Artrose voorkomen

Hoe kun je artrose voorkomen?

Artrose is één reumatische aandoening en houdt een langzaam en progressief verlies van gewrichtskraakbeen in. Naast het kraakbeen gaan ook de spieren, banden, kapsel en vocht in en rondom het gewricht in kwaliteit achteruit. In Nederland hebben ruim 1,5 miljoen mensen dagelijks last van de gevolgen van artrose. In dit artikel geef ik een aantal tips welke helpen bij het voorkomen van artrose.

Verander je levensstijl om artrose te voorkomen

Een aantal leefstijlfactoren beïnvloeden het risico op de ontwikkeling van artrose. Door bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen kan je de gezondheid van je gewrichten verbeteren en artrose voorkomen.

Bewustzijn en beheer van risicovolle beroepen

Beroepen met fysiek zwaar werk in ergonomisch slechte houdingen en/of met trillend gereedschap zijn risicovolle beroepen. Werk waar veel repetitieve bewegingen bij komt kijken kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gewrichten. Overleg met je huisarts hoe je het risico op artrose kan verminderen wanneer je werk veel van het volgende bevat:

  • geknield en gehurkt werken
  • tillen
  • draaibewegingen
  • lopen

Oefeningen om spieren en gewrichten soepel te houden

Je kan de gezondheid van je gewrichten verbeteren met een aantal simpele oefeningen. Regelmatig beweging kan artrose vertragen of zelfs voorkomen. Oefeningen voor heup, knie en rug kan je hier vinden. Deze oefeningen helpen je met:

  • behoud van gezonde gewrichten
  • verlichten van stijfheid
  • pijn en vermoeidheid verminderen
  • toenemende spier- en botsterkte

Zorg voor een gezond gewicht

Zorg ervoor dat je geen overgewicht hebt. Elke kilogram die je weet af te vallen is een kilo minder die op de gewrichten drukt. Mensen met overgewicht en obesitas lopen een hoog risico op het ontwikkelen van artrose. Afvallen kan helpen pijn te verminderen en de symptomen te verbeteren. 6 tips om af te vallen zonder speciaal dieet.

Voldoende rust

Oefeningen kunnen je helpen voor het krijgen van soepele en gezonde gewrichten. Maar bij overmatig gebruik verhoog je de kans op het ontwikkelen van artrose. Belangrijk is om daarin een balans te vinden. Heb je pijnlijke en gezwollen gewrichten? Geef ze dan een pauze. Probeer een gezwollen gewricht ten minste gedurende 12 tot 24 uur te rusten. Een gewricht tot rust te laten komen helpt het risico op het ontwikkelen van artrose in de toekomst te verminderen.

Voor degene die artrose hebben, vermoeidheid kan bij artrose de pijn verhogen. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt.