Broccoli voorkomt artrose

Sulforafaan, een stof die de afbraak van gewrichtskraakbeen vertraagd, komt in grote getale voor in broccoli. Sulforafaan, wat in mindere mate ook in spruitjes, kiemgroentes en kool is te vinden, vertraagd de werking van bepaalde enzymen en onderdrukt ontstekingen die bij artrose van toepassing zijn.

Het dagelijks eten van een stukje broccoli (100 gram) kan – als we het onlangs gepubliceerde onderzoek van de Universiteit van East Anglia moeten geloven – het verschil maken tussen de ontwikkeling van artrose of het geheel gezond blijven. Ook zou het de ontwikkeling van klachten van bestaande artrose patiënten afremmen.

Tip: Broccocress, ook wel Broccolikers genoemd, bevat per kiem evenveel sulforafaan, Vitamine C en B6 als een hele stronk broccoli.

Kritische noot bij het idee van brocolli als artrose medicijn

Alhoewel de aanname dat broccoli een wondermiddel is veel mensen met artrose als muziek in de oren moet klinken, is het maar de vraag of het echt zo’n effect gaat hebben. De onderzoekers hebben tot op heden enkel laboratoriumproeven uitgevoerd. Ze zagen hierbij positieve effecten, maar hebben deze nog niet kunnen testen op mensen.

De vervolgstap is dat er een onderzoek volgt met twintig vrijwilligers met artrose. Zij krijgen dan een speciaal ontwikkelde brocolli-kruizing te eten, die nog rijker aan sulforafaan zal zijn. Ze noemen deze kruising tussen gewone en wilde, Siciliaanse brocolli trouwens ‘Superbrocolli’. De onderzoekers hopen dan te zien dat de ziekte wordt afgeremd, al verwachten ze niet dat de gewrichten zich in zo’n korte tijd zullen herstellen.

Laten we dus eerst de uitkomsten van het onderzoek onder artrose patiënten afwachten, voordat we elke dag een struikje broccoli tot ons nemen. Naar ons idee is het eten van een gevarieerde, gezonde voeding letterlijk natuurlijk van levensbelang. Wanneer je structureel ongezond eet zal je immers roofbouw plegen op je lichamelijke én geestelijke gezondheid. We wachten vol verwachting af of broccoli het wondermiddel zal zijn ter verzachting van artrose.
Bron:

Arthritis & Rheumatism, 2013; doi: 10.1002/art38133

 

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*