Artrose bij jongeren

Vaak denkt men dat artrose een ouderdomsziekte is, dat is echter onjuist. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans op artrose naarmate we ouder worden wel steeds groter wordt. Artrose kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld, erfelijke aanleg kan ervoor zorgen dat je op jonge leeftijd artrose ontwikkelt. Maar ook jonge sporters met een gewrichtsblessure zoals meniscus- of kruisbandletsel (knie) zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van artrose.

Risicofactoren van artrose:

  • Overbelasting (overmatig sporten of fysiek zwaar werk)
  • Overgewicht
  • Eerder opgelopen blessure (meniscusletsel of beenbreuk)
  • Standsafwijkingen
  • Instabiliteit
  • Afname lokale stofwisseling
  • Erfelijke aanleg
  • Leeftijd
  • Geslacht (vrouwen zijn hier gevoeliger voor)
  • Bewegingsarmoede

Afwijking van het heupgewricht

Heupdysplasie is een van de meest voorkomende oorzaken van artrose bij jonge volwassen. De heupkom is onvoldoende ontwikkeld waardoor de heupkop onvoldoende overdekt wordt. Bij ernstige vormen van heupdysplasie kan de heupkop uit de heupkom raken. Het komt voor bij ongeveer 2 tot 4% van de pasgeborenen. Het is geen pijnlijke aandoening, maar als het niet behandeld wordt kan het later artrose veroorzaken.

Afwijking van het heupgewricht
Met het plaatsen van tijdelijke heupspreiders kunnen artsen de heupstanden van pasgeborenen corrigeren.

Een andere aandoening, bekent als de ziekte van Legg-Calvé-Perthes, die kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar kan treffen, wordt gekenmerkt door dood bot in de heup. Bij deze jonge patiënten moet een operatie worden uitgevoerd om de ontwikkeling van artrose in hun jongvolwassenen jaren te voorkomen. [1] Stem cell treatment for avascular necrosis of the femoral head: current perspectives

X- en O-benen

O-benen zijn benen waarbij de beide knieën verder uit elkaar staan dan de voeten. Wanneer men de benen van de voorkant bekijkt, lijken zij de vorm van een ’O’ te hebben. De verplaatsing van het zwaartepunt in de knie verhoogt de inwendige druk op het kraakbeen en kan daarom knieartrose bevorderen. Ouders maken zich echter vaak onnodig zorgen over de aanwezigheid van O-benen van hun baby. Bij de ontwikkeling van kinderen is het namelijk normaal dat een kind een periode O-benen heeft.

X-benen zijn benen waarbij de knieën naar binnen gegroeid zijn. Wanneer er sprake is van X-benen staan de knieën dichter bij elkaar dan de enkels. Hierdoor lijkt de stand van de benen op een X.

X- en O-benen zijn onderdeel van de natuurlijke ontwikkeling van de benen. Een baby wordt geboren met O-benen. Deze O-benen worden steeds minder, geleidelijk aan ontstaan er X-benen. X-benen ontstaan bij peuters en blijven tot ongeveer 7-jarige leeftijd bestaan. Meestal zijn de benen op 7-jarige leeftijd recht gegroeid. In enkele gevallen blijft de X-stand van de benen bestaan. Dit betekent niet automatisch dat je last krijgt van knieartrose. Zonder pijn klachten is een chirurgische ingreep is  niet nodig.

Wat zijn de behandelmogelijkheden van artrose?

Door veranderingen in je levensstijl aan te brengen kan je artrose voorkomen of de progressie ervan vertragen. Je kan de gezondheid van je gewrichten verbeteren met een aantal simpele oefeningen. Regelmatig beweging kan artrose vertragen of zelfs voorkomen. Afvallen kan ook helpen om het artroseproces te vertragen of om de pijn te verminderen. Met de juiste voeding kun je ontstekingen in het gewricht verminderen en verdere schade aan het kraakbeen voorkomen.

Om de pijn bij artrose te onderdrukken adviseert een arts om te beginnen met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Het gebruik ervan is echter niet zonder risico’s. De NSAID’s pakken niet de onderliggende oorzaak van de ziekte aan, daardoor zal je gaandeweg steeds een hogere dosis medicatie nodig moeten hebben. Meer informatie over artrose medicijnen.

Wanneer de medicatie faalt om de pijn te onderdrukken gaan artsen over naar injecties met corticosteroïden. Ondanks dat corticosteroïden het verval van het gewricht versnelt en een schadelijk effect heeft op andere, niet-behandelde, gewrichten wordt dit medicijn nog vaak gebruikt. Om zo lang mogelijk een gewrichtsprothese uit te stellen. Maar voordat je aan de corticosteroïden gaat, zijn er nog alternatieve opties, zonder schadelijk bijwerkingen, die die je kunt uitproberen.

Hyaluronzuurinjecties kunnen namelijk ook helpen, omdat ze smering en demping kunnen bieden. Hyaluronzuur komt van nature voor in gezonde gewrichten, maar kan verloren gaan in gewrichten die zijn aangetast door artrose.

Injecties met bloedplaatjesrijk plasma (PRP) is een behandeling die veel wordt gebruikt in de professionele sport om snel te herstellen van blessures. PRP helpt bij het verminderen van pijn en bevordert de genezing van degeneratief weefsel.

Een behandeling met stamcellen kan een ingrijpende gewrichtsoperatie of het leven met chronische gewrichtspijn voorkomen. Er is veel onderzoek gedaan naar stamceltherapie als behandeling van artrose. De algehele conclusie is dat stamceltherapie een effectief en eenvoudig alternatief is.

Wat kunnen ouders doen?

Artsen adviseren ouders om de pijn van hun kind niet te negeren als ‘slechts groeipijnen’. Ouders moeten op de details letten, vooral omdat kinderen misschien te jong zijn om het soort pijn dat ze ervaren nauwkeurig uit te drukken wanneer het begint, d.w.z. of het constant is of dat het komt en gaat.

Ouders moeten hun kinderarts op de hoogte stellen van eventuele opmerkelijke afwijkingen, zodat de arts een goede evaluatie kan uitvoeren. Bewustwording van een probleem, vroege diagnose en vroege behandeling kunnen voorkomen dat een kind een leven lang kwelling doormaakt als gevolg van artrose die later in het leven optreedt.