Voeding en artrose

De ouder wordende mens wordt bedreigd met het ontstaan van artrose in de gewrichten.  De klachten kunnen verschillen van bewegingsbeperkingen tot ernstige pijnklachten. Kraakbeen kan vaak goed regenereren met extra gebruik van suppletie, zoals glucosamine, eiwitten, mangaan, zink, koper, selenium, etc.

Een kraakbeen beschermend middel moet voldoen aan de volgende criteria:

 • 1. De chondrocyt aanzetten tot het hervatten van een verhoogde macromoleculensynthese (glucosamine glycanen, proteoglycanen, collageen, proteine, RNA en DNA).
 • 2. Het verhogen van de synthese van hyaluron, de substantie die de viscositeit van het gewrichtsvocht mede bepaalt (doch ook een bestanddeel is van de slijmerige bacteriekapsel van coccen).
 • 3. De enzymen remmen die de kraakbeen macromuleculen afbreken.
 • 4. De thrombi, fibrine, lipiden en cholesterol (kristallen) mobiliseren/voorkomen.
 • 5. De gewrichtspijnen doen afnemen.
 • 6. De gewrichtsslijmvliesontsteking afremmen.

Glucosamine

Glucosamine ondersteunt 1, 2, 5 en 6. Chondroïtine 1, 3, 4, 5 en 6, in combinatie met de genoemde vitaminen en mineralen. Het gebruik van de juiste combinatie van voedingssupplementen doet bij menig artrotisch gewricht of chondropathie (patella) de pijn verdwijnen. De soepelheid van het bewegen verbetert, de loopafstand en belastbaarheid neemt toe en de synovitis na belasting verdwijnt eerder (uren in plaats van dagen).

Een ander probleem is de ontkalking van het bot (Osteoporose). De kalk en mineralen worden in het begin van het leven opgeslagen om na het 30 e jaar langzaam te worden afgebroken. Dit proces wordt versneld door het gebruik van levensmiddelen die de kalkopname en –uitscheiding vergroten (b.v. koffie, gebrek aan magnesium of vitamine D). Daarnaast neemt na deze leeftijd de concentratie van het dehydroepiandrostreon (DHEA-S) af. Dit wordt voornamelijk in de bijnieren aangemaakt en is na de overgang de grootste leverancier voor de oestrogenen en testosteron. Na de overgang speelt ook verandering van de hormoonconcentraties een grote rol. Een te lage concentratie is te herkennen aan een droge gerimpelde huid, een droge schede en artofie van de borsten. Het zijn tekenen dat een hormoonsuppletie plaats moet vinden indien men vitaal wil blijven. Naast het corrigeren van mineraalgebreken kan tegenwoordig botaanmaak onderhouden worden door het remmen van de botafbraak middels het gebruik van difosfonaten. Het stimuleren van botaanmaak gebeurt via het gebruik van fluoride tabletten. Voorts kan de genetische vatbaarheid voor botafbraak ook bepaald worden. Men hoeft bij Osteoporose niet steeds alleen naar oestrogenen te grijpen.

Het vervolg is te lezen in het volgende blog…

1 Verslag lezing RPV Den Bosch,  dr. J.R. Tisscher

 1. 22 april 2012

  Huh…en ik maar denken dat ik gezond eet…(doe ik ook best hoor)

 2. nou als dat alles is dan teken ik er voor.

 3. overigens!bij artrose van het kraarbeen vindt er geen regeneratie meer plaats,hoogstens enige afremming.

 4. 27 december 2012

  @Jeannette
  Hartelijk bedankt voor de tip, ga het binnenkort eens proberen!

 5. 9 september 2014

  Ik wou alleen vermelden dat het remmen van de botafbraak onderhouden
  wordt door het gebruik van bisfosfonaten zoals b.v. Fosamax en diverse
  andere soorten. Soms kunnen ueberhaupt geen oestrogenen gebruikt
  worden. Ik ben voor osteoporose reeds 18 jaar onder behandeling.

Plaats een reactie:

*

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2016 © Orthoklinika ontworpen door Diginamics

Telefoonnummer Orthoklinika        020 - 723 9494