Stamcel klinieken voor artrose in Europa

Maar in Nederland nog steeds verboden

Europese stamcel klinieken voor artrose behandelingen

Artsen over de hele wereld gebruiken al tientallen jaren stamcellen om kapotte gewrichten te herstellen. Dit heet ook wel celtherapie en valt onder regeneratieve geneeskunde. Dit is geen Science Fiction maar werkelijkheid. Echter voor Nederlandse orthopeden is het verboden om stamcellen te gebruiken en spuit men genoodzaakt ‘giftige’ corticosteroïden in pijnlijke gewrichten. In mijn eerdere geschreven artikelen Het is een leugen dat artrose niet is te genezen” en “Regeneratieve orthopedie, wij hebben de boot gemist” leg ik uit waarom het in Nederland verboden is. Waar je vroeger voor een behandeling naar de VS of Singapore moest reizen zijn stamcel klinieken nu ook dichterbij huis te vinden. Mensen met artrose en andere gewrichtsklachten kunnen in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Tsjechië en Zwitserland terecht voor een behandeling met stamcellen.

Commerciële stamcel kliniek of ziekenhuis?

Commerciële klinieken zijn gespecialiseerd in stamceltherapie bij gewrichtsproblemen. Ze beschikken over verschillende technieken om stamcellen te oogsten en behandelen elk gewricht. Er zijn ook ziekenhuizen die stamcelbehandelingen uitvoeren. Meestal zijn deze behandelingen gekoppeld aan een onderzoek en is slechts één bepaald gewricht mogelijk.

Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende soorten stamcel behandelingen zijn. Stromal Vascular Fraction (SVF) of Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC). Het verschil en uitleg over stamcellen kan je in het artikel “Stamceltherapie – Behandeling van artrose met stamcellen” verder lezen.

Overzicht stamcel klinieken in het buitenland

Ken jij nog andere adressen van stamcel klinieken in Europese landen? Laat deze dan achter in een reactie onderaan.

Conventionele behandeling weinig effectief

Een snel verouderende bevolking alsook steeds kritischer en zelfstandiger wordende patiënten vragen om innovatieve behandelingen. De conventionele geneeskunde boekt weliswaar vooruitgang, toch is zij niet voldoende in staat om de nieuwe zorgvraag te beantwoorden. Daarnaast zijn artsen eerder bezig met de bestrijding van symptomen dan dat zij de ziekten en aandoeningen bij de wortel aanpakken. Hierdoor zijn er, tot op heden, weinig effectieve methoden die gericht zijn op de behandeling van de oorzaak van ziekten en aangeboren aandoeningen.

Artsen houden het bij bewezen, zij het gedateerde, behandelingen gebaseerd op medicatie, hulpmiddelen en operaties.

Zo ook bij de behandeling van artrose. De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

Wat is regeneratieve geneeskunde?

Positief bekeken, biedt dit perspectief voor de ontwikkeling van een nieuwe geneeskunde met innovatieve behandelingsvormen, die tegemoet komen aan de wensen van patiënten, en die de mens centraal stellen; de regeneratieve geneeskunde.

Door vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van, bijvoorbeeld, de celbiologie en de immunologie, zijn artsen nu zelfs in staat om cellen in te zetten bij de genezing van allerlei ziekten. Regeneratie houdt in dat cellen worden ingebracht bij weefsel en organen die beschadigd zijn. De gezonde cellen herstellen de werking van het weefsel en de organen.

 

Waardeer je dit artikel? Deel het dan!

Stamcel klinieken voor artrose in Europa
4.5 (89.33%) 30 votes


Over Maarten de Boer 155 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

26 Comments

 1. Ik heb zeer veel last van een Hallux Rigidus. en daarbij ook al sowieso erg brede voeten. dus schoenen vinden is een crime.Draag nu brede birkenstock sandalen, en zachte brede crocs. Heb 1 paar passende naadloze Meindl bergschoenen voor het wandelen. . Operatief vastzetten heb ik afgeslagen. maar hoopte op stamcel behandeling. Echter dit zit er dus in Nederland niet in voorlopig.Ik overweeg nu in elk geval cheilectomie om van de knobbel af te komen, en dan ergens stamceltherapie te kunnen krijgen. als iemand meer info heeft dan hou ik me aanbevolen. Want het belemmerd me steeds meer. Ik ben overigens 58 jaar.

 2. Let op, de informatie op deze site is mogelijk niet juist.
  Vandaag heb ik onderzoek gedaan naar Swiss Medica, dit blijkt oplichterij te zijn. Meerdere mensen zijn hier al met een zak geld omgerekend €25.000 tot €100.000 heen gegaan zonder resultaat en ongeïnteresseerde artsen. Het is ook vreemd dat er alleen maar artsen uit Rusland werken.

 3. Beste Maarten, klasse dat je met deze website mensen met klachten informeerd.
  Ben je ook bekend met het herstellen van het vetkussen onder de voet. Het vetkussen (vetcellen) zorgen ervoor dat je niet op de botten van je voet loopt.
  Ze noemen dit ook wel het Fat Pad. Deze verdwijnt met de leeftijd, mensen met hamertenen, holvoeten en neuropathie etc hebben hier last van. Is dat dan ook atrose? Ik lees her en der dat er in de USA experimenten worden gedaan met stamcellen. Heb je enig idee wanneer de regelgeving in NL veranderd en onderzoek naar het inspuiten van stamcellen in het algemeen op grote schaal kan starten? Kunnen we via je website de krachten bundelen en mogelijk de media opzoeken of regelgeving onder druk zetten?

