Mogelijk nieuwe strategie tegen reumatoïde artritis

Wetenschappers van Newcastle University hebben een nieuwe manier ontdekt om mogelijk reumatoïde artritis te behandelen. De behandelwijze voorkomt dat schadelijke witte bloedcellen in de gewrichten terechtkomen.

Door middel van een uniek geneesmiddel zijn de wetenschappers in staat om de schadelijke witte bloedcellen te stoppen zodat ze niet het ontstoken weefsel bereiken. Zo wordt voorkomen dat de witte bloedcellen verdere schade aanrichten.

Bij reumatoïde artritis valt het eigen immuunsysteem van het lichaam de gewrichten aan.
Traditionele behandelingswijzen betreffen het blokkeren van de lichaamssignalen die het immuunsysteem aanzetten tot de aanval op de gewrichten.
Deze nieuwe strategie voorkomt dat schadelijke witte bloedcellen überhaupt in de gewrichten terechtkomen.

Hoofdauteur Dr. Graeme O’Boyle beschrijft de werking van het middel: “U moet zich voorstellen dat het beschadigde gewricht is bedekt met vlaggetjes die seintjes aan de witte bloedcellen geven. Traditionele behandelingen trekken de vlaggetjes één voor één eruit maar wat wij gebruiken is een middel dat de witte bloedcellen ‘blinddoekt’. Daardoor weten ze niet waar ze naar toe moeten en kunnen ze de schade niet verergeren.”

In onderzoeken gefinancierd door Arthritis Research UK en gepubliceerd in PNAS beschrijven de wetenschappers van Newcastle University hoe het middel met de naam PS372424 voorkomt dat geactiveerde T cellen, de witte bloedcellen die de schade veroorzaken, op reis gaan naar de locatie van de gewrichtsreuma. Om de doeltreffendheid van hun nieuwe behandelwijze aan te tonen, hebben ze voor reumatiek een nieuw muismodel ontwikkeld met een menselijk immuunsysteem. Ze hebben ontdekt dat PS372424 verhindert dat menselijke T cellen zich bewegen naar een zakje gewrichtsvocht van patiënten met opspelende reumatoïde artritis.

In dit onderzoek ontdekten ze dat PS372424 plakt aan de speciale receptor CXCR3 die alleen op geactiveerde T cellen te vinden is. Zo wordt de ‘blinddoek’ alleen op deze T cellen gericht en worden andere witte bloedcellen niet aangetast. Dr. O’Boule verklaart het zo: “Als  CXCR3 de schadelijke witte bloedcellen ongevoelig maakt, reizen ze niet naar reumatische plekken in het lichaam. Het voordeel van dit systeem is dat het veel specifieker is dan de huidige medicijnen en dat het immuunsysteem waarschijnlijk niet aantast.”

Professor Alan Silman, medisch directeur van Arthritis Research UK zegt; “Hoewel moderne behandelingswijzen de gevolgen van reumatoïde artritis bij veel mensen veranderd hebben, werken ze ten eerste niet bij iedereen en ten tweede krijgen we, zelfs bij patiënten bij wie de medicijnen aanslaan, de ontsteking die hun gewrichten beschadigt niet helemaal weg.

Dit is een spannend onderzoek. Het is nog in een beginstadium maar als het kan worden toegepast op mensen zou het de ontsteking kunnen stoppen die gewrichtsreumatiek veroorzaakt.”

De volgende stap in het onderzoek is het verbeteren van de medicijnachtige eigenschappen van PS372424 zodat het geschikt wordt om de klinische testen te ondergaan.

Referentie: Newcastle University

Relevante berichten over Artritis:
Artritis; wanneer de knie en heup achteruitgaan

Geneesmiddelen tegen artritis: werken ze?

 

Mogelijk nieuwe strategie tegen reumatoïde artritis
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*