Goede schoenen bij knieartrose

Als het gaat om het beheersen van knieartrose, zijn niet alle schoenen gelijk. Ontdek welke soorten schoenen kunnen helpen bij het verlichten van pijn bij artrose.

Artrose van de knie treedt op wanneer het kraakbeen in uw kniegewricht afbreekt, waardoor de botten tegen elkaar kunnen wrijven. De wrijving zorgt ervoor dat je knieën pijn doen, stijf worden en soms zwellen. In 2020 kregen naar schatting 40.900 mensen de diagnose knieartrose van de huisarts: 15.400 mannen en 25.500 vrouwen. Knieartrose is daarmee de meest voorkomende artrose en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een verklaring hiervoor kan zijn: Hoge hakken vergroten de druk op het kniegewricht met gemiddeld 30%. Door de extra belasting op kraakbeen in het kniegewricht kan artrose sneller ontwikkelen.

Knieartrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, men denkt dat lopen op hoge hakken hieraan kan bijdragen.

Sommige schoenen hebben meer invloed op de symptomen van knieartrose en de progressie ervan dan andere. Overweeg deze aanbevelingen bij het kiezen van goede artrose schoenen.

Deze schoenen moet je bij artrose vermijden:

 • Klompen “Klompen zijn slecht voor mensen met artrose omdat ze hoge belastingen op de knie leggen. Je wilt de belasting op de knie verminderen, niet verhogen.
 • Pumpsstiletto’s en andere schoenen met hoge hakken 
  Schoenen met hakken zijn een ‘no-no’ wanneer je knieartrose hebt. Deze soorten schoenen kunnen de artrose klachten erger maken. Hakken zullen de belasting op de knie vergroten, ook met een wig voor comfort. Een advies voor vrouwen met knieartrose die hun hoge hakken niet willen opgeven. Probeer ze alleen bij speciale gelegenheden te dragen, zeker niet elke dag. Schade aan de knie is cumulatief. [1] Hoge hakken, oorzaak van knieartrose bij vrouwen
 • Sneakers met steunzolen 
  Geloof het of niet, een ondersteunende schoen is niet de beste manier om symptomen van knieartrose te voorkomen. Teveel ondersteuning van de voetboog is namelijk niet goed. Je moet kunnen proneren en een steunzool voorkomt dit. Pronatie, is de binnenwaartse beweging van de voet terwijl deze draait; de beweging verdeelt de impactkracht zodat de gewrichten niet overbelast worden.

Dit zijn de beste schoenen voor mensen met artrose

Zachte, flexibele sneakers of wandelschoenen die speciaal zijn ontworpen zijn om de biomechanica van blootsvoets lopen na te bootsen zijn erg goed voor mensen met artrose. Uit onderzoek blijkt dat deze soorten schoenen de loophouding en stand van de gewrichten corrigeren en de belasting op het kniegewricht verminderen. Dit effect hield ook wanneer de schoenen niet langer werden gedragen. [2] Improvement in knee loading after use of specialized footwear for knee osteoarthritis: results of a six-month pilot investigation

Goede schoenen bij voor mensen met knieartrose:

 • Ballerina’s 
  Een redelijk goede keuze bij artrose van de knie. Ze zijn flexibel en hebben geen hak.
 • Zachte, flexibele heren- of damesschoenen 
  Heren- of damesschoenen die flexibel en zacht zijn. Die dus uitzetten en de voet niet vernauwen. En geen voetpijn of andere problemen veroorzaken. Maar zorg dat je uit de buurt blijft van stijve heren- of damesschoenen.
 • Slippers 
  Slippers zijn goed voor knieartrose, maar er is een waarschuwing. Mechanisch, ze zijn niet slecht, maar ze kunnen leiden tot vallen. Dit geldt vooral voor oudere mensen met knieartrose.

De belangrijkste eigenschappen van goede schoenen bij knieartrose zijn:

 • Minimalistisch (denk op blote voeten)
 • Minimale steunzolen
 • Flexibiliteit
 • Zachtheid

Comfort is ook belangrijk, dus als een schoen ongemakkelijk aanvoelt, dan is het geen goede keuze. Heb je moeite om de juiste schoenen te vinden die aan je behoefte voldoen? Laat je dan gratis adviseren door een deskundige.