Artrose, in het Engels osteoarthritis (OA) en in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.

Wanneer het kraakbeen in de gewrichten afbreekt ontstaat er pijn, stijfheid en zwelling. In een gevorderd stadium veroorzaakt artrose chronische pijn in de gewrichten.

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn stijve en pijnlijke gewrichten. Vooral in de ochtend of na rust. Aangedane gewrichten kunnen na langdurige activiteit opzwellen. De symptomen ontwikkelen zich langzaam en verergeren na verloop van tijd.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die ervoor zorgt dat het laagje kraakbeen in het gewricht dunner en zachter wordt en een onregelmatige structuur krijgt. Oftewel, het kraakbeen verandert en neemt in dikte en sterkte af.

Daar blijft het echter niet bij. Het gewrichtssmeer neemt in kwaliteit en hoeveelheid af. Er kunnen ook pijnlijke botuitsteeksels ontstaan door verbreding van het botoppervlakte (osteofytvorming). Vaak ontstaan er ontstekingen rondom het gewricht. Het zijn vooral de ontstekingen die ervoor zorgen dat je beperkt wordt in bewegen.

Artrose uitgelegd

Vaak wordt artrose als een vorm van slijtage gezien, maar artrose is beter te beschrijven als een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen, het bot en de gewrichtssmeer.

Wat kun je tegen artrose doen?

Je kunt de symptomen van artrose verminderen door de onderstaande adviezen na te volgen.

Voeding als medicijn bij artrose

Sommige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen kunnen helpen verminderen. Terwijl andere voedingsmiddelen ontstekingen juist kunnen versterken.

Door het dieet met minder ontsteking versterkende en meer ontstekingsremmende voeding samen te stellen neemt ontstekingspijn af en en verminder je de symptomen van artrose zonder het gebruik van medicijnen. MEER INFORMATIE

Blijf bewegen, rust is roest

Wanneer je artrose hebt dan is het juist belangrijk dat je goed blijft bewegen. Met oefeningen versterk je de omliggende spieren, pezen en banden, belangrijk voor een soepel werkend gewricht en om schokken op te vangen.

Door het gewricht te bewegen krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Kraakbeen werkt namelijk als een spons: bij druk wordt het leeg geperst en nadien zuigt het zich vol met gewrichtsvloeistof. MEER INFORMATIE

Pak overgewicht aan

Overgewicht verhoogt niet alleen de kans op artrose, het maakt het ook erger. De extra stress op de gewrichten kan de afbraak van kraakbeen versnellen. Maar ook de hormonen die door vetweefsel wordt afgescheiden kunnen ontstekingen in het gewricht verergeren.

Artrose creëert vaak een vicieuze cirkel. Door het gebrek aan beweging ontstaat een onstabiel gewricht en neemt je lichaamsgewicht toe. Waardoor de gewrichten extra belast worden en nog meer gaan pijn doen. MEER INFORMATIE

Het nut van glucosamine

Naast pijnverlichting en verbetering van de gewrichtsfunctie, kan langdurig gebruik van glucosamine bij artrose, de aftakeling van gewrichten die door artrose zijn aangetast, vertragen. Het meeste voordeel hebben mensen met knieartrose.

Een gunstig bijkomend effect van een regelmatig glucosamine gebruik is dat het risico op het ontwikkelen van een hartaandoening of een beroerte aanzienlijk verlaagd wordt. MEER INFORMATIE

Regeneratieve geneeskunde

Met regeneratieve geneeskunde kan men kapot kraakbeen herstellen of zelfs verdwenen kraakbeen terug laten groeien. Dit is geen Science Fiction en je hebt er ook geen hightech laboratorium voor nodig. Verschillende technieken met onbewerkte lichaamseigen cellen worden al vele jaren toegepast bij pijnlijke gewrichten.

In Nederland is stamceltherapie niet mogelijk, maar wel in België, Brussel. MEER INFORMATIE

Bij twijfel over de juiste aanpak bij gewrichtspijn en -klachten raden we het je altijd aan om advies in te winnen bij je huisarts.