Geen operatie, toch verlost van artrose met stamcellen

Regeneratieve geneeskunde in opkomst

Stamcellen bij artrose

Wat als gewrichtsklachten behandeld werden zonder operatieve ingrepen of inzet van farmaceutica? Sinds 2011 past de Mayo Clinic in de VS stamcellen toe bij de behandeling van gewrichtsklachten zoals artrose – een zeer pijnlijke en vaak ernstige aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Het resultaat? Patiënten ondergaan geen operatie, slikken geen pillen en worden verlost van artrose.

Conventionele behandeling weinig effectief

Een snel verouderende bevolking alsook steeds kritischer en zelfstandiger wordende patiënten vragen om innovatieve behandelingen. De conventionele geneeskunde boekt weliswaar vooruitgang, toch is zij niet voldoende in staat om de nieuwe zorgvraag te beantwoorden. Daarnaast zijn artsen eerder bezig met de bestrijding van symptomen dan dat zij de ziekten en aandoeningen bij de wortel aanpakken. Hierdoor zijn er, tot op heden, weinig effectieve methoden die gericht zijn op de behandeling van de oorzaak van ziekten en aangeboren aandoeningen.
Artsen houden het bij bewezen, zij het gedateerde, behandelingen gebaseerd op medicatie, hulpmiddelen en operaties.

Zo ook bij de behandeling van artrose. De conventionele behandeling van artrose in een vergevorderd stadium komt neer op de toediening van medicatie of de plaatsing van kunstgewrichten. Beide behandelingen zijn lichamelijk en geestelijk zeer ingrijpend voor patiënten. Daarnaast zijn zij weinig effectief doordat zij alleen een tijdelijk alternatief bieden en geen blijvend herstel van het kraakbeen en het gewricht stimuleren.

Wat is regeneratieve geneeskunde?

Positief bekeken, biedt dit perspectief voor de ontwikkeling van een nieuwe geneeskunde met innovatieve behandelingsvormen, die tegemoet komen aan de wensen van patiënten, en die de mens centraal stellen; de regeneratieve geneeskunde. Tientallen jaren geleden werden de eerste beenmerg- en orgaantransplantaties uitgevoerd. Tegenwoordig is het dagelijks werk voor vele chirurgen.

Door vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van, bijvoorbeeld, de celbiologie en de immunologie, zijn artsen nu zelfs in staat om cellen in te zetten bij de genezing van allerlei ziekten. Regeneratie houdt in dat cellen worden ingebracht bij weefsel en organen die beschadigd zijn. De gezonde cellen herstellen de werking van het weefsel en de organen.

De Mayo Clinic is één van de pioniers op het gebied van de regeneratieve geneeskunde en heeft ondertussen vele succesvolle behandelingen met stamcellen uitgevoerd bij gewrichtsklachten.

Stamcellen bij artrose

De artsen in de Mayo Clinic onttrekken beenmergcellen uit de bekkenkom, deze cellen worden gefilterd zodat er een beenmerg concentraat ontstaat (BMAC : Bone Marrow Aspirate Concentrate). De cellen worden daarna direct met een naald ingespoten in het beschadigde gewricht.

Deze behandeling verhelpt niet alleen de pijnklachten, het stimuleert ook het lichaam om meer gezonde cellen aan te maken. Door deze vorm van regeneratieve geneeskunde, heelt het lichaam zichzelf van binnenuit.

Geen operatie, toch verlost van artrose met stamcellen
5 (100%) 1 vote


Over Maarten de Boer 163 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze Nieuwsbrief.

20 Comments

 1. 2x geopereerd aan linkerknie eerste keer een halve prothese 1 jaar daarna een hele nog steeds klachten .Maar nu begint mijn andere knie .Maar ik durf geen operatie aan omdat ik nog steeds niet goed loopt en altijd pijn heb aan de geopereerde knie .Wordt dit ook gewoon vergoed ? Ben bij VGZ. Of is dit ook mogelijk bij eigen orthopedie .

  • goedenmorgen
   al jaren hb ik zeer ernstige artrose in mn handen…allebei mn habden zijn geopereerd aan carpaal tunnel syndroom..het gewricht uit mb linker wijsvinger is verwijderd en vastgezet..de bovenste gewrichtin in mijn beide handen zijn allemaal aangetast dik en opgezet…er zit een cyste op mn li pink al aangeopereerd maar komt steeds weer terug…ik b een eigen bedrijf doe werk wat eigenlijk fout is voor mn vingers..maar ik wil blijven werken hoeveel pijn ik ook heb….overal bn ik op zoek naar een oplossing…zou ik hiervoor in aanmerking komen..ik zou dolgelukkig zijn als ik van de zwellingen en pijn af was…mvg nel van rossen

 2. Ik ben 50 jaar, heb al 2 totale heupprotheses en krijg eind augustus 1 totale enkelprothese.
  Zou dit ook iets voor mij zijn?

 3. Mijn partner heeft zijn linkervoet vast gezet gekregen, nu begint zijn rechtervoet ook al. En heeft hij in rechtervoet een gat in het bot. Hij is 51 jaar. Kan deze methode hier ook voor gebruikt worden, want vastzetten kan dus niet. Gr emmy

 4. Ik heb 5 versleten rugwervels kan de methode ook hier voor gebruikt worden want ik heb heel veel pijn en kan niet veel meer zoals lang staan zitten mag niet tillen en bukken dus het leven begint erg zwaar te worden

 5. 30 april een nieuwe heup gekregen. In sept/okt krijg ik een nieuwe knie. Mijn vraag: werkt deze behandeling ook bij osteonecrose? De osteonecrose is hoogstwaarschijnlijk ontstaan tijdens een kijkoperatie in de knie.

  Ik ben al heel lang op zoek naar deze vorm van behandelen. Kunt u mij s.v.p. snel een antwoord geven, dan kan ik misschien mijn eigen knie behouden.

  Met vriendelijke groet,
  Wil Vrijhof

 6. Ik heb artrose in mijn knie maar ben te jong voor vervanging van mijn knie. Ik hoop dat dit aanslaat dan kom ik hier graag voor in aanmerking!

 7. Ernstige artrose(posttraumatisch) in pols. Zit nu in gips en pijnloos. Operatie is een feit en dus volledig vastzetten. Iemand ervaring?

  • Dag Hennie,

   Helaas is stamceltherapie voor het verhelpen van artrose niet toegestaan in Nederland, maar wel in de VS. Wij kunnen u geen advies geven, maar bieden u wel informatie over hoe u gewrichtspijn kunt verminderen alsook andere tips. Voor advies verwijzen wij u naar een arts of therapeut.

 8. Welke schade/gevaren zijn er tot nu toe gesignaleerd bij de stamceltherapie in een gewricht met artrose?
  Kan je momenteel stamceltherapie ook in een europees land krijgen, of alleen in Amerika?
  Zijn er andere mensen die overwegen naar de Mayo clinic in Florida te gaan voor de Stamceltherapie??
  Wat kost zo’n stamcelbehandeling, bijvoorbeeld voor 1 knie?

 9. Geachte meneer Wim Beunderman, de kliniek in Zwitserland is alleen een kantoor en verwijst voor behandeling naar Rusland.Kunt u mij zeggen hoe ik in contact kom de Mayo kliniek zodat ik kan informeren of ze ook de heup behandelen bij arthrose ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*