Pijnlijke gewrichten door slijtage

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening en een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen van het bewegingsapparaat. Door artrose krijgt men pijnlijke gewrichten. Pijn als gevolg van beginnende artrose wordt niet veroorzaakt door het kraakbeen zelf of het onderliggende bot maar door losse, afgescheurde stukjes kraakbeen welke voor irritatie zorgen.

Het kraakbeen in onze gewrichten dient als een soort van “schokdemper” tussen de botten. Bij artrose slijt dit kraakbeen langzamerhand weg waardoor het kraakbeen de schokken en belastingen nog maar slecht of helemaal niet meer kan opvangen. Artrose is een degeneratief proces dat tot volledig verlies van de kraakbeenlaag kan leiden. De intensiteit van de pijn hangt meestal af van de fase waarin de artrose zich bevindt. De schade, die op de röntgenfoto’s te zien is, stemt echter niet altijd met de intensiteit van de pijn overeen.

Artrose kan verschillende gewrichten aantasten. Artrose komt het vaakst voor in de heup- en Artrose knie. Bij beginnende artrose behoren het moeilijk op gang komen na een rustpauze (startpijn) en stijfheid tot de symptomen, in een later stadium van artrose klagen de patiënten over pijn bij belasting en in rust. Artrose treedt minder vaak op in de Artrose handen– en voetgewrichten. Hier uit de artrose zich door moeilijk toe te wijzen pijn en een duidelijke beperking van de mobiliteit. Plotselinge erge pijn in het schoudergewricht bij het dragen van zware tassen en/of bagage kan wijzen op artrose van de schouder.

Meer informatie over Artrose handen vindt u Artrose handen.

Pijnlijke gewrichten door slijtage
Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 146 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*