Binnenkort met een bloedtest testen op artrose

Dankzij een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Warwick kan er waarschijnlijk binnenkort de eerste bloedtest worden ontwikkeld waarmee getest kan worden op artrose.

De onderzoekers vonden een biomarker – een teken van een ziekte – die duidelijk gerelateerd is aan reumatische artritis en artrose.
Het onderzoek zou het mogelijk kunnen maken om patiënten te screenen jaren voordat er mogelijke pijnklachten ontstaan. De invoering van zo’n test zou mensen de kans geven zich ruimschoots op tijd voor te bereiden op en maatregelen nemen tegen artrose én reuma klachten.

Relevantie van deze ontdekking

Alhoewel er voor reumatische artritis al doeltreffende bloedtests bestaan die gestoeld zijn op een andere biomarker, is dit tot op heden niet het geval voor artrose. Deze nieuw te ontwikkelen test biedt de mogelijkheid om met een bloedtest zowel op artritis als artrose te testen.

Focus van het onderzoek

Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op het zoeken naar citrullineerde eiwitten, een eiwitsoort waarvoor er bij mensen met artritis anti-lichamen in het bloed zijn aangemaakt. Men ging er niet van uit dat mensen (in een vroeg stadium van) artrose ook dit soort anti-lichamen gaan aanmaken, maar dit bleek wel het geval.

Door deze ontdekking kon men een algoritme formuleren die rekening hield met citrullineerde eiwitten, de anti-citrullineerde anti-lichamen en hydroxyproline (hetgeen slijt van de botten). Dit algoritme stelde de onderzoekers instaat geprikt bloed snel door te lezen op de aanwezigheid van al deze drie elementen. Op basis hiervan kan vastgesteld worden of iemand lijdt aan artritis c.q. artrose en in welk stadium hij verkeert.

Hoofdonderzoeker Dr Naila Rabbani vertelde het volgende:

“This is a remarkable and unexpected finding. It could help bring early-stage and appropriate treatment for arthritis which gives the best chance of effective treatment”.

 

Bron:

Hoofonderzoeker: Dr Naila Rabbani, Warwick Medical School in samenwerking met Warwick Systems Biology Centre and investigators from Medical Schools of the University of Birmingham, University of East Anglia and University of Exeter.

http://www2.warwick.ac.uk/

0 0 vote
Article Rating
Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments