Beste schoenen bij artose en reuma

Als je last hebt van knieartrose, weet je dat elke stap pijnlijk kan zijn. Maar wist je dat de keuze van je schoenen een wereld van verschil kan maken in hoe je je voelt? Het juiste schoeisel kan niet alleen de pijn verzachten, maar ook helpen om je mobiliteit te verbeteren. In dit artikel duiken we diep in de wereld van schoenen om te ontdekken welke types het meest geschikt zijn voor mensen met knieartrose en waarom sommige typen schoeisel beter vermeden kunnen worden.

Met meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland geregistreerd met artrose, waaronder 43.700 met specifiek knieartrose in 2021 alleen al, is het duidelijk dat veel mensen baat kunnen hebben bij deze informatie. Laten we samen verkennen welke schoenen jou kunnen helpen om beter te lopen en minder pijn te ervaren.

De link tussen schoeisel en reumatische aandoeningen

Schoeisel dat geschikt is voor knieartrose kan ook voordelen bieden voor mensen met andere reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis. Net als bij artrose, kan het juiste schoeisel bij reuma een cruciale rol spelen bij het verminderen van gewrichtspijn en het verbeteren van de dagelijkse functionaliteit. Zachte, flexibele modellen die een goede afwikkeling van de voet bevorderen, kunnen helpen de druk op ontstoken gewrichten te verminderen en comfort te bieden tijdens het lopen. Het kiezen van modellen met minimale steunzolen en voldoende flexibiliteit kan helpen om de natuurlijke beweging van de voeten te ondersteunen, wat essentieel is voor het verminderen van de belasting op zowel de knieën als andere gewrichten die vaak worden getroffen door reumatische aandoeningen.

Sommige schoenen hebben meer invloed op de symptomen van knieartrose en reumatische aandoeningen, evenals op hun progressie, dan andere. Overweeg deze aanbevelingen bij het kiezen van geschikt schoeisel voor artrose en reuma

Nieuw schoenontwerp kan kniebelasting bij artrose verminderen

Recente studies suggereren dat moderne schoenen een belangrijke rol spelen in de belasting van gewrichten bij mensen met knieartrose. Dit is vooral relevant omdat in westerse samenlevingen schoenen bijna de hele dag gedragen worden, voornamelijk tijdens het lopen.

Lopen is de meest voorkomende dagelijkse activiteit, waarbij de belasting op de gewrichten van de onderste ledematen veel groter is dan in rust.

Geschikt schoeisel voor artrose en reuma

Deze observaties ondersteunen het idee dat een zorgvuldig ontworpen schoen een vernieuwende methode kan zijn om de biomechanische belasting van de knie tijdens het lopen te verminderen, wat potentieel verlichting kan bieden voor mensen met knieartrose. [1]Shakoor N, Lidtke RH, Sengupta M, Fogg LF, Block JA. Effects of specialized footwear on joint loads in osteoarthritis of the knee. Arthritis Rheum. 2008 Sep 15;59(9):1214-20. doi: 10.1002/art.24017. … Continue reading

Het is gebleken dat het gebruik van moderne, comfortabele wandelschoenen resulteert in een toename van ongeveer 14% in de dynamische belasting van de knieën tijdens het lopen, vergeleken met lopen op blote voeten bij individuen met knieartrose. Deze data wijzen op een biomechanisch voordeel van het lopen op blote voeten ten opzichte van het gebruik van moderne schoenen, die meer beperkingen en stabiliteit bieden. Met deze kennis is een ‘mobiliteitsschoen’ ontworpen die bedoeld is om de biomechanische omstandigheden van de gehele onderste extremiteit te beïnvloeden en daarmee de gewrichtsbelasting bij de knie tijdens het lopen te verminderen. De biomechanische effecten van deze mobiliteitsschoen zijn vergeleken met die van conventionele wandelschoenen en een controle schoen bij personen met knieartrose, om te onderzoeken of de belasting op door artrose aangetaste knieën significant kan worden verminderd door innovatief schoenontwerp.

Schoenen die je moet vermijden bij artrose

Het selecteren van geschikt schoeisel is essentieel voor mensen die kampen met artrose. In de volgende tekst worden enkele soorten schoenen beschreven die mogelijk niet gunstig zijn voor wie aan deze aandoening lijdt, om zo verdere pijn of schade aan de gewrichten te voorkomen.

 • Klompen: Klompen kunnen de belasting op de knie verhogen, wat onwenselijk is voor mensen met artrose.
 • Pumps, stiletto’s en andere hoge hakken: Schoenen met hoge hakken verhogen de belasting op het kniegewricht, wat klachten van artrose kan verergeren. Het advies is om deze schoenen alleen bij speciale gelegenheden te dragen en niet dagelijks. [2] Hoge hakken, oorzaak van knieartrose bij vrouwen
 • Sneakers met steunzolen: Te veel ondersteuning van de voetboog kan nadelig zijn omdat het natuurlijke pronatieproces wordt belemmerd, wat essentieel is voor het verdelen van impactkrachten en het voorkomen van overbelasting van de gewrichten.

De beste schoenen voor mensen met artrose

Het kiezen van het juiste schoeisel is cruciaal voor mensen met gewrichtsproblemen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende typen die je misschien beter kunt vermijden als je last hebt van artrose, om verdere pijn en beschadiging te voorkomen.

 • Zachte, flexibele sneakers of wandelschoenen: Deze schoenen die de biomechanica van blootsvoets lopen nabootsen, zijn gunstig voor mensen met artrose. Ze helpen de loophouding en gewrichtsstand te corrigeren en de belasting op het kniegewricht te verminderen.
 • Ballerina’s: Deze schoenen zijn flexibel en hebben geen hak, waardoor ze een redelijke keuze zijn voor mensen met knieartrose.
 • Zachte, flexibele heren- of damesschoenen: Zorg ervoor dat deze schoenen uitzetten en de voet niet vernauwen, en vermijd stijve heren- of damesschoenen.
 • Slippers: Hoewel slippers op zich niet slecht zijn voor knieartrose, kunnen ze een valrisico vormen, vooral bij oudere mensen.

Belangrijke eigenschappen van goede schoenen bij knieartrose zijn:

 • Minimalistisch (denk op blote voeten)
 • Minimale steunzolen
 • Flexibiliteit
 • Zachtheid

Comfort is ook belangrijk, dus als een schoen ongemakkelijk aanvoelt, is het waarschijnlijk geen goede keuze. Als je moeite hebt om de juiste schoenen te vinden die aan je behoeften voldoen, overweeg dan om gratis advies te vragen aan een deskundige.

Referenties[+]