Stamcel klinieken voor artrose in Europa

Maar in Nederland nog steeds verboden

Europese stamcel klinieken voor artrose behandelingen

Artsen over de hele wereld gebruiken al tientallen jaren stamcellen om kapotte gewrichten te herstellen. Dit heet ook wel celtherapie en valt onder regeneratieve geneeskunde. Dit is geen Science Fiction maar werkelijkheid. Echter voor Nederlandse orthopeden is het verboden om stamcellen te gebruiken en spuit men genoodzaakt ‘giftige’ corticosteroïden in pijnlijke gewrichten. In mijn eerdere geschreven artikelen Het is een leugen dat artrose niet is te genezen” en “Regeneratieve orthopedie, wij hebben de boot gemist” leg ik uit waarom het in Nederland verboden is. Waar je vroeger voor een behandeling naar de VS of Singapore moest reizen zijn stamcel klinieken nu ook dichterbij huis te vinden. Mensen met artrose en andere gewrichtsklachten kunnen in Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Tsjechië en Zwitserland terecht voor een behandeling met stamcellen.

Commerciële stamcel kliniek of ziekenhuis?

Commerciële klinieken zijn gespecialiseerd in stamceltherapie bij gewrichtsproblemen. Ze beschikken over verschillende technieken om stamcellen te oogsten en behandelen elk gewricht. Er zijn ook ziekenhuizen die stamcelbehandelingen uitvoeren. Meestal zijn deze behandelingen gekoppeld aan een onderzoek en is slechts één bepaald gewricht mogelijk.

Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende soorten stamcel behandelingen zijn. Stromal Vascular Fraction (SVF) of Bone Marrow Aspirate Concentrate (BMAC). Het verschil en uitleg over stamcellen kan je in het artikel “Stamceltherapie – Behandeling van artrose met stamcellen” verder lezen.

Overzicht stamcel klinieken in het buitenland

Ken jij nog andere adressen van stamcel klinieken in Europese landen? Laat deze dan achter in een reactie onderaan.

Conventionele behandeling weinig effectief

Een snel verouderende bevolking alsook steeds kritischer en zelfstandiger wordende patiënten vragen om innovatieve behandelingen. De conventionele geneeskunde boekt weliswaar vooruitgang, toch is zij niet voldoende in staat om de nieuwe zorgvraag te beantwoorden. Daarnaast zijn artsen eerder bezig met de bestrijding van symptomen dan dat zij de ziekten en aandoeningen bij de wortel aanpakken. Hierdoor zijn er, tot op heden, weinig effectieve methoden die gericht zijn op de behandeling van de oorzaak van ziekten en aangeboren aandoeningen.

Artsen houden het bij bewezen, zij het gedateerde, behandelingen gebaseerd op medicatie, hulpmiddelen en operaties.

Zo ook bij de behandeling van artrose. De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

Wat is regeneratieve geneeskunde?

Positief bekeken, biedt dit perspectief voor de ontwikkeling van een nieuwe geneeskunde met innovatieve behandelingsvormen, die tegemoet komen aan de wensen van patiënten, en die de mens centraal stellen; de regeneratieve geneeskunde.

Door vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van, bijvoorbeeld, de celbiologie en de immunologie, zijn artsen nu zelfs in staat om cellen in te zetten bij de genezing van allerlei ziekten. Regeneratie houdt in dat cellen worden ingebracht bij weefsel en organen die beschadigd zijn. De gezonde cellen herstellen de werking van het weefsel en de organen.

 

Waardeer je dit artikel? Deel het dan!

Stamcel klinieken voor artrose in Europa
4.4 (87.2%) 25 votes


Over Maarten de Boer 154 Artikelen

Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

16 Comments

 1. Hoe verhoud dit zich met acp prikken in het gewricht en wat zijn hier de resultaten van. Wat zijn de verschillen. Acp prikken wordt wel in Nederland gedaan. Maar waarschijnlijk niet vergoed ( niet mijn ziekte kosten verzekering).

  • ACP (Autologous Conditioned Plasma) beter bekend als PRP (Platelet-rich plasma) zijn injecties met hoge concentraties bloedplaatjes (groeifactoren). SVF of BMAC zijn injecties met een hoge concentraties stamcellen. Bij een stamcelbehandeling worden vaak ook nog meerdere PRP injecties gegeven. Resultaten PRP / ACP? Beter dan ‘giftige’ corticosteroïden en zonder schadelijke bijwerkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28255569

 2. Helpt Stamceltherapie ook bij ernstige artrose? Ik moet n.l. twee knieprotheses hebben en heb al allerlei dingen uitgeprobeerd. Ik wil gaan informeren naar Stamceltherapie. Is al bekend of er een vergoeding wordt gegeven? Anders zal ik toch protheses moeten hebben en dan zou ik kiezen voor 3 D hulp.

 3. Wat is het kostenplaatje van alles bij stamceltherapie? Want als het al niet mag in Nederland wordt het ook niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

  • Ja dat vroeg ik mij ook al af. Prijzen voor stamceltherapie worden doorgaans niet op websites genoemd. Ik ben er door googelen achter gekomen dat het in sommige klinieken wel rond de 20.000 euro kost.

   • Dit is afhankelijk van de type stamcelbehandeling. Het gewricht, het aantal injecties met stamcellen en groeifactoren. 20.000 is wel erg duur; ergens tussen de 3.000 en 10.000 euro. De behandelingen zullen goedkoper worden wanneer de markt ‘open’ gaat.

  • Het oogsten en inspuiten van de stamcellen gaat heel snel (30 min). Wellicht laat u ook nog 2 a 3 keer in een periode van 3 maanden PRP (groeifactoren) inspuiten.

 4. Ik heb ook 2 erg versleten knieën en ben bang dat ik ook 2 nieuwe moet. Maar ik wil ook liever stamceltherapie. In Nederland doen ze wel onderzoeken,maar je komt er alleen voor in aanmerking als het lichte artrose is en slechts 1 gewricht betreft! Het kosten- plaatje voor behandeling in een ziekenhuis in Europa ben ik erg geïnteresseerd. Heeft iemand daar ervaring mee en wat is 3 H hulp? ACP injecties hebben bij mij overigens niet geholpen jammer genoeg.

 5. ikzelf heb aan mijn specialist gevraagd of ik stamceltherapie kan gaan doen in Belgie.
  Wij wonen in Zuidfrankrijk.
  Op het moment krijg ik prikken in mijn knieën met HYALURONZUUR.
  Volgens hem is het nog geld in het water gooien omdat de stamcellen nog rauw zijn.
  Hij vindt het beter om nog af te wachten tot de twee proefjaren voorbij zijn, waar enkele landen nu mee bezig zijn. de stamcellen worden in het lab verandert in kraakbeenstamcellen .
  Hij wil het mij niet verbieden, kan ook niet, maar ik heb veel vertrouwen in deze arts.
  Wat vindt u hiervan?

  • lijkt mij simpel, als je veel vertrouwen in deze arts hebt dan zou ik zijn advies opvolgen, de 2 proefjaren afwachten dus. wanneer zijn die om en waar zijn de resulaten terug te vinden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*