Gewichtsverlies ter preventie en behandeling van artrose

Mogelijkerwijs biedt gewichtsverlies grote gezondheidsvoordelen voor artrosepatiënten met overgewicht. Aanleiding voor deze aanname is een literatuurstudie van meerdere vergelijkbare onderzoeken, gepubliceerd in de Maart 2013 editie van The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons.

De onderzoekers concluderen uit de literatuurstudie dat er een duidelijke relatie bestaat tussen zwaarlijvigheid en de kans op ontstekingen in en slijtage van kraakbeen en botgewrichten, wat de kenmerken zijn van artrose.

Ryan C. Koonce, een orthopedisch chirurgisch bij de Skagit Regional Clinics te Mount Vernon, Washington en een van de schrijvers van de literatuurstudie, heeft hier het volgende over te zeggen:

“There’s a clear link between obesity and osteoarthritis, and the link is both from biomechanical factors as well as systemic factors. The systemic component appears to be significant.”

De Verenigde Staten staan wereldwijd bekend om hun snel groeiende te dikke bevolking. Als gevolg hiervan neemt het aantal artrose gevallen in een rap tempo toe. Het behalen van een gezond lichaamsgewicht zou vele gezondheidsvoordelen opleveren en de verwachte gemiddelde levensduur aanzienlijk verhogen, daarnaast zou het een halt toe roepen aan het aantal mensen dat lijdt aan artrose(pijn). Volgens de onderzoekers zou namelijk bij voldoende gewichtsverlies bij ongeveer 50% van de obese knieartrosepatiënten de artroseklachten geheel teruggedraaid kunnen worden. Waarschijnlijk gaat dit echter ook op voor andere artrosevarianten. Het behalen van een gezond lichaamsgewicht verlaagd immers de druk die uitgeoefend wordt op gewrichten en spieren en geeft het lichaam de kans te herstellen van overmatige belasting.

De onderzoekers becijferen dat er mogelijk tot wel 111.206 knievervangende operaties in de VS alleen voorkomen kunnen worden als mensen van hun zwaarlijvigheid afkomen.

Gewichtsverlies ter preventie en behandeling van artrose
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*