Behandeling met glucosamine bij artrose

Wanneer mensen de diagnose artrose krijgen, wordt er vaak begonnen aan medicatie zoals ontstekingsremmende pijnstiller (NSAIDs) met schadelijke bijwerkingen. Maar je kan ook kiezen voor een glucosamine preparaat, als je liever artrose op een natuurlijke manier te lijf wilt gaan.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker dat voorkomt in hoge concentraties in kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvocht. Glucosamine speelt een cruciale rol bij de opbouw van kraakbeen en wordt als supplement gebruikt bij de behandeling van chronische gewrichtsklachten.

Glucosamine kan er voor zorgen dat het lichaam beschadigd kraakbeen kan herstellen. Glucosamine heeft één belangrijke functie en dat is de stimulatie van de productie van glycosaminoglycanen. De glycosaminoglycanen zijn proteïne vezels welke zich binden in de ruimten welke vrij zijn bij het kraakbeen. Deze zorgen voor de stevigheid van de gewrichten.

Meer informatie over glucosamine

Onderzoek naar glucosamine

Er zijn momenteel nog veel onderzoeken in gang welke proberen aan te tonen dat wanneer men glucosamine slikt het kraakbeen weer opnieuw kan aangroeien. Het is nog niet aangetoond dat er weer nieuw kraakbeen aan wordt gemaakt, maar het is toch wel degelijk mogelijk. Wat wel is aangetoond, is dat het de structuur van het kraakbeen kan verbeteren. Hierdoor kan het vocht in het gewricht beter worden vastgehouden. Dit is een belangrijk aspect, want schokken moeten worden opgevangen bij belaste bewegingen. Hierdoor kan het gewricht dus weer soepeler bewegen zonder dat men pijn heeft.

Glucosamine is een stof welke er is om kapotte gewrichten te repareren en het werkt zelfs krachtiger dan medicatie. Een echter aanrader dus voor mensen welke de diagnose artrose hebben of klachten hebben welke kunnen duiden op artrose.

Recente berichten over onderzoek naar glucosamine bij artrose

Het resultaat van glucosamine bij artrose

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat glucosamine helpt bij het verminderen van de pijn en de stijfheid van gewrichten bij mensen met artrose, een chronische gewrichtsaandoening. Glucosamine in combinatie met chondroïtine beschermt kraakbeen tegen verdere afbraak.

Het zeker de moeite waard om het uit te proberen, niet geschoten is altijd mis. De pijn wordt verminderd met glucosamine en dat betekent dat je misschien weer meer kunt gaan doen. Dat is een positief vooruitzicht om aan glucosamine te gaan beginnen.

Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

3 Comments

  1. Jarenlang was ik een fanatiek hardloper die meerdere marathons volbracht. Het was een jaar geleden dan ook een enorme domper dat ik moest vaststellen dat hardlopen voor mij definitief voorbij was. Had ik in het begin al pijnlijke handen, met name in de muis, waarna een lichte artrose werd vastgesteld, in mijn knie bleek ook het kraakbeen behoorlijk verminderd, dit vertaalde zich in erge pijn. De diagnose ‘artrose’ werd ook hier gesteld. Ik kon nauelijks meer traplopen en gewoon wandelen was een periode bijna niet meer mogelijk. Ben begonnen met pijnstillers (diclofenac) en Glucosamine van Airadius. Nu, na 5 maanden ben ik weer mobiel. Heb nog wel wat pijn, maar dat steekts zo af en toe de kop op. Ik kan weer wielrennen en fitnessen. Hardlopen is onmogelijk helaas. Ik gebruik nu elke dag glucosamine en slechts sporadisch een pijnstiller. Dat laatste meestal als ik weer eens te enthousiast heb getrapt op de racefiets. Mijn huisarts was blij verrast. ‘Alweer een die me vertelt dat Glucosamine hem weer te paard heeft geholpen’ was haar reaktie. Of er nog meer verbetering in zit weet ik uiteraard niet, maar ik ben al heel blij dat ik zo ver ben gekomen. Roel

  2. Heb ook al jaren last van artrose in mijn benen, vooral onder mijn linker bil is het hevig.Dan bel je de dokter en dan heb ik Paracetamol en Naproxen, en ik heb fysiotherapie. Soms wordt de pijn dan alleen maar erget. Ik had ook gevraagd om een injectie in mijn been, maar die krijg ik niet. Sons heb ik er een hele tijd geen last van. En als het koud en vochtig is komt het weer terug.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*