Botverlies bij jonge vrouwen

Botverlies bij jonge vrouwen door epilepsiemedicijn. Jonge vrouwen met epilepsie die fenytoïne slikken, verliezen botmassa in de femurhals (stuk bot onder de heupkop). Dit blijkt uit een klein onderzoek waarin wetenschappers van de universiteit van Colombia en Stanford het middel vergeleken met carbamazepine, lamotrigine en valproinezuur, allemaal epilepsie-middelen. Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Neurology’.

Uit eerder onderzoek waren er aanwijzingen dat fenytoïne botverlies veroorzaakt, de onderzoekers wilden deze hypothese toetsen en deden hier onderzoek naar. Aan het onderzoek deden 93 vrouwen mee van tussen de 18 en 40 jaar oud, allen met een normale menustruatiecycli. De vrouwen slikten vanwege de epilepsie één van de genoemde middelen hierboven. De verdeling van de epilepsiemedicijnen onder de vrouwen is door de onderzoekers bepaald.

Door middel van een enquête werden gegevens van de deelnemers over voeding en lichaamsbeweging in kaart gebracht. De botdichtheid in de wervelkolom, de heup en de hals van de femur is bij aanvang van het onderzoek en een jaar later gemeten. Verder werden er laboratoriumbepalingen verricht door de onderzoekers.

Gemiddeld werd er vier uur per week besteed aan lichaamsbeweging. De gemiddelde calciuminname was tenminste 1000 mg per dag. De botmassa bleef gedurende het jaar stabiel, behalve bij patiënten die fenytoïne slikte. De botdichtheid in de femurhals nam gemiddeld genomen 2,6% af. Er werd geen afname van botdichtheid gemeten in de wervelkolom en in de heup.

Uit laboratoriumbepalingen kwam naar voren dat alleen patiënten met fenytoïne een biochemisch patroon vertonen dat duidt op secundaire hyperparathyreoïdie. Secundaire hyperparathyreoïdie is een vergroting van alle bijschildklieren door een tekort aan calcium zoals bij nierfalen of vitamine D deficiëntie.

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments