Artrose in de knie

Artrose is veelvoorkomende reumatische aandoening in de knie. Het ziekteproces kan worden opgedeeld in een viertal fasen. De symptomen zijn nog mild in de eerste fase, maar kunnen in de vierde fase ervoor zorgen dat een persoon een operatie nodig heeft.

Artrose in de knie beïnvloedt de botten, het kraakbeen en het synovium in het kniegewricht.

 • Kraakbeen is een glibberig weefsel dat de gewrichten bedekt. Het biedt een glad oppervlak zodat botten over elkaar kunnen bewegen en functioneert als een schokdemper tussen de botten.
 • Synovium is zacht en bekleed de gewrichten. Het produceert synoviale vloeistof, dit is voor smering en levert voedingsstoffen en zuurstof aan het kraakbeen.

Wanneer deze weefsels afbreken beschermen ze de botten van het kniegewricht niet meer, waardoor botschade optreedt. Knieartrose kan voor pijn en stijfheid zorgen. Naarmate de artrose zich verder ontwikkelt, neemt de ernst van de klachten vaak toe. 

Artrose in de knie
Bij artrose in de knie breekt het kraakbeen af ​​en ontstaat botschade. Naarmate de stadia vorderen, nemen pijn en stijfheid toe.

Gradaties van artrose in de knie

Artrose kan jarenlang stabiel blijven of juist een zeer snel verloop hebben.

De aandoening kan moeilijk te behandelen zijn omdat de symptomen vaak niet verschijnen totdat de artrose een vergevorderd stadium heeft bereikt.

Mensen met knieartrose moeten goed oppassen of er iets veranderd in de symptomen en andere indicaties dat de aandoening aan het verslechteren is.

Geringe knieartrose – Graad 1

Kleine botuitsteeksels die ook wel osteofyten worden genoemd kunnen in de knie gaan groeien. In dit stadium kan er al lichte schade aan het kraakbeen zijn.

Er zal geen duidelijke vernauwing van de ruimte tussen de botten zijn om aan te geven dat het kraakbeen afbreekt.

Mensen met graad 1 artrose hebben waarschijnlijk geen pijn of ongemak. Het gewricht ziet er ook normaal uit op een röntgenfoto.

Milde knieartrose – Graad 2

Tijdens dit stadium kan een persoon al wat symptomen krijgen en artsen kunnen tekenen van slijtage zien.

Op röntgenfoto’s en andere scans van het kniegewricht zal duidelijk een groei van botuitsteeksels te zien zijn en het kraakbeen zal beginnen te verdunnen.

De ruimte tussen de botten zal er nog normaal uitzien, maar het gebied waar de botten en het weefsel samenkomen zal harder beginnen te worden.

Wanneer de weefsels uitharden, maakt dit het bot dikker en dichter. Ook een dunne laag bot zal zich onder het kraakbeen in de gewrichten gaan ontwikkelen.

De persoon kan stijfheid of pijn in de gewrichten ervaren. Het gebied rond het kniegewricht kan bijzonder stijf en ongemakkelijk aanvoelen, nadat een persoon langere tijd heeft gezeten.

Hoewel er wel milde schade kan zijn, wrijven de botten niet tegen elkaar aan. Synoviale vloeistof is aanwezig en helpt om wrijving te verminderen en ondersteunt de beweging van de knie.

Matige knieartrose – Graad 3

De schade van het kraakbeen is verergerd, de ruimte tussen de botten is verkleind en op röntgenfoto’s is kraakbeenverlies te zien.

Pijn en ongemak kunnen voorkomen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Er kunnen vroege tekenen van gewrichtsontstekingen zijn.

Bij het vorderen van artrose wordt het kraakbeen steeds dunner en zal verder gaan afbreken. De botten zullen hierop reageren door te verdikken en naar buiten te groeien.

Het weefsel dat de gewrichten bekleedt zal ontstoken raken en kan extra synoviaal vocht gaan produceren, wat in verhoogde zwelling resulteert.

Ernstige knieartrose – Graad 4

Knieoperatie
Een gewrichtsvervangende operatie als laatste optie bij knieartrose.

Dit is de meest gevorderde stadium van artrose, waarbij de symptomen zeer zichtbaar zijn. Het kraakbeen is nog verder afgebroken, waardoor de ruimte tussen de botten in het gewricht steeds kleiner is geworden.

