist, wij stellen wel onze cliënt en haar of zijn klachten centraal,” antwoordt Antonius. De klachten en de individuele hulpvraag worden zorgvuldig in beeld gebracht. Daarna wordt er gekeken naar de behoefte van de cliënt in het herstel en op welke manier zij of hij weer zo snel mogelijk kan functioneren. Met verschillende fysische technieken, zoals aanpassing van een brace, wordt het herstelproces versneld, waardoor de pijn vermindert en de cliënt snel weer normaal kan functioneren.

Persoonlijke aanpak

De insteek van Fractury is geboren uit onvrede over de reguliere zorg. De toenmalige vijf eigenaren hebben zelf of bij mensen in hun directe omgeving ervaren hoe vragen en doelstellingen van cliënten, in hun ogen, onvoldoende in beeld werden gebracht, waardoor de behandeling soms (onnodig) lang duurde en niet altijd even prettig was. Daar komt nog bij dat zorgverzekeraars nogal wat restricties opleggen aan de reguliere zorgverlening, waardoor behandelingen minder goed afgestemd kunnen worden op de individuele situatie en behoeften van de cliënt. Bijvoorbeeld, in het geval van een botbreuk krijgt de patiënt gips om de breuk en wordt pas na enkele weken weer naar de breuk gekeken. Fractury kiest bewust voor een persoonlijke aanpak. Om mensen te informeren over haar artrose behandeling, organiseert zij voorlichtingsbijeenkomsten waar verteld wordt over verschillende behandelmethodes bij artrose en over de MBST-behandeling. Na deze presentatie wordt er een rondleiding gegeven en een cliëntervaring gepresenteerd en krijgen deelnemers de gelegenheid om in een een-op-eengesprek hun eigen klachten te bespreken.

Expertise van meerdere disciplines

Om een behandeling zo verantwoord en zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, vindt er daarna een intake plaats, waarbij de klachten in het dagelijks leven in beeld worden gebracht, beeldmateriaal (röntgen, MRI) wordt ingezien en eventueel een echo wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er een functietest afgenomen om de beweeglijkheid van het gewricht vastgesteld. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de knie vastgesteld welke klachten er zijn en hoeveel de knie nog kan bewegen. De specialist, de fysiotherapeut en de gipsverbandmeester overleggen met elkaar over de behandeling die het beste aansluit bij de situatie van de cliënt. Hierdoor ontstaat een behandeling gebaseerd op de expertise van meerdere disciplines. De behandelingen van Fractury verlopen volgens protocollen om het inzichtelijk te maken voor haar cliënten. Daarnaast ontvangen cliënten een uitgebreide nazorg en worden gegevens bewaard als feedback om van te leren en zodoende de behandelingen te verbeteren.

Behandelingsaanbod uitbreiden

Alles draait om de cliënt. Deze wordt als geheel bekeken en alle facetten van de klachten en de behandeling worden erbij betrokken. Waar Fractury zich nu richt op MBST voor de behandeling van artrose, gaat zij straks haar behandelingsaanbod uitbreiden, bijvoorbeeld met voedingsadvies, bewegingsadvies en aandacht voor de mentale en emotionele gesteldheid van de cliënt. Antonius vertelt dat Fractury een heldere visie voor de toekomst heeft. “We willen mensen die klachten ervaren aan het bewegingssysteem begeleiden naar een spoedig herstel. En dat begint bij de vraag wat het beste past bij de individuele situatie.” Volgens Antonius komt er steeds meer op het ‘wensenlijstje’ van Fractury. In haar korte bestaan heeft Fractury al veel mensen kunnen helpen, en haar zorgverleners hopen er nog veel meer op weg te helpen naar een spoedig herstel.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Fractury of wilt u weten wat de beste behandeling is voor u? Bezoek hier de website.

Contactgegevens

Molenberg 77
5541 RN  Reusel
Telefoon: 0497-22 90 00
E-mail: info@fractury.com
www: www.fractury.com

Bij Fractury staat u als artrose cliënt centraal
5 (100%) 4 votes


Over Wim Beunderman 3 Artikelen
Gezondheid is een groot goed. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een gezond en gelukkig leven kan leiden. Met mijn bijdrage aan ArtroseBlog wil ik mensen informeren over artrose en ze inspireren om de leiding te nemen over zichzelf en zodoende in vrijheid en in goede gezondheid te leven.

6 Comments

  1. Interessant artikel en goed idee om je helemaal te specialiseren in de behandeling tegen artrose. Het leven kan door artrose echt minder leuk worden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook meer hulpmiddelen waardoor bepaalde handelingen gemakkelijker kunnen.

  2. Informatie over Fractury of wilt u weten wat de beste behandeling is voor u? Bekijk hier de data van de voorlichtingsbijeenkomsten. Ja mooi data`s van vorig jaar.

  3. Voor mij is artrose een groot ellende ik ben een van de tweeling mijn broer heeft geen artrose ,ik heb hèt over al zitten behalve mijn hoofd ,van mijn geboorte heb ik het al in neem nu morfine tegen de pijn , ik blijf positief en blijf lachen er is genoeg ellende op de wereld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*