 4. ikzelf heb aan mijn specialist gevraagd of ik stamceltherapie kan gaan doen in Belgie.
  Wij wonen in Zuidfrankrijk.
  Op het moment krijg ik prikken in mijn knieën met HYALURONZUUR.
  Volgens hem is het nog geld in het water gooien omdat de stamcellen nog rauw zijn.
  Hij vindt het beter om nog af te wachten tot de twee proefjaren voorbij zijn, waar enkele landen nu mee bezig zijn. de stamcellen worden in het lab verandert in kraakbeenstamcellen .
  Hij wil het mij niet verbieden, kan ook niet, maar ik heb veel vertrouwen in deze arts.
  Wat vindt u hiervan?

  • lijkt mij simpel, als je veel vertrouwen in deze arts hebt dan zou ik zijn advies opvolgen, de 2 proefjaren afwachten dus. wanneer zijn die om en waar zijn de resulaten terug te vinden?

   • Precies kan hij dat niet zeggen maar volgens hem niet langer dan twee jaar. Ik heb echt vertrouwen in hem . De resultaten zullen best wel op internet komen. We zullen een beetje geduld moeten hebben.

 5. Ik heb ook 2 erg versleten knieën en ben bang dat ik ook 2 nieuwe moet. Maar ik wil ook liever stamceltherapie. In Nederland doen ze wel onderzoeken,maar je komt er alleen voor in aanmerking als het lichte artrose is en slechts 1 gewricht betreft! Het kosten- plaatje voor behandeling in een ziekenhuis in Europa ben ik erg geïnteresseerd. Heeft iemand daar ervaring mee en wat is 3 H hulp? ACP injecties hebben bij mij overigens niet geholpen jammer genoeg.

  • Het oogsten en inspuiten van de stamcellen gaat heel snel (30 min). Wellicht laat u ook nog 2 a 3 keer in een periode van 3 maanden PRP (groeifactoren) inspuiten.

 6. Wat is het kostenplaatje van alles bij stamceltherapie? Want als het al niet mag in Nederland wordt het ook niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

  • Ja dat vroeg ik mij ook al af. Prijzen voor stamceltherapie worden doorgaans niet op websites genoemd. Ik ben er door googelen achter gekomen dat het in sommige klinieken wel rond de 20.000 euro kost.

   • Dit is afhankelijk van de type stamcelbehandeling. Het gewricht, het aantal injecties met stamcellen en groeifactoren. 20.000 is wel erg duur; ergens tussen de 3.000 en 10.000 euro. De behandelingen zullen goedkoper worden wanneer de markt ‘open’ gaat.

 7. Helpt Stamceltherapie ook bij ernstige artrose? Ik moet n.l. twee knieprotheses hebben en heb al allerlei dingen uitgeprobeerd. Ik wil gaan informeren naar Stamceltherapie. Is al bekend of er een vergoeding wordt gegeven? Anders zal ik toch protheses moeten hebben en dan zou ik kiezen voor 3 D hulp.

 8. Hoe verhoud dit zich met acp prikken in het gewricht en wat zijn hier de resultaten van. Wat zijn de verschillen. Acp prikken wordt wel in Nederland gedaan. Maar waarschijnlijk niet vergoed ( niet mijn ziekte kosten verzekering).

  • ACP (Autologous Conditioned Plasma) beter bekend als PRP (Platelet-rich plasma) zijn injecties met hoge concentraties bloedplaatjes (groeifactoren). SVF of BMAC zijn injecties met een hoge concentraties stamcellen. Bij een stamcelbehandeling worden vaak ook nog meerdere PRP injecties gegeven. Resultaten PRP / ACP? Beter dan ‘giftige’ corticosteroïden en zonder schadelijke bijwerkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28255569

   • Hoi Maarten. Inmiddels heb ik twee PRP injecties in mijn linkerknie gekregen in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Resultaat is zeer bevredigend. In 2016 liep ik met een stok en voorover gebogen. Daarmee verknalde ik mijn rug nog wat meer natuurlijk en verergerde ik mijn ischias ook nog eens. Rechtop lopen kan nu weer. Ook zonder stok. In het begin nam ik mijn stok altijd mee. Nu laat ik hem thuis. De pijn blijft wel. Niet echt erg, maar dat is grotendeels opgelost door CBD olie (Origin). Elke ochten anderhalf tot 2 druppels en elke avond 1 druppel. Ik kan fietsen en weer een kilometer lopen. Dan wat rust en dan kan ik die kilometer weer teruglopen ook. Toch iets anders dan met moeite 150 meter en tussendoor een paar minuten stilstaan vanwege de pijn. 🙂
    Ook een woord van waarschuwing over Enschede… Ik heb ze gemaild en kreeg als reactie dat ze heel misschien not dit jaar met proeven gaan starten, maar nog niet op mensen. Mezelf opgeven voor de proeven op mensen bleek niet mogelijk. Ik ben niet meer zo snel blij met een dooie mus, wat dit en ook het werk in het UMC eigenlijk nog zijn. We lopen jaren achter. De reden kan ik wel bedenken: zoals jijzelf al zegt: die akelige vereniging tegen kwakzalverij en de graaicultuur bij omhoog gevallen medici.
    Overigens… in de tweede injectie waren minder bloedplaatjes te zien. Misschien dat ik daarom nu meer pijn heb dan na de eerste, waarin veel bloedplaatjes zaten. Goede overweging om dat een volgende keer duidelijk te maken…

    • PS: ik heb de link door gemaild aan mijn chiropractor. Ik vroeg me ook al af of injecties in de ruggenwervels konden. Kennelijk dus wel. De vraag blijft wanneer het hierheen komt. Ik heb onvoldoende spaargeld om het in België of Polen, of Londen te laten doen… Genezing is nu nog alleen weggelegd voor mensen die geld hebben. Ik heb alleen een AOW…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*