Afvallen bij artrose

Als je last hebt van artrose is het belangrijk dat je hier iets aan gaat doen. In de eerste plaats is het belangrijk dat je overgewicht vermijdt en dat je gaat afvallen als je al overgewicht hebt. Wanneer je dit doet, zal je ervaren dat jouw klachten in ieder geval niet toenemen en mogelijk zelfs afnemen. Bekend is dat als te zware vrouwen tussen 50 en 60 jaar vijf kilo afvallen, de kans op het krijgen van artrose met 25% procent afneemt.

Overgewicht verhoogt niet alleen de kans op artrose, het maakt het ook erger. De extra stress op de gewrichten kan de afbraak van kraakbeen versnellen. Maar ook de hormonen die door vetweefsel wordt afgescheiden kunnen ontstekingen in het gewricht verergeren. Afvallen bij overgewicht is daarom essentieel.

Een relatief klein gewichtsverlies kan een groot effect hebben. Het kan zelfs helpen om een verdere achteruitgang van de gewrichten te voorkomen.

Een dieet die gebruikt kan worden bij overgewicht is het Atkins dieet. Dit is een koolhydraatarm dieet of, eerder, een koolhydraatarme levensstijl die is uitgedacht door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins, op basis van een wetenschappelijk onderzoek over de doeltreffendheid van verschillende koolhydraatarme afvalprogramma’s. Het dieet is gebaseerd op het eten van eiwitten en vetten, waarbij koolhydraten (suikers) zo veel mogelijk beperkt worden. Vetten zijn voor het gewricht een echt smeermiddel en essentieel voor een goed werkend gewricht.

De vicieuze cirkel van verkeerde voeding

Bij gewrichtsproblemen ontstaat vaak een vicieuze cirkel; een situatie waarin gewrichtspijn in stand wordt gehouden. Door verkeerde voeding ontstaat overgewicht. Dit zorgt voor gewrichtspijn die zo erg is dat men minder beweegt, met als gevolg meer overgewicht en nog meer gewrichtspijn.

Overgewicht vormt dan ook een enorme belemmering in de strijd tegen gewrichtspijn. Pijn belemmert beweging, waardoor het overgewicht vaak alleen maar verder toeneemt. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waarin gewrichtspijn en overgewicht elkaar blijven versterken.

Het proces van te veel eten in relatie tot te weinig bewegen zorgt voor steeds verdere verslechtering van de gewrichten. Het is moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen als je daar eenmaal in zit. Daarom is het belangrijk snel actie te ondernemen en te starten met het bereiken van een gezond gewicht.

Bij overgewicht is het van belang dat je jouw eetpatroon aanpast

Een gezond voedingspatroon is voor iedereen belangrijk. Het zorgt ervoor dat ons lichaam de juiste voedingsstoffen krijgt. Als je artrose hebt, is het vooral belangrijk dat je eet volgens een goed uitgebalanceerd en voedzaam dieet. Een dieet met voedingsstoffen die ontstekingsremmend werken en zo min mogelijk ontstekingen versterken. Zodoende verminder je de symptomen van artrose zonder het gebruik van medicijnen en voorkom je verdere schade aan uw gewrichten.

Deze tips kunnen je helpen om je overgewicht te verminderen: