Het is een leugen dat artrose niet is te genezen

Een artrose patiënt is namelijk 'big business'

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2020.

Men roept altijd: ”Artrose is niet te genezen.” Maar dat is dus helemaal niet waar. Sinds 1991 is het mogelijk om kraakbeen terug te laten groeien in versleten gewrichten. Na een behandeling kunnen mensen met een versleten gewricht zonder enige beperking van hun leven genieten.

Je kan afvragen: “Waarom horen wij dan zo weinig dan over de successen van de behandeling van artrose met stamcellen?” Dat zal ik je eens vertellen. Dat komt doordat, van alle landen in de hele wereld, de lobby van de farmaceutische industrie in Nederland verreweg de meeste invloed heeft. Behandelingen die niet binnen de reguliere geneeskunde vallen worden door deze machtige lobby weggezet als kwakzalverij. De media en de politiek werken samen met deze lobby ‘hand in hand’ zonder enige schaamte in het openbaar (zie onderstaande video). Met als enige doel zichzelf te verrijken ten koste van de patiënt. Het klopt, iedereen weet het maar niemand doet er iets tegen!

Voormalig minister van VWS Edith Schippers (VVD-er) en haar partner Sander Spijk wisten heel goed hoe je geld kunt verdienen in de zorg. Goedkope effectieve behandelingen passen niet het verdienmodel.

Kijk bijvoorbeeld ook naar Hans Clevers, voormalig directeur van het Hubrecht Laboratorium en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Clevers karakteriseert commerciële stamcel klinieken als ‘uitwassen’. Ook wilt hij de Nederlandse samenleving als lobbyist van de farmaceutische industrie behoeden van kanker, infecties en beschadigt weefsel. Want volgens Clevers, in een interview op tv als expert, kun je dat allemaal krijgen wanneer je cellen in een gewricht spuit.

Ferme uitspraken van hoogleraar en microbioloog Hans Clevers. Maar tegelijk geeft hij ook het Nederlands falen toe. Hij zegt namelijk dat Nederlandse onderzoekers al meer dan 20 jaar aan het onderzoeken zijn (hallo subsidie). Maar helaas zonder het behalen van resultaten. Althans geen resultaten voor de patiënt in Nederland.

In de VS en Azië gebruikt men al tientallen jaren regeneratieve geneeskunde zoals stamceltherapie om artrose te genezen. Klinische onderzoeken in het buitenland tonen de veiligheid en effectiviteit aan (lees je mee Hans Clevers?). Zoals van de Mayo Clinic, het meest respecteerde nonprofit academisch medisch centrum in de VS (zie onderstaande video).

Een injectie met PRP (bloedplaatjes) in het gewricht is zo’n goedkope effectieve ‘celtherapie’ behandeling waar de machtige Nederlandse lobby van de farmaceutische industrie zo bang voor is. De groeifactoren in de bloedplaatjes kunnen de kraakbeencellen in het versleten gewricht aanzetten zich te delen en de ontstekingsreactie remmen. Injecties met eigen bloedplaatjes is daarmee een veilige en eenvoudige methode om het interne milieu in het gewricht te verbeteren en het herstel van kraakbeen te bevorderen. Zelfs voor mensen ouder dan 67 jaar met ernstige artrose heeft één injectie PRP hetzelfde dan wel niet betere resultaten dan dan één injectie met corticosteroïden (zie medische bronnen). Maar dan zonder schadelijke bijwerkingen en 100% lichaamseigen. Deze behandeling zou gratis beschikbaar moeten zijn in elk ziekenhuis. Het kost namelijk slechts 30 ml van je eigen bloed.

Genezen van artrose wordt vermomd als duur medicijn

Door de politiek wordt het in Nederland onmogelijk gemaakt om je te laten behandelen met celtherapie. Een goedkope en effectieve behandeling waarbij de lichaamseigen cellen van de patiënt worden gebruikt. Maar tegelijkertijd steekt de Nederlandse overheid, de Europese Unie en het Reumafonds vele miljoenen euro’s in de ontwikkeling van artrose medicijnen voor de ‘Big Pharma’.

Medische bronnen:
Articular Cartilage Paste Graft

Platelet-Rich Plasma Injections for Advanced Knee Osteoarthritis: A Prospective, Randomized, Double-Blinded Clinical Trial

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

19 Comments

 1. Ik heb 2 versleten knieën waarvan mijn orthopeed al lang geleden aan heeft gegeven dat het tijd word ze te vervangen voor protheses, maar ik verzet mij daar tegen. Hoop dat er een oplossing komt met stamcel behandeling. Waar in NL is een goede kliniek voor deze behandelingen?

  • Ik heb ook 2 knieën met athrose. Volgens de orthopead toe aan knieprothese.
   Ben wel heel benieuwd naar het nieuwe middel stamceltherapie. Wie kan mij daar meer over vertellen. Wordt het al vergoed door de ziekenkostenverzekering?
   Nu wel dagelijks pijn maar zie zoveel verschillende resultaten van een nieuwe knie.
   Zit echt op een alternatief te wachten.

