Voeding en artrose: Broccoli

Broccoli vermindert symptomen reumatoïde artritis en artrose

Sulforafaan, een stof die de afbraak van gewrichtskraakbeen vertraagd, komt in grote getale voor in broccoli. Met deze goede voeding bij artrose voorkom je verdere schade aan de gewrichten.

Bij de behandeling van reumatoïde artritis en artrose is sulforafaan een veelbelovend natuurlijke middel. Het kan helpen bij het voorkomen en vertragen van de progressie van deze pijnlijke en slopende ziektes. Sulforafaan, wat in mindere mate ook in spruitjes en kool is te vinden, blokkeert de werking van bepaalde enzymen en onderdrukt ontstekingen in het gewrichtskraakbeen. 

Ebook over artrose

Het was al bekent dat broccoli een positief effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid en bij kankerbescherming. Dankzij deze bevindingen [1] Sulforaphane represses matrix-degrading proteases and protects cartilage from destruction in vitro and in vivo [2] The Role of Natural Products in Rheumatoid Arthritis: Current Knowledge of Basic In Vitro and In Vivo Research [3] The anti-arthritis effect of sulforaphane, an activator of Nrf2, is associated with inhibition of both B cell differentiation and the production of inflammatory cytokines kan het bestrijden van reumatoïde artritis en artrose worden toegevoegd aan de lijst: Voeding als medicijn bij artrose.

Om de sulforfaan die je uit broccoli kunt halen te maximaliseren, moet je het rauw consumeren (denk aan salades of gedompeld in hummus) of licht (zacht/knapperig) gekookt. Broccolikiemen zijn een nog betere keuze. Deze onvolgroeide scheuten van broccoliplanten bevatten tot 20 keer meer sulforafaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *