Buiten het lichaam gekweekte kraakbeencellen die niet veranderen in botweefsel

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een doorbraak gemaakt in het onderzoek naar de aanmaak van kraakbeencellen. Het is de onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA gelukt om in het lab uit stamcellen kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam kraakbeen blijft. Tot voor kort lukte het niet om een manier te vinden buiten het menselijke lichaam kraakbeencellen te kweken en deze ook als kraakbeencellen bij het beschadigde kraakbeen in te brengen. Kraakbeencellen veranderden dan al snel in botweefsel.
Hoe is het gelukt?
De onderzoekers kwamen er achter dat wanneer de zuurstofconcentratie in het lab extreem laag wordt gehouden, om de zuurstofverhoudingen rondom gewrichten te simuleren, stamcellen buiten het lichaam eenvoudiger en stabieler om te zetten naar kraakbeencellen. Een stijging van het zuurstofniveau vergroot echter de kans op de ontwikkeling van botweefsel. Kraakbeen ontvangt van nature namelijk minder zuurstof dan botcellen.
Waarom is dit goed nieuws?
Bij artrose is er sprake van beschadigd en weggesleten kraakbeen. Dit kraakbeen vormt echter de beschermende laag aan het uiteinde van botten. Zonder kraakbeen bewegen botgewrichten niet soepel en komen zenuwen bloot te liggen. Blootliggende zenuwen ervaren pijnprikkels bij contact met bewegende botten. De aanmaak van nieuw kraakbeen (op grote schaal) is zonder de inbreng van nieuwe kraakbeencellen middels stamcel – of kraakbeencelinjectie in de getroffen gebieden een onmogelijke opgave. Dit zou nu kunnen veranderen!