   • Na de nieuwe knie, al 3 jaar veel pijn. 3 Orthopeden verklaren gewricht goed geplaatst. Pijn zul je levenslang blijven houden is hun antwoord bij second opinie!

 2. Het is erg hoopgevend te lezen dat er celtherapie mogelijk is bij artrose, ik hoop dat het snel in Nederland ook beschikbaar komt. Ik heb het vooral in m’n knieën. In het voor-en najaar doe ik een vastenskuur, dan heb ik een tijdlang minder last en kan weer beter bewegen, maar langzaam aan wordt het toch steeds wat erger.

 3. Prima, ik heb zelf al een paar keer een PRP behandeling gehad in mijn schouder.
  Toen ik op het punt stond stamceltherapie te proberen werd de kliniek in Nederland gesloten. Dus; heeft u een adres dichtbij Nederland?

  • We weten al heel lang dat de farmacie niet gebaat is bij gezonde mensen.
   Vandaar dat PRP verboden is in Nederland.
   ik ben een van de gelukkigen die deze injecties wel hebben gehad en wel in mijn enkel gewricht.
   mijn enkel was door een slechte behandeling na een val van de trap ,dusdanig beschadigd dat ze op een MRI zagen ,mijn enkel gewricht zou vervangen moeten worden, Maar ik was daarvoor veel te jong, (43) jaar toen
   ik mag me gelukkig prijzen dat deze injectie met materiaal uit mijn eigen heup mijn vermogen om zonder pijn zelfs ver te lopen heeft bewerstelligd.
   inmiddels zijn we 20 jaar verder en nu mag deze injectie niet?
   Ik loop geheel normaal zonder enige pijn , enkel voel ik soms een vermoeidheid in mijn enkel maar dit is na kilometers lopen dus!
   operatie werd in Maastricht in het AZM uitgevoerd

  • Goedenavond, er is bij mij deze week nek artrose geconstateerd, weet iemand of er nog andere adressen in Frankrijk zijn waar pcp wordt toegepast ?

 4. Alleen dit: Sterkte. Mijn onderrug heeft zwaar versleten tussenwervels. Dat is al ruim 30 jaar aan de gang, aldus de chiropractor. Hij kan me niet echt helpen, behalve door eens per maand een korte behandeling. Werkt wel wat, maar verder is lopen nog de beste oplossing en dat kan ik niet vanwege de knieën…

 5. Ik ben geïnteresseerd waar ik behandeld kan worden met de door u genoemde injectie met PRP (bloedplaatjes) in het gewricht. Ik wil graag (in het buitenland) is zo’n goedkope effectieve ‘celtherapie’ behandeling ondergaan. Adressen, websites welkom!!

 6. Vreselijk is dat! Nekartrose, ik weet wat je dan voelt dag in dag uit!
  En dan krijg je een ontstekingsremmer voorgeschreven die eerst even werkt. Maar enkele weken later kom je erachter dat dit middel Meloxicam eigenlijk alleen maar klachten geeft ipv neemt!

 7. Hallo ik ben 35 jaar en heb last van artrose in mijn beide knieën en rug. Dit komt doordat ik in het verleden chemotherapie heb gehad (als kind) waardoor helaas een hoop beschadigd is. Wordt dit ook al in Nederland gedaan of in de buurlanden. Zodat ik weer normaal kan functioneren want de afgelopen 24 jaar doe ik dat al niet en de pijn wordt alleen maar erger. En een paar nieuwe knieën, tja nog zo’n 30 jaar wachten want ik ben te jong. En om nog 30 jaar met pijn te lopen, nee dank je. De kwaliteit van leven wordt dusdanig steeds minder, een hoop kan ik al niet meer. Maar geen pijn meer hebben….als dat kon. Maakt dat al een wereld van verschil.

 8. ik neem al 4 jaar zware pijnstillers, Ik kan niet zonder gaan werken (artrose onderrug) om de 14 dagen laat ik mij kraken. Ik geraak er niet vanaf en wil zo graag nog werken tot mijn pensioen. Ik wil dit zo graag proberen, Passen ze deze terapie ook toe in Belgie ??

 9. Tja artrose daar wordt je niet blij van. Ik heb last van mijn rechterheup. Als ik lang loop gaat het trekken naar mijn lies. Soms doet het een beetje zeurderig pijn als ik op mijn rechterzij slaap. Bij het opstaan is buigen vanuit mijn rechterheup wat kort durend pijnlijk. Voor de rest zijn mijn gewrichten best soepel. Klachten aan mijn ervaren huisarts voorgelegd, antwoord geen heupartrose, het is uw leeftijd (71)! Fysiotherapeut zegt het lijkt mij artrose/slijtage. Wie moet ik nu geloven gezien mijn klachten? De juiste oorzaak weten acht ik belangrijk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*