Hartziekte en gewrichtsaandoeningen

Relatie tussen artrose en hartziekte. Artrose in één van de vingergewrichten bij mannen boven de dertig jaar, kan een voorteken zijn van een dodelijke hartziekte. Bij vrouwen die boven de dertig jaar zijn, voorspelt artrose in één of meer vingergewrichten van zowel de rechter- als linkerhand een korter leven.

Deze resultaten komen van een Fins onderzoek. De onderzoekers hebben van 3600 Finnen de röntgenfoto’s bekeken en gezocht naar artrose in de vingers. Deze groep proefpersonen waren gerekruteerd uit een groep van zevenduizend Finnen. Deze groep proefpersonen werden met behulp van vragenlijsten gescreend op tekenen van osteoporose. Ongeveer de helft van de groep was verdacht en deze mensen lieten vervolgens röntgenfoto’s van hun handen maken. Vier van de tien mensen hadden artrose in één van de vingergewrichten. Bij één op de acht mensen openbaarde zich artrose in ten minste twee gewrichten aan dezelfde vingers van beide handen.

Zwaar lichamelijk werk was een significante risicofactor voor artrose bij vrouwen, maar niet voor mannen. De onderzoekers vermoeden dat dit verschil verklaard kan worden door het feit dat vrouwen zwakker kraakbeen hebben dan mannen, wat vrouwen gevoeliger maakt voor slijtage.

Aan het eind van het onderzoek waren 497 patiënten overleden als gevolg van een hartziekte. Afgezien van de risicofactoren voor het ontwikkelen van hartziekten, hadden mannen met artrose 40% meer risico om aan een hartziekte te overlijden. De kans om vroegtijdig te overlijden nam bij vrouwen 23% toe als zij artrose hadden aan ten minste twee gewrichten van dezelfde vingers aan beide handen. De onderzoekers vermoeden dat het verband tussen artrose en een korter leven te maken hebben met pijn en de aangepast levensstijl die de botziekte vereist. Voor de geslachtsspecifieke verschillen is nog geen duidelijke verklaring gevonden.

Meer informatie over Artrose handen vindt u Artrose handen.

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op