Artrose-patiënten gezocht voor onderzoek stamcellen

“Op de website van REMEDI (The Regenerative Medicine Institute) in Ierland, komen regelmatig nieuwe updates over een ‘nog van start te gaan’ grootschalig Europees klinisch onderzoek waarbij stamcellen worden gebruikt voor de behandeling van knieartrose” zegt prof Frank Barry, wetenschappelijk directeur van REMEDI en projectleider van het Europees onderzoek ADIPOA-2.

Informatie over de gelegenheid om deel te nemen zal worden geplaatst op de website van REMEDI, wanneer het onderzoek wordt geopend.

Het project ADIPOA-2

Met een Europese subsidie van bijna 6 miljoen euro worden uiteindelijk 150 patiënten behandeld in tien Europese ziekenhuizen, waaronder de afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc in Nijmegen (contactgegevens).
Stamcellen uit buikvet
Het onderzoek bouwt voort op ADIPOA-1. In dit project, dat in 2014 werd afgerond, werden artrosepatiënten behandeld met een eenmalige injectie van stamcellen die waren gekweekt uit lichaamseigen buikvet. Hier werd vooral gekeken naar de veiligheid van de behandeling, die toen bij achttien patiënten werd uitgevoerd.

Ebook over artrose

Het idee achter het gebruik van stamcellen bij de behandeling van artrose komt voor uit de volgende twee aannames. Enerzijds remt het inbrengen van stamcellen de ontstekingen die met de artrose gepaard gaan en kunnen ze de schade aan het gewricht repareren. Daarnaast kunnen de stamcellen uitgroeien tot nieuwe, gezonde kraakbeencellen.

Innovatieve therapie
Peter van Lent, medisch bioloog in het Radboudumc en leider van het onderzoek naar het mechanisme van de stamceltherapie voor knieartrose zegt: “Ik hoopt dat deze innovatieve therapie met stamcellen de behandeling van artrose zal verbeteren. Het zou mooi zijn als ADIPOA2, in combinatie met het werk van vele wetenschappers, clinici en stamcelexperts, binnen afzienbare tijd een effectieve behandeling oplevert voor de nu nog ongeneeslijke aandoening artrose.”

Meer dan een miljoen Nederlanders lijden aan artrose. Door de vergrijzing is de verwachting dat dit aantal snel zal gaan toenemen.

Referenties:
http://www.remedi.ie/
http://adipoa2.eu/

15 Reacties

 1. Zou wel fijn zijn ik heb na 14 operaties aan 1 knie nu toch een kunstnijverheid, andere knie begint ook al slecht te worden, maar hoef en wil geen nieuwe (kunst)knie meer! kan niet meer dan 80 graden buigen! elke dag pijn,!!

 2. Is het echt mogelijk om dan weer pijnvrij te zijn? Heb al zeker 10 jaar last van arteriosclerose. Wat zou dat fantastisch zijn. Die prikjes heb ik er wel voor over. Kan dit ook bij rugklachten??

 3. Ik heb atrose aan mijn handen en volgens mijn manuelatherapeut begint het nu ook aan mijn nek.Ik zoy heel graag hier meer over willen weten of wat kasn ik doen. Bvd.

 4. Doe graag mee aan het onderzoek! Ik heb artrose aan beide ellebogen en krijg daar om de zoveel tijd injecties toe gediend. Ook mijn vinger gewrichten zijn pijnlijk.

 5. ik heb in 1980 een inspuuting in mijn rug gehad met bottesemend in de wervel is dit mischien net zowat nu krijg ik elke 3maanden een injexie voor afbraak van het kraakbeen heb een proteze in mij huup nu sta ik met mijn ander huup heb dag en nagt pijn maar wil niet graag meer een operatie zouw dit wat voor mij zijn

 6. Ik heb artrose aan beide handen. Ben ook al 2x geopereerd maar het komt iedere keer terug. Krijg nu cortisonen injecties om de pijn te verlichten. En heb dag en nacht een brase om. Misschien helpt het ook voor mijn handen. Daar ben ik nu heel beperkt in en heb altijd pijn.

 7. Ik ben 65 jaar ik heb ernstige artrose aan mijn nek, vele behandelingen gehad , mijn rug heb ik scoliose met ernstige artrose, beide knieën een kijkoperatie, dus veel pijn, ik zou niet weten, wat een leven zonder pijn is , dus ik staat oopen voor een behandeling ???De Rheumatoog zei dat ik er mee moet leren leven, ik slik Tramadol, antitriptiline, Naproxin.

  1. ik ben 58jaar heb platjes in mijn nek lage rugpijn scoliose artrose krijg een spuit niet gewerkt en contramal of tramadol is zelde ontsteking remmers en spierontspanners heb nog altijd pijn. maar als je moet naar die pijn kliniek gaan de wacht tijden zijn veel te lang hoor is niet te doen in BELGIE.VAN mij zijn de zenuwtopjes laten verbranden om dat ze tegen mekaar vwrijven en het doe veel pijn

 8. Al 20 jaar heb ik arthrose in mijn ruggegraat en nu ook in mijn beide schoudergewrichten. Ik heb vreselijke pijnen en geeneen pijnstiller helpt. Ik kan ook niet meer lopen. Mijn leeftijd is 86 jaar. Zou de behandeling met stamcellen voor mij mogelijk zijn of ben ik te oud.

 9. Ik heb poli artrose dus ik kan wel zeggen alle gewrichten tot rugwervels aan toe. Dit heb ik gekregen door dat ik bijna volop 7 jaar hormoonkuren heb moeten slikken. Toen kreeg ik enorme gewrichtsklachten zelf zo dat ik me haast niet meer kan bewegen omdat het pijn doet en stijf is, maar ik had geen andere keus…. anders had ik hier niet meer gezeten. Maar nu ik nog weer een kans heb gekregen, wil ik toch ook nog wel graag een beetje kwaliteit van leven. Als het met de stamcellen zou kunnen helpen graag.

 10. Het zou geweldig zijn als het hier in Nederland ook wordt gedaan ik zou het zo laten doen beter dan al het geld wat ik nu er al aan heb uit gegeven.
  En het blijft steeds achteruit gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *