Artrose door overmatig sporten

Sporters tussen de 45 en 55 jaar hebben een grotere kans op artrose als zij overmatig sporten. Vooral door teveel rennen en springen kan het kraakbeen en de ligamenten beschadigd raken. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie van de University of California onder meer dan 200 mensen met een normaal gewicht.
Diegenen die het vaakst sporten, hadden vaker last van hun gewrichten. Zwemmen en fietsen bleken minder belastend te zijn voor de gewrichten dan rennen en springen. Deze actieve groep mensen beoefende meerdere uren in de week sport en waren ook actief in de tuin en het huishouden. Uit de MRI-scans bleek dat zij vaker beschadigingen in hun knieën hadden dan mensen die weinig bewogen.
Mensen met artrose, beschadigingen aan kraakbeen en ligamenten, kunnen beter oefeningen doen die hun gewrichten niet te veel belasten zoals fietsen en zwemmen. Zo behoudt men het kraakbeen en ligamenten voor verdere beschadiging. Wanneer er al klachten door artrose ontstaan, helpt bewegen omgaan met de pijn, geeft energie, verstevigt de gewrichten en houdt u mobiel te zijn bij artrose.