Heupbeschermers voorkomen fracturen bij ouderen

Ouderen met een verhoogd risico op heupfracturen, doen er goed aan om een heupbeschermer te dragen. De beschermer zit in een speciale onderbroek genaaid. De beschermer is een harde schaal over het uitstekende bot van de heup aan de zijkant. Er zijn ook heupbeschermers met een zachte energie absorberende laag. Het hulpmiddel kan tot wel 40 procent van de breuken voorkomen.

Deze resultaten komen uit een onderzoek van de universiteit van Hamburg na een studie in 49 verpleeghuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal in 2003.

Aan het gerandomiseerd gecontroleerde onderzoek namen 942 patiënten van 70 jaar en ouder deel. Ongeveer de helft van de patiënten hebben gebruik gemaakt van een heupbeschermer, de andere helft fungeerde als controlegroep. Er is weinig enthousiasme onder ouderen om een heupbeschermer te dragen is gebleken uit eerdere studies. De ouderen die deelnamen aan het onderzoek en het verpleeghuispersoneel kregen daarom uitgebreide voorlichting over het hulpmiddel en het doel ervan.

Het onderzoek nam zo’n anderhalf jaar in beslag en na deze periode vertoonde de controlegroep 42 fracturen bij 39 ouderen. De interventiegroep vertoonden slechts 21 heupfracturen bij ook ongeveer 39 ouderen. In de interventiegroep droeg 54 procent van de ouderen die betrokken waren bij een valpartij een heupbeschermer. Slechts acht procent van de controlegroep droeg een heupbeschermer.

Heupbeschermers voorkomen fracturen bij ouderen
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*