Als gevolg hiervan is er stijfheid in het gewricht, minder vloeistof rond het gewricht en constante ontsteking. Er is meer wrijving in het gewricht en meer significante pijn en ongemak tijdens het bewegen.

Op röntgenfoto’s is te zien dat de botten elkaar aanraken, wat betekent dat het kraakbeen geheel weg is of dat er nog maar een klein beetje is.

De persoon zal waarschijnlijk meer botknobbels ontwikkelen en pijn ervaren die tijdens eenvoudige activiteiten, zoals wandelen erg intens kan zijn.

In ernstige gevallen kunnen de botten vervormen en gehoekt worden door asymmetrisch verlies van het kraakbeen.

In dit stadium is een operatie vaak de enige optie.

Diagnose

In de beginstadia van artrose heeft een persoon vaak nog geen symptomen.

Wanneer iemand kniepijn heeft, zal de dokter naar zijn medische geschiedenis kijken van zowel hem persoonlijk als zijn familie. Ze zullen een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en diagnostische tests uitvoeren.

De dokter zal ook het volgende vragen:

 • Waar en wanneer heb je pijn en stijfheid?
 • Hoe beïnvloedt het je dagelijkse leven?
 • Neem je ook medicatie?

De dokter zal de gewrichten onderzoeken, hun algehele bewegingsbereik testen en controleren op schade. Ze zullen hierbij goed letten op zachte, pijnlijke of gezwollen gebieden.

Een MRI-scan en gewrichtsvloeistof tests kunnen vroege tekenen van artrose helpen detecteren. De arts kan een gewrichts aspiratie uitvoeren, waarbij een beetje vloeistof met een naald wordt verwijderd en naar een laboratorium wordt gestuurd om te worden getest.

Röntgenfoto’s kunnen ook schade aan het gewricht laten zien.

Bloedtesten kunnen ziekten, zoals jicht en reumatoïde artritis uitsluiten.

Behandeling

Behandelingsopties zijn afhankelijk van de gradatie van artrose en hoe snel de aandoening vordert.

Geringe artrose in de knie

Symptomen zijn meestal klein en een paracetamol of ander vrij verkrijgbare medicijnen kunnen de pijn vaak verlichten.

Oefeningen kunnen helpen met het opbouwen van kracht en mobiliteit. Flexibele schoenen die zijn ontworpen om de biomechanica van blootsvoets lopen na te bootsen kunnen verdere schade voorkomen.

Milde artrose in de knie

Behandelingen kunnen zijn:

 • Pijnstillers nemen
 • Fysiotherapie om kracht en flexibiliteit op te bouwen of behouden.
 • Een kniebrace dragen om de druk op de oppervlakken van de gewrichten te verlichten.
 • Goede artrose schoenen dragen om stress op de knie te verlichten.

In dit stadium moeten mensen met knieartrose wellicht hun dagelijkse activiteiten aanpassen om pijn te voorkomen.

Matige artrose in de knie

Behandelingen kunnen zijn:

 • Pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol
 • Voorgeschreven pijnstillers gebruiken, zoals oxycodon of codeïne
 • Knie injecties

Ernstige knieartrose

In dit stadium is het kraakbeen geheel of grotendeels verdwenen. In dit stadium is het kraakbeen geheel of grotendeels verdwenen. Een operatie kan nodig zijn om het gewricht te vervangen of herpositioneren. Omdat een knieprothese een beperkte levensduur heeft en revisie-operaties niet altijd mogelijk of succesvol zijn, stelt men de operatie gewoonlijk zo lang mogelijk uit

Alternatieve remedies

Mensen kunnen ook het volgende proberen:

Stamceltherapie

Onderzoekers hebben onderzocht of stamceltherapie kraakbeen bij mensen met artrose kan regenereren.

Er zijn echter nog een aantal uitdagingen. De therapie is bijvoorbeeld duur, een persoon moet mogelijk meerdere behandelingen krijgen voordat ze resultaat zien en de behandeling kan niet effectief zijn wanneer de BMI van de persoon hoger is dan 35.

Een meta-analyse van 2018 keek naar de verschillende manieren waarop artsen stamceltherapie gebruikten om artrose te behandelen en hoe dit de resultaten op lange termijn beïnvloedde. Zij concludeerden dan de bevindingen van studies van hoge kwaliteit inconsistent waren.

Sommige klinieken bieden stamceltherapie aan voor artrose, maar in 2017 is er voor gewaarschuwd om niet in die “hype” te geloven.

