Voeding en artrose: Broccoli

Artrose is een veelvoorkomende vorm van reuma waar ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland last van hebben. Artrose wordt veroorzaakt door dat het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Maar zoals bij veel ziektes spelen meerdere factoren mee. Veel groenten en fruit bevatten stoffen die de gezondheid of ziekte kunnen verbeteren. Er zijn sterke onderzoeksgegevens die aangeven dat het consumeren van de juiste voeding bij artrose van invloed kunnen zijn op de verloop van de aandoening. Hier gaan we kijken naar een voedingsmiddel wat kan helpen bij artrose: Broccoli.

Sulforafaan is een van nature voorkomende stof die voorkomt in groenten zoals broccoli en waarvan bekend is dat het een gunstige effect heeft op kraakbeencellen. [1] Sulforaphane represses matrix-degrading proteases and protects cartilage from destruction in vitro and in vivo [2] protects against oxidative stress-induced apoptosis via activating SIRT1 in mouse osteoarthritis [3] Isothiocyanates are detected in human synovial fluid following broccoli consumption and can affect the tissues of the knee joint

  • Sulforafaan kan ontstekingen stoppen bij muizen met artrose.
  • Sulforafaan blokkeert de productie van de enzymen die kraakbeen afbreken bij artrose zowel in celculturen als in stukjes kraakbeen.
  • Sulforafaan komt het gewricht binnen bij patiënten die een broccoli-rijk dieet hebben gekregen en verandert soorten eiwitten die aanwezig zijn in de gewrichtsvloeistof.

Wetenschappen denken dat sulforafaan, afkomstig uit het consumeren van broccoli, een potentiële rol kan gaan spelen bij het beperken van artrose pijn en het vertragen van de progressie van artrose.

Effect van broccoli op knieartrose

Een gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek moet hierover duidelijkheid gaan brengen. Wetenschappers willen voor het eerst bij de mens ontdekken of een broccoli-rijk dieet de pijn en fysieke functie zal verbeteren bij deelnemers met knieartrose.

In het nog lopend onderzoek wordt broccolisoep (rijk aan sulforafaan) vergeleken met een soep die geen broccoli bevat (controle), maar er hetzelfde uitziet en smaakt. Vierenzestig deelnemers met matige knieartrose krijgen ofwel de broccoli ofwel de controlesoep, willekeurig gekozen. De deelnemers eten de soep eenmaal per dag, 4 dagen per week gedurende 3 maanden. De onderzoekers zullen pijn en fysiek functioneren aan het begin van het onderzoek, na 6 weken en na 12 weken meten en kijken naar de veranderingen daarin. De onderzoekers zullen ook bloedmonsters nemen en urine verzamelen om sulforafaan-niveaus te meten.

Heb je last van artrose en wil je broccoli eten?

Om sulforafaan maximaal uit broccoli te halen, kan je deze groente het best rauw consumeren, bijvoorbeeld in een salade of gedompeld in hummus. Of licht (zacht/knapperig) gekookt. Broccolikiemen zijn een nog betere keuze, deze onvolgroeide scheuten van broccoliplanten bevatten tot 20 keer meer sulforafaan.

Sulforafaan komt vrij bij het eten van kruisbloemige groenten zoals spruitjes en kool, maar vooral broccoli. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat sulforafaan kankerremmende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Bang Bang Broccoli

Broccoli goed voor mensen met artrose
30 min. voor 4 personen

Ingrediënten

  • 45 ml extra vierge olijfolie
  • 30 ml zoete chilisaus
  • 15 ml Sriracha
  • Sap van 1 limoen 
  • 2 grote broccolikoppen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 425º en snijd de broccoli in roosjes. Meng in een kleine kom de olijfolie, zoete chilisaus, Sriracha en limoensap. 
  2. Roer de broccoli in de saus op een bakplaat.
  3. Kruid royaal met peper en zout. Rooster tot ze zacht en licht verkoold zijn, ongeveer 20 minuten.