Alternatief voor knieprothese

Alternatief voor knieprothese

Op naar de 100: levensverwachting ouderen blijft stijgen. De groei komt volgens het CBS vooral door de toegenomen medische kennis en de verbeterde technologie, maar ook door betere voeding, hygiëne en leefomstandigheden. 80 jarigen nemen regelmatig deel aan hardloopwedstrijden en zoals ze zeggen: 60 is het nieuwe 40.

20 jaar geleden zou iedereen boven de 40 jaar met een gescheurde meniscus, een schijfje van soepel kraakbeen in de knie, een hersteloperatie worden geweigerd. Artsen vonden namelijk de leeftijd van 40 jaar te oud. Er was maar één oplossing bij een versleten knie: metaal en kunststof, de vaak gevreesde knieprothese.

Vandaag biedt medische innovatie nieuwe hoop voor kapotte knieën. Door zich te richten op herstel en behoud in plaats van het plaatsen van een knieprothese. Scheuren in de meniscus die voorheen onherstelbaar waren kunnen nu worden gerepareerd met vereenvoudigde technieken. Zoals met biologisch afbreekbare spijkertjes en het gebruik van autologe cellen. Patiënten die hun meniscus kwijt zijn kunnen nu zelfs een nieuwe biomedische gefabriceerde meniscus ontvangen.

Een ontsteking ontstaat meestal in een ruimte van afgebroken kraakbeen. Deze holte zal moeten worden opgevuld anders zal het gat groter worden en gaan ontsteken. Afhankelijk van de grootte en ernst, kan het gat in het kraakbeen gevuld worden met echt kraakbeenweefsel, zoals het vervangen van een gazon met graszoden, of met cellen, zoals het vervangen van een grasveld met zaden. Indien van toepassing kan met eigen kraakbeencellen van de patiënt nieuw kraakbeen gekweekt worden in een laboratorium om vervolgens terug in de knie de knie te plaatsen.

De nieuwste behandelingen bij knieartrose bevatten het gebruik van groeifactoren en stamcellen. Recente studies tonen aan dat deze cellen kunnen worden gebruikt bij de genezing van kraakbeen en bij de bestrijding van artrose.

Groeifactoren, of stoffen die cellulaire groei te stimuleren, verkregen door het draaien van het bloed van de patiënt en extraheren van de natuurlijke groeifactoren, om vervolgens weer te plaatsen in de knie.

Voor ernstige gevallen van artrose zijn er opties die het mogelijk maken om een ​​volledige knieprothese te voorkomen. Echter wanneer vervanging noodzakelijk is zijn er moderne technieken beschikbaar voor een gedeeltelijke en een op maat gemaakte knieprothese, waarbij alleen de beschadigde delen van de knie wordt vervangen.

Behandeling van het verouderingsproces van de knie is een snel veranderend veld, met vele spannende innovaties voor de patiënten van vandaag. Met de hulp van de moderne wetenschap is er nieuwe hoop voor pijnlijke knieën.

Geef uw beoordeling aan dit artikel

Over Maarten de Boer 117 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

8 Comments

 1. De binnemeniscus van mijn linkerknie heb ik op 15-jarige leeftijd gescheurd en is 10 jaar later deels verwijderderd. Op recente MRI’s blijkt deze meniscus nogmaals doorgescheurd en blijkt ook het kraakbeen op plekken weg en zit er speling in de kruisbanden van deze knie. Tot voor kort kon ik met deze knie nog pijnvrij wandelen en fietsen. De pijn neemt de laatste tijd echter toe. Ik wil geen kunstknie en zie meer in kniedistractie voor kraakbeenherstel en een meniscustransplantatie (donormeniscus, kunststof meniscus en bij voorkeur een meniscus opgekweekt uit stamcellen). Welke mogelijkheden zijn er nu voor mij beschikbaar om mijn knie te behouden en bij voorkeur op termijn ook weer te kunnen sporten? Ik ben 49 jaar.

 2. Mijn linkerknie is al vanaf 1998slecht. Veel zaalvoetbal, schaatsen de. Rechts kreeg ik 4jaar geleden hyaluronzuur. Werkt tot nu super. Maar links is nu. Zo erg dat ik geen km normaal kan lopen. In St. Maarten praat arts ass. overheen als hyaluron zuur voorstel. Mijn huisarts opperde stamcel, maar vond het te duur. Kan ik bij jullie terecht voor een second opinion?

 3. ik ben 54 jaar . ik heb een vergevordede arthrose. bot op bot
  welke mogelijkheden zijn er. om mijn pijn te verzachten.?
  ik heb
  hyaluronzuur gehad, dat heeft niet geholpen

 4. Beste heer,

  Ik ben 40 jaar en mis al 12 jaar mijn meniscus en heb kraakbeenschade. Ik heb wel op mijn 32e een nieuwe voorste kruisbanden gekregen. Ik heb nu echter elk moment van de dag pijn. Waar in Nederland kun je een impact operatie en nieuwe meniscus operatie laten doen? Is dit alleen het UMC in Utrecht?

 5. ik ben 45 en na verscheidende ”schoonmaak” operaties is er voor mijn linker knie geen alternatief meer dan een prothese . ben behandeld door dr.vischjager in kliniek zestienhoven en tevens nog voor een second opinion geweest bi dr.baerentz in medinovan in delft . bij beide kreeg ik het advies pappen en nathouden tot ik de leeftijd heb voor een prothese . lekker makkelijk gezegd.
  ik heb slijtage graad 4 aan kraakbeen dus op sommige stukken bot op bot. mijn been kan ik niet meet strekken door deze slijtage.
  is er nu echt geen alternatief hiervoor ???

 6. Ik ben 69 jaar. Op mijn dertigste is bij mij in mijn linkerknie de binnen meniscus geheel verwijderd. De reden was dat er een scheurtje inzat. Ik heb mijn hele leven zeer actief gesport n.l. Waterpolo en wedstrijdzwemmen.Momenteel zwem ik nog steeds internationale wedstrijden bij de masters. Tijdens de trainingen 3keer een 1,5 uur in de week ondervind ik geen last van mijn knie. Echter bij het lopen wordt de pijn met de dag ergerden. Mijn linkerbeen wordt doordat er totaal niets meer tussen mijn gewricht zit steeds krommer. Ik ben 5 jaar geleden bij een orthopeed in Zwolle geweest en deze adviseerde onmiddellijk een kunstgewricht. Mijn grote probleem is dat ik uit ervaringen van mede oudere zwemmers weet dat ik mijn actieve wedstrijdsport dan kan vergeten. Nu ik las dat er waarschijnlijk ook ander mogelijkheden zijn zou ik daar graag meer informatie over willen hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*