Bijwerkingen van niet goedgekeurde stamcelbehandelingen zijn:

 • Bijwerking op de injectieplaats
 • Celen reproduceren op de verkeerde plaats
 • Falen van cellen om te werken zoals verwacht
 • Risico op tumoren

Iedereen die stamcelbehandeling voor artrose overweegt moet eerst met zijn arts praten.

Uitleg knieartrose

Knieartrose ontwikkeld zich wanneer het kraakbeen in de knie slijt, wat leidt tot een overgroei van het onderliggende bot. Het kraakbeen wordt ruw en breekt af, wat resulteert in pijn, zwelling en moeite met het bewegen van het gewricht.

Artrose kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar het gebeurt het meeste bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

De artritis stichting meldt dat de helft van de volwassenen artrose ergens in hun leven ontwikkelen.

Risicofactoren van artrose

 • Ouder worden
 • Obesitas
 • Eerdere gewrichtsblessure
 • Overbelasting van het gewricht
 • Zwakke dijspieren
 • Genetische factoren


Het is waarschijnlijke dat een persoon artrose ontwikkeld wanneer deze bepaalde aandoeningen heeft zoals hemochromatose, acromegalie en reumatoïde artritis.

Preventie

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat iemand het risico loopt op artrose te krijgen. Veranderingen aanbrengen in je leven voorkomt het misschien niet, maar kan het risico dat artrose verergerd wel verminderen.

Risico op artrose in de knie
Herhaalde bewegingen met een hode impact en rotationele krachten kunnen het risico op artrose in de knie verhogen.

Onderhoud een gezond gewicht

Overgewicht zorgt voor meer druk op de knie. Overtijd zorgt dit ervoor dat kraakbeen slijt.

Extra vet kan ervoor zorgen dat het lichaam cytokines aanmaakt. Dit is een soort eiwit dat kan zorgen voor wijdverspreide ontstekingen en het kan de manier waarop kraakbeencellen werken veranderen.

Controle van de bloedsuikerspiegel

Hoge glucosespiegels kunnen de structuur en functie van kraakbeen beïnvloeden en diabetes verhoogt het risico op ontsteking en kraakbeenverlies.

Met regelmaat bewegen

Matige lichaamsbeweging kan de gewrichten helpen flexibel te blijven, de spieren die de knieën ondersteunen te versterken en het risico op veel gezondheidsproblemen te verminderen.

Het kan helpen om vijf keer per week te tuinieren, wandelen of zwemmen voor 30 minuten per keer.

Iedereen die voor een lange periode geen lichaamsbeweging heeft gehad, mogelijk door problemen met mobiliteit, moeten eerst een professional inschakelen om te leren hoe ze ermee kunnen starten.

Reduceer het risico op letsel

Kraakbeen dat schade oploopt door een blessure heeft meer kans om later artritis te ontwikkelen.

Reduceer de kans om thuis te vallen, draag schoenen die goed passen en gebruik beschermers tijdens het sporten.

Houding- en bot uitlijning test ondergaan

Een loopanalyse en andere test kunnen artsen helpen bot uitlijning en houding te beoordelen. Sommige bronnen suggereren dat deze het risico van een persoon op het ontwikkelen van artrose kunnen beïnvloeden

Onderzoekers geven aan dat deze veranderingen pas gebeuren na de eerste stadia van knieartrose. Daarnaast is het waarschijnlijk een resultaat en niet een oorzaak van de aandoening. Ze voegen er echter aan toe dat een beter begrip van deze veranderingen kan helpen voorkomen dat artrose voortschrijdt en helpt bij de behandeling en revalidatie.

Voorkom overbelasting

Sommige sporten en banen hebben repetitieve bewegingen van het kniegewricht, zoals hurken of knielen.

Mensen die geregeld meer dan 25 kg tillen, kunnen een verhoogd risico op artrose hebben. Taken waarbij dit het geval kan zijn is tapijt leggen en vrachtwagens of schepen legen.

Activiteiten variëren en genoeg rust tussen periodes van werken en sporten kunnen helpen.

Hulp inschakelen

Om te voorkomen dat artrose verergerd kun je een dokter vragen om advies voor behandelingen en leefstijl veranderingen, wanneer er discomfort bij komt kijken.

Gezond eten, genoeg slapen, stress reduceren en actief blijven helpen allemaal mee aan een beter algemeen welzijn en een verminderd risico op gezondheidsproblemen, waaronder artrose.