Adiponectine tekort bij zware patiënten versnelt artrose

Al langer was bekend dat te zwaar zijn niet goed is voor gewrichten, botten en interne organen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen de extra belasting die overtollige kilo’s op het lichaam uitoefenen de opkomst van artrose te versnellen, maar er ook als gevolg van de te hoge vetmassa een tekort ontstaat van het stofje adiponectine. Uit het door het Leids Universitair Medisch Centrum uitgevoerde onderzoek, onder leiding van promovendus Erlangga Yusuf blijkt dat dit tekort de artrose klachten nog sneller doet toenemen.
Yusuf zegt hierover: ‘Bij dikke mensen maakt het lichaam daar (adiponetine, red.) eerst heel veel van aan, maar na een tijdje niet meer. Daardoor ontstaat artrose en verergert het sneller.’ Uit zijn onderzoek blijkt dat hoe minder adiponectine mensen hebben, des te erger hun artrose zes jaar later is.
Wat is adiponectine en wat doet het met artrose?
Adiponectine is een eiwitstofje dat ontstaat uit vetweefsel en beschermt tegen slijtage. Het komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht, remt de afbraak van kraakbeen en stimuleert juist de vorming ervan. Het stofje verhoogd daarnaast de insulinegevoeligheid en glucose tolerantie wat de eetlust afremt en bij diabetes ondersteuning kan bieden.
Waarom maken zware mensen minder adiponectine aan?
Naarmate mensen dikker worden rekken ze vetcellen verder op. Deze cellen worden zover opgerekt totdat ze zich moeten delen en er nieuwe vetcellen ontstaan. Als gevolg van meer vetcellen, die biologisch staan ingeprent om vet te verzamelen, zal het in de toekomst moeilijker worden een normaal streefgewicht vast te houden. De enige manier om vetcellen kwijt te raken (ze kunnen wel minder volg worden) is liposuctie.
Opgerekte vetcellen produceren minder adiponectine, terwijl er tegelijkertijd wel meer lichaamsmassa en een hogere belasting op gewrichten ontstaat waar adiponectine een ondersteunende rol bij zou moeten gaan spelen.
Trouwens hebben vrouwen een hoger adiponectine-niveau dan mannen en neemt het niveau ook af naarmate mensen ouder worden (http://www.clevelandheartlab.com/wp-content/uploads/2013/10/Adiponectin-Patient-OnePager-CHL-P019.pdf).
Gaat adiponectine voorgeschreven worden ter behandeling van artrose?
Het is te vroeg om met zekerheid te stellen dat adiponectine supplementen voorgeschreven zouden moeten worden.
Op basis van het onderzoek kan gesteld worden dat bij artrose aan de handen is het stofje overduidelijk de boosdoener is. ‘Maar bij knie- en heupslijtage spelen de kilo’s nog steeds de belangrijkste rol’, concludeert Yusuf.
Graag zien we meer onderzoek over de werking van het stofje en de bevindingen bij het toedienen van supplementen bij een testgroep.
Meer lezen?
http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3378769/2013/01/17/Niet-alleen-gewicht-is-boosdoener-bij-artrose.dhtml