Artrose in de duim

Artrose kan een pijnlijke aandoening zijn, vooral wanneer het optreedt in het gewricht dat de duim en de pols verbindt, ook wel bekend als CMC-I artrose. Hoewel we vaak praten over artrose in de knieën en heupen, wordt het belang van dit duim-pols gewricht vaak over het hoofd gezien. Dit gewricht is echter cruciaal voor vele dagelijkse activiteiten, zoals het vastgrijpen van objecten, het openen van potten, het draaien van deurknoppen, schrijven, en nog veel meer.

Het duim-pols gewricht is misschien wel het meest ondergewaardeerde gewricht in het lichaam. Maar wat gebeurt er als dit gewricht artrotisch wordt? Hoe weet je of je CMC-I artrose hebt en welke behandelingen kunnen helpen?

Symptomen van CMC-I Artrose

De symptomen van CMC-I artrose kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Pijn op de kruising van je duim en pols
 • Pijn die verergert bij gebruik, zoals bij het gebruiken van sleutels, schrijven, of het openen van een pot
 • Slechte functionele capaciteit, inclusief zwakte van de grip
 • Een benige uitstulping over het gewricht, vaak door extra botgroei
 • Pijn in rust en/of ’s nachts als de artrose ernstig is.

Een arts kan CMC-I artrose vermoeden op basis van je symptomen en lichamelijk onderzoek, maar een röntgenfoto kan de diagnose bevestigen.

Behandelingsopties voor CMC-I Artrose

Behandelingsopties voor artrose van elk gewricht, inclusief het duim-pols gewricht, zijn beperkt. En ze werken niet altijd goed. In de meest recente Amerikaanse richtlijnen voor hand- of duimartrose worden alleen de volgende sterk aanbevolen:

 • Het dragen van een brace of spalk (een orthese genoemd)
 • Oefeningen ontworpen voor dit gewricht
 • Educatieve programma’s die mensen stimuleren om de symptomen van hun aandoening te beheersen
 • Ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen.
 • Regeneratieve Injectie
 • Handchirurgie

CMC-I Artrose en de rol van ergotherapie

Ergotherapie, een specifiek domein binnen de fysiotherapie, biedt een uitgebreide behandeling voor CMC-I artrose. Deze behandeling omvat het gebruik van een brace om het gewricht te ondersteunen, specifieke oefeningen om de kracht en flexibiliteit te verbeteren, en voorlichting om patiënten te helpen hun aandoening beter te begrijpen en te beheren. Dankzij deze gecombineerde aanpak kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten, zoals koken, tuinieren, schrijven, en het gebruik van een computer of smartphone, efficiënter en met minder pijn uitvoeren. Bovendien kunnen ze ook fijne motorische vaardigheden, zoals breien of het bespelen van een muziekinstrument, beter beheersen.

De effectiviteit van ergotherapie

Een recente studie heeft de effectiviteit van ergotherapie voor CMC-I artrose bevestigd. De studie omvatte 180 mensen met CMC-I artrose. Hun gemiddelde leeftijd was 63 en 80% waren vrouwen. De helft werd willekeurig toegewezen om ergotherapie te ontvangen (inclusief onderwijs, oefeningen, braces en hulpmiddelen) terwijl de andere helft alleen informatie over artrose ontving.

De resultaten toonden aan dat een drie maanden durende cursus ergotherapie effectief pijn in rust en na inspanning verlichtte, en de gripkracht en functie verbeterde. Dit is een van de meest grondige studies die de effectiviteit van ergotherapie voor deze aandoening hebben geëvalueerd. [1]Tveter, Anne Therese et al. “Short-Term Effects of Occupational Therapy on Hand Function and Pain in Patients With Carpometacarpal Osteoarthritis: Secondary Analyses From a Randomized Controlled … Continue reading

Het is belangrijk op te merken dat de studie enkele beperkingen had. Deelnemers wisten of ze ergotherapie ontvingen of niet, dus verwachtingen en het placebo-effect konden de resultaten hebben beïnvloed. Bovendien duurde de studie slechts drie maanden, dus de langetermijneffecten van ergotherapie werden niet beoordeeld.

Ondanks deze beperkingen, biedt de studie hoop voor mensen die lijden aan CMC-I artrose. Ergotherapie, een niet-medicamenteuze behandeling, kan effectief zijn in het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie. Als je symptomen van CMC-I artrose ervaart, overleg dan met je arts over de mogelijkheid van ergotherapie als onderdeel van je behandelplan.

CMC-I artrose kan een uitdaging zijn, maar met de juiste behandeling en ondersteuning, kun je de pijn beheersen en je dagelijkse activiteiten voortzetten. Vergeet niet, je bent niet alleen in deze strijd. Er zijn middelen en behandelingen beschikbaar om je te helpen.

Regeneratieve injectie bij hand- en duimartrose

De voortdurende draai- en pivotbewegingen die gepaard gaan met activiteiten zoals schrijven en het gebruik van een telefoon, kunnen leiden tot snelle slijtage van het kraakbeen. Er zijn verschillende chirurgische behandelingen beschikbaar, maar onderzoek heeft aangetoond dat deze niet altijd effectief zijn en vaak gepaard gaan met aanzienlijke risico’s op complicaties. Een alternatieve benadering is het gebruik van regeneratieve cellen uit je eigen lichaam. Door deze cellen te injecteren in de beschadigde delen van de hand, kunnen artsen het duimgewricht stabiliseren, wat resulteert in verbeterde functie en mobiliteit.

Referenties[+]