Werking van artrose remmen èn zelfs terugdraaien?

Stamceltherapie gaat verder dan de behandeling van artrose

Stamceltherapie bij artrose

Zouden de onderzoekers bij het ‘Mayo Center for Regenerative Medicine’ wel de diepe werking van stamceltherapie hebben gerealiseerd, toen zij in 2011 de toepassingsmogelijkheden van regeneratieve geneeskunde begonnen te onderzoeken? Wie zal het zeggen? In ieder geval ziet het centrum, een initiatief van de Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Florida, dat zijn stamceltherapie voor de behandeling van artrose, ook door andere klinieken met groot succes wordt toegepast.

Artrose aan de knie

Sinds ontdekt werd dat stamceltherapie effectief is bij de behandeling van artrose, is de Mayo Clinic haar behandelingsmethode voortdurend aan het verbeteren. Dr. Shane Shapiro is assistent-professor en consultant in de orthopedische chirurgie bij de Mayo Clinic. Hij neemt het voortouw in het onderzoek en de toepassing van stamceltherapie bij de behandeling van artrose. Daarnaast is hij gespecialiseerd in sportgeneeskunde. Een veelvoorkomende vorm van artrose in de sportwereld is artrose aan de knie. Wanneer deze aandoening zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan de knie niet langer functioneren en ervaart de patiënt ernstige pijn. Shapiro en de Mayo Clinic hebben al ruime ervaring met het verhelpen van artrose aan de knie met behulp van stamceltherapie.

Behandeling met stamceltherapie

Shapiro legt uit hoe de behandeling met stamceltherapie in zijn werk gaat: “Wij tappen gezonde beenmerg uit beide kanten van de bekkenkom van de patiënt. Vervolgens filteren wij het product dat overblijft en maken een concentraat van de volwassen stamcellen en de bijbehorende groeifactoren. Met gebruik van een echograaf brengen wij het kniegewricht in beeld, waardoor wij de cellen kunnen injecteren op exact de juiste plek in de door artrose beschadigde knie.” Shapiro is zeer tevreden over de resultaten. “De meeste patiënten zijn volledig verlost van hun pijn en hebben geen verdere behandeling, zoals injecties of medicijnen, nodig”, vertelt hij enthousiast. “Velen van hen zijn boven de zestig en leidden, tot zij artrose kregen, een actief leven. Dankzij de behandeling kunnen zij vrijwel meteen dit leven weer oppakken.”

Zelfherstellend vermogen van het lichaam

Shapiro vertelt ook: “Hoewel er beenmerg van de patiënt wordt afgetapt, is het geen beenmerg dat geïnjecteerd wordt. Het is BMAC (Bone Marrow Aspirate Concentrate), oftewel concentraat dat uit beenmerg is getrokken. Een klein cellulair en niet-cellulair deel beenmerg, waaruit plasma en rode bloedcellen vrijwel volledig zijn verwijderd. De resterende cellen in dit concentraat hebben elk hun unieke eigenschappen en een eigen functie, zoals: immuunfunctie, stollingsfunctie, chondrocytenvorming, synoviocytenvorming, pericytensignalering en vasculogenese.” Het gewricht dat wordt behandeld, is onderdeel van het bot en door daarin deze lichaamseigen te injecteren, worden de cellen geaccepteerd door het lichaam en kan het lichaam zijn zelfherstellend vermogen inzetten om het gewricht te helen.

Erkend door U.S. Food and Drug Administration

Shapiro is gespecialiseerd in de non-operatieve en interventieve behandeling van musculoskeletale aandoeningen. Zijn expertise ligt in de behandeling van complexe, chronische peesaandoeningen, alsook de ontwikkeling van regeneratieve middelen voor de behandeling van degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Hij leidt een multidisciplinair team dat het effect van de behandeling van degeneratieve gewrichtsaandoeningen met gebruik van mesenchymale stamcellen. De stamceltherapie behandeling die hij heeft ontwikkeld, is erkend door de ‘Interventional New Drug Application’ (IND) van de ‘U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Stimuleert zelfherstellend vermogen van het lichaam

