Artrose-patiënten gezocht voor onderzoek stamcellen

Grootschalig Europees klinisch onderzoek

“Op de website van REMEDI (The Regenerative Medicine Institute) in Ierland, komen regelmatig nieuwe updates over een ‘nog van start te gaan’ grootschalig Europees klinisch onderzoek waarbij stamcellen worden gebruikt voor de behandeling van knieartrose” zegt prof Frank Barry, wetenschappelijk directeur van REMEDI en projectleider van het Europees onderzoek ADIPOA-2.

Informatie over de gelegenheid om deel te nemen zal worden geplaatst op de website van REMEDI, wanneer het onderzoek wordt geopend.

Het project ADIPOA-2

Met een Europese subsidie van bijna 6 miljoen euro worden uiteindelijk 150 patiënten behandeld in tien Europese ziekenhuizen, waaronder de afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc in Nijmegen (contactgegevens).

Stamcellen uit buikvet

Het onderzoek bouwt voort op ADIPOA-1. In dit project, dat in 2014 werd afgerond, werden artrosepatiënten behandeld met een eenmalige injectie van stamcellen die waren gekweekt uit lichaamseigen buikvet. Hier werd vooral gekeken naar de veiligheid van de behandeling, die toen bij achttien patiënten werd uitgevoerd.

Het idee achter het gebruik van stamcellen bij de behandeling van artrose komt voor uit de volgende twee aannames. Enerzijds remt het inbrengen van stamcellen de ontstekingen die met de artrose gepaard gaan en kunnen ze de schade aan het gewricht repareren. Daarnaast kunnen de stamcellen uitgroeien tot nieuwe, gezonde kraakbeencellen.

Innovatieve therapie

Peter van Lent, medisch bioloog in het Radboudumc en leider van het onderzoek naar het mechanisme van de stamceltherapie voor knieartrose zegt: “Ik hoopt dat deze innovatieve therapie met stamcellen de behandeling van artrose zal verbeteren. Het zou mooi zijn als ADIPOA2, in combinatie met het werk van vele wetenschappers, clinici en stamcelexperts, binnen afzienbare tijd een effectieve behandeling oplevert voor de nu nog ongeneeslijke aandoening artrose.”

Meer dan een miljoen Nederlanders lijden aan artrose. Door de vergrijzing is de verwachting dat dit aantal snel zal gaan toenemen.

Referenties:
http://www.remedi.ie/
http://adipoa2.eu/

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

15
Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Gerda
Gast
Gerda

Zou wel fijn zijn ik heb na 14 operaties aan 1 knie nu toch een kunstnijverheid, andere knie begint ook al slecht te worden, maar hoef en wil geen nieuwe (kunst)knie meer! kan niet meer dan 80 graden buigen! elke dag pijn,!!

a stroet
Gast
a stroet

Is het echt mogelijk om dan weer pijnvrij te zijn? Heb al zeker 10 jaar last van arteriosclerose. Wat zou dat fantastisch zijn. Die prikjes heb ik er wel voor over. Kan dit ook bij rugklachten??

sonja
Gast

Vraagje mijn dochter 27 heeft slijtage in haar heupen en bekken ,is dat ook te behandelen met deze methode

jeanet de vries
Gast
jeanet de vries

Ik heb atrose aan mijn handen en volgens mijn manuelatherapeut begint het nu ook aan mijn nek.Ik zoy heel graag hier meer over willen weten of wat kasn ik doen. Bvd.

Fvan der Meulen
Gast
Fvan der Meulen

Doe graag mee aan het onderzoek! Ik heb artrose aan beide ellebogen en krijg daar om de zoveel tijd injecties toe gediend. Ook mijn vinger gewrichten zijn pijnlijk.

Marianne Mitchell
Gast
Marianne Mitchell

Hoe kan ik mij voor deze behandeling aanmelden?

am blaauw
Gast
am blaauw

ik heb in 1980 een inspuuting in mijn rug gehad met bottesemend in de wervel is dit mischien net zowat nu krijg ik elke 3maanden een injexie voor afbraak van het kraakbeen heb een proteze in mij huup nu sta ik met mijn ander huup heb dag en nagt pijn maar wil niet graag meer een operatie zouw dit wat voor mij zijn

Jenny Kattestaart
Gast
Jenny Kattestaart

Ik zou mij ook graag willen aanmelden hiervoor. Slijtage in mijn rechterschouder en beide knieën.

Marijke van Velzen
Gast
Marijke van Velzen

Ik heb artrose aan beide handen. Ben ook al 2x geopereerd maar het komt iedere keer terug. Krijg nu cortisonen injecties om de pijn te verlichten. En heb dag en nacht een brase om. Misschien helpt het ook voor mijn handen. Daar ben ik nu heel beperkt in en heb altijd pijn.

Riet Zoeteweij
Gast
Riet Zoeteweij

Ik ben 65 jaar ik heb ernstige artrose aan mijn nek, vele behandelingen gehad , mijn rug heb ik scoliose met ernstige artrose, beide knieën een kijkoperatie, dus veel pijn, ik zou niet weten, wat een leven zonder pijn is , dus ik staat oopen voor een behandeling ???De Rheumatoog zei dat ik er mee moet leren leven, ik slik Tramadol, antitriptiline, Naproxin.

annick
Gast

ik ben 58jaar heb platjes in mijn nek lage rugpijn scoliose artrose krijg een spuit niet gewerkt en contramal of tramadol is zelde ontsteking remmers en spierontspanners heb nog altijd pijn. maar als je moet naar die pijn kliniek gaan de wacht tijden zijn veel te lang hoor is niet te doen in BELGIE.VAN mij zijn de zenuwtopjes laten verbranden om dat ze tegen mekaar vwrijven en het doe veel pijn