Krachttraining in het water

Weet je nog hoeveel je hebt genoten als kind van het zwemmen? Het voelt goed om gewichtloos te zijn in het water. Nu is het weer tijd om terug te keren in het water. Aquarobics, ook wel aquafitness genoemd, is een sportieve activiteit met een lage belasting voor het lichaam. Het risico dat de spieren of de gewrichten overbelast zullen raken is minimaal. Voor mensen met artrose kunnen oefeningen in het water een goede manier van sportief actief zijn.

Je lichaam kan profiteren van dezelfde voordelen van krachttraining buiten het zwembad. Plastic of piepschuim halters zijn speciaal ontworpen voor aquarobics. Ze zijn heel licht, maar komen ze in het water, dan zul je het verschil direct voelen. Duwen en trekken aan deze halters door het water vergt dezelfde inspanning als met normale halters. Het verschil in het water is dat je niet de gewrichten ermee belast.

Aquarobics is vooral gunstig voor patiënten met overgewicht en oudere patiënten met artrose. Het drijfvermogen van water ondersteunt het lichaamsgewicht, waardoor de impact op de gewrichten en de intensiteit van de waargenomen pijn wordt verminderd. Bovendien helpt de temperatuur en waterdruk van warm water de spieren te ontspannen, verlichten ze stress, verminderen ze spierstijfheid en vergemakkelijken ze beweging. Aquarobics is ook ook effectief voor het vergroten van de spierkracht.

Bewegingsactiviteiten in het water zijn effectief om de de pijn bij artrose te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. [1] Effects of Aquatic Exercises for Patients with Osteoarthritis: Systematic Review with Meta-Analysis

Tot slot, aquarobics kan een leuke en gezellige activiteit zijn, zeer motiverend werken en een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar voor sommige mensen kunnen lessen volgen en de gedachte aan het dragen van een zwempak in het openbaar intimiderend zijn. Behoor jij tot deze groep mensen? Dan is het interessant om hier verder te lezen: Lopen met artrose: hoe je van de pijn kan afkomen door te wandelen.

Artrose patiënten in zwembad

10 redenen waarom aquatische oefeningen
goed zijn voor mensen met artrose

1. Helpt kracht op te bouwen

Als je in het water traint, werk je tegen de weerstand van water. Dus door simpelweg tegen het water te trappen draag je bij aan de spierontwikkeling.

2. Helpt bij het herstel van blessures

Je lichaamsgewicht is aanzienlijk lichter dan onder water. Dit drijfvermogen betekent dat je niet dezelfde impact op je gewrichten of spieren ervaart als op het land. Je ervaart minder pijn wanneer je aquatische oefeningen verricht om te herstellen van een blessure aan de knie, heup of voet.

3. Verlaagt hoge bloeddruk

Aqua-aerobics zijn perfect voor mensen die last hebben van hoge bloeddruk. Je hartslag kan aanzienlijk worden verlaagd bij het sporten in het water in vergelijking met op het land.

4. Verbetert balans en coördinatie

Aquafitness helpt je stabiliteit op te bouwen, verbetert je balans en vergroot je spierkracht voor een betere coördinatie. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op de mobiliteit van je gewrichten, zowel in als uit het water.

5. Vermindert stress, angst en helpt bij slapeloosheid

Deelnemen aan aquarobics kan stress en angst verminderen. Het water heeft een kalm en rustgevend effect op je hersenen en kan het je helpen om beter te slapen.

6. Helpt bij pijnlijke gewrichten

Aquarobics helpt bij gewrichtsontstekingen en rugpijn. Het drijfvermogen van het water vermindert de impact van je bewegingen. Helpt bij het verlichten van de hoeveelheid stress die op je gewrichten en spieren wordt uitgeoefend. Warm water helpt ook om pijn en ontstekingen rond gewrichten en gezwollen spieren te verlichten.

7. Verhoogt het uithoudingsvermogen

Als je voor een langere periode traint, werken je hart, longen en spieren allemaal samen om je conditie en uithoudingsvermogen te vergroten.

8. Helpt bij gewichtsverlies

Onderzoek toont aan dat aquarobics lichaamsvet vermindert en je cholesterolgehalte kan verlagen. Hoewel de hoeveelheid verbrande calorieën afhankelijk is van de temperatuur van het water en de lengte, intensiteit en diepte van de training. Snellere bewegingen in diep koud water hebben een groter effect op gewichtsverlies.

9. Toename van flexibiliteit

Het verkrijgen van algehele flexibiliteit van het lichaam is een van de vele voordelen van aquarobics. De waterdichtheid voegt een weerstand toe waardoor gewrichten en spieren bewegingen maken die je anders niet gewend bent.

10. Stopt oververhitting van het lichaam

Trainen in een zwembad is goede manier om het lichaam koel te houden tijdens een training. Het helpt oververhitting te stoppen en is een uitstekende keuze voor lichaamsbeweging, vooral bij warm weer.

Zwemmen voor mensen met artrose

Zwemmen een goede activiteit wanneer je last hebt van artrose. Het stimuleert de bloedcirculatie en kan spierstijfheid verminderen en pijn verlichten. Het helpt ook bij het behouden en opbouwen van kracht en cardiovasculaire conditie. En het kan helpen om je gewrichten soepeler te maken en het drijfvermogen van water vermindert de impact op uw gewrichten.

Bewegen geeft een goed gevoel

Elke vorm van lichaamsbeweging verbetert niet alleen het lichaam, maar ook de geest. Bij fysieke activiteit maken de hersenen endorfine aan. Deze stof helpt de stemming en de algehele vooruitzicht te verbeteren. Met meer zuurstof naar de hersenen is je geest ook scherper.