Stamceltherapie en vele van de andere therapieën die Shapiro en zijn team ontwikkelen, worden ingezet in de Mayo Clinic om allerlei ziekten en aandoeningen te verhelpen. De gemene deler van deze therapieën is dat zij het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Zij activeren het lichaam om weefsel te helen en repareren waar het lichaam voorheen, met conventionele behandelingen, niet toe in staat was. “Met onze vele behandelingen laten wij zien dat dit een veilige therapie is die effectief pijn verlicht”, vertelt Shapiro. “Daarnaast ervaren wij dat stamceltherapie de werking van artrose kan remmen en dat zelfs het kraakbeen in het gewricht opnieuw kan aangroeien.”

Blijvende, betaalbare medische oplossingen

Dat stamceltherapie verder gaat dan de behandeling van artrose, heeft de Mayo Clinic te danken aan Shapiro en zijn team van het Mayo Center. Dit centrum is in het leven geroepen door de Mayo Clinic om haar missie te vervullen. De missie om haar rol te vervullen als een non-profit en wereldwijd actieve leider in gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs voor mensen uit alle geledingen van de samenleving. Het centrum voor regeneratieve geneeskunde heeft drie invalshoeken die met elkaar verbonden zijn: Rejuvenation (verjonging), Replacement (vervanging) en Regeneration (regenereren = opnieuw aanmaken). Onder de laatste valt de stamceltherapie. Regeneratieve geneeskunde stelt blijvende, betaalbare medische oplossingen die het lichaam van binnenuit helen in het vooruitzicht. Deze oplossingen gaan dus een stap verder dan conventionele behandelingen en therapieën, doordat zij de werking van aandoeningen vertragen en zelfs terugdraaien.

Stamceltherapie heeft therapeutische werking

Eén van de onderzoekers in het centrum is dr. Mary O’Connor. In een nieuw pilot onderzoek stelt zij vast of het injecteren van patiënteigen stamcellen in het door artrose beschadigde kniegewricht de artrose vertraagt of zelfs terugdraait. Zij en de andere onderzoekers van het centrum zijn hierin niet alleen. In 2003 deden onderzoekers aan de American College of Rheumatology vergelijkbaar onderzoek. De algehele conclusie was dat stamceltherapie een therapeutische werking heeft.

Referenties

http://www.mayo.edu/research/centers-programs/center-regenerative-medicine/about

http://www.mayoclinic.org/about-mayo-clinic

http://www.mayoclinic.org/biographies/shapiro-shane-a-m-d/bio-20054795

http://worldstemcellsummit.com/speakers-presenters/shane-a-shapiro-md-rmsk/

http://www.mayo.edu/research/faculty/o-connor-mary-i-m-d/bio-00077758

http://southpointemedical.com/wp-content/uploads/2014/11/Stem-Cell-Therapy-in-a-Caprine-Model-of-Osteoarthritis

‪http://stemcellorthopedicinstituteoftexas.com/adult-stem-cell-therapy/safety/

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-10728.html

http://www.fda.gov/drugs/developmentapprovalprocess/howdrugsaredevelopedandapproved/approvalapplications/investigationalnewdrugindapplication/default.htm

Werking van artrose remmen èn zelfs terugdraaien?
4 (80%) 1 vote


Over Maarten de Boer 163 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze Nieuwsbrief.

5 Comments

 1. Stamceltherapie lijkt mij de meest natuurlijke oplossing voor stoppen van artrose. Je eigen stamcellen gebruiken om bv kraakbeen en/of bot te herstellen is lichaamseigen dus het best met grootste kans op succes.
  ‘ Da’s Logisch’, zou Cruijff zeggen..
  Succes, onderzoekers!

 2. Een goede oplossing ,en ik denk lang niet zo duur ,en zeker beter dan een prothese !!!
  Maar vertel dat die zorgverzekeraars en alles wat er mee te maken maar eens !!!jammer

 3. Is stamceltherapie mogelijk voor Nederlandse patiënten in de Mayo Clinic Florida?
  Zo ja, welke stappen moet men dan gaan ondernemen? En welk prijskaartje hangt hieraan? Heb al jaren arthrose en zou graan zo’n bdhandeling willen ondergaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*