Artrose patiënten opereren is achterhaald

Stamceltherapie: effectief en eenvoudig alternatief

In de laatste tien jaar is veel onderzoek gedaan naar stamceltherapie als behandeling van artrose. De algehele conclusie is dat stamceltherapie een effectief en eenvoudig alternatief is voor de conventionele behandeling van artrose, oftewel het opereren van door artrose aangedane gewrichten. De onderzoeken laten namelijk zien dat stamceltherapie pijn en stijfheid verlicht, waardoor gewrichten weer natuurlijk functioneren, en zelfs gewrichtskraakbeen en meniscusscheurtjes herstelt. Reden voor veel artsen om deze behandeling met open armen te ontvangen.

Degeneratie van kniegewrichten tegengaan

Al lange tijd ervaren artsen dat de mogelijkheden om weefsel te herstellen en om degeneratie van kniegewrichten (artrose) tegen te gaan. De introductie van stamceltherapie voor de behandeling van knie artrose heeft voor veel opschudding gezorgd in de medische wereld. Uit recente onderzoeken, onder andere door het ‘Mayo Center for Regenerative Medicine’, blijkt dat stamceltherapie eenvoudig is, poliklinisch en zonder operatie kan worden uitgevoerd, pijn verlicht en de kwaliteit van het kraakbeen aanzienlijk verhoogt. Naast de inzet van stamceltherapie als behandeling, zijn stamcellen ook succesvol ingezet bij de regeneratie van de meniscus na een partiële meniscectomie – het gedeeltelijk verwijderen van de meniscus. De effecten van zo’n behandeling bleken positief en gaven aanleiding naar nog meer onderzoek naar stamceltherapie als middel om kniekraakbeen te doen herstellen.

Waarom is stamceltherapie zo succesvol?

Waarom is stamceltherapie zo succesvol bij de behandeling van artrose? Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe artrose ontstaat. De pezen, spieren en gewrichtsbanden van de knie bevinden zich om het gewrichtskraakbeen. In samenhang zorgen zij voor flexibiliteit en stabiliteit van de knie, waardoor de knie vrij kan buigen en bewegen. Dat is hun kracht, en tegelijkertijd ook hun zwakte. Zodra de pezen slapper worden, wordt de knie minder stabiel, wat leidt tot abnormale slijtage van het kraakbeen. Hierdoor ontstaat er zwelling in het gewricht en vaak ook botvergroeiing doordat het lichaam het gewricht probeert te stabiliseren. Deze degeneratie (achteruitgang van de kniefunctie) heet artrose. Bij stamceltherapie worden beenmergstamcellen van de patiënt haar of zijn bekkenkom afgenomen. Van deze stamcellen wordt een concentraat gemaakt, dat vervolgens in de knie van de patiënt wordt geïnjecteerd.

Functioneel herstel van gewrichtskraakbeen

Stamceltherapie is een zeer eenvoudige behandeling met een snelle, effectieve werking. Een interessante vraag is: Kan het ook het lichaam stimuleren om het kraakbeen en de meniscus opnieuw aan te maken (regeneratie)? Het antwoord is: Ja. Daarom richten onderzoekers en artsen zich steeds meer op alternatieve methoden voor het behoud en het herstel van kraakbeen dat door artrose is beschadigd. Stamceltherapie speelt daardoor een grote rol in het onderzoek naar weefselbehandeling, met de nadruk of functioneel herstel van gewrichtskraakbeen.

Regenererende werking

Onderzoek laat telkens zien dat het herhaaldelijk injecteren van stamcellen het herstel van de meniscus stimuleert. Proeven op dierlijk kraakbeen laat zelfs zien dat het kraakbeen dat behandeld is met stamceltherapie weer normaal functioneert en dat de mechanische eigenschappen vergelijkbaar zijn met het oorspronkelijke kraakbeen. Ook op menselijk kraakbeen heeft stamceltherapie een regenererende werking. In één onderzoek werden dertig patiënten met knie artrose behandeld met stamceltherapie. Het beenmerg werd afgetapt uit hun bekkenkom en werd arthroscopisch geïmplanteerd in het beschadigde deel van het kraakbeen. MRI-scans en biopsieën toonden een herstel van het beschadigde kraakbeen.

Eén stamcelinjectie voldoende

Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van stamceltherapie na een meniscus operatie. Daaruit bleek dat één stamcelinjectie voldoende was om pijn te verlichten en om meniscus opnieuw te laten aangroeien. In dit onderzoek kregen patiënten één injectie van volwassen stamcellen nadat hun gescheurde meniscus operatief gedeeltelijk of geheel was verwijderd. De patiënten gaven aan dat hun pijnklachten aanzienlijk verminderd waren. Daarnaast bleek dat meniscus weefsel deels opnieuw was aangegroeid met zo’n 15% per jaar. “Wat was het effect geweest als er meer dan één injectie was toegediend?”, vraagt orthopedisch chirurg en onderzoeksauteur dr. Vangsness zich af.

Hoeft er nog wel geopereerd te worden?

Tegelijkertijd kunnen wij ons afvragen of er nog wel geopereerd hoeft te worden als stamceltherapie zo’n positief effect heeft op het herstel van meniscusweefsel. Bovendien zijn er steeds meer klinieken die niet langer hun patiënten opereren en waar de behandeling van artrose puur uit stamceltherapie bestaat. Zowel wetgeving in de VS als Europe geven toestemming voor de commerciële toepassing van stamceltherapie. Er staat klinieken niets in de weg om stamceltherapie verder te ontwikkelen voor de  behandeling van artrose. Door zo’n behandeling worden patiënten eenvoudig en effectief van artrose verlost, en hun artrose aangedane gewrichten kunnen zelfs op een natuurlijke manier genezen. Het opereren van artrose patiënten is achterhaald.


Referenties

http://www.caringmedical.com/prolotherapy-news/knee-osteoarthritis-treated-stem-cell-therapy/

Treatment of knee osteoarthritis with autologous mesenchymal stem cells

Adult human mesenchymal stem cells delivered via intra-articular injection to the knee

Current concepts: the role of mesenchymal stem cells in the management of knee osteoarthritis

Stem cell application for osteoarthritis in the knee joint

Intraarticular Injection of Allogenic Mesenchymal Stem Cells has a Protective Role for the Osteoarthritis

Mesenchymal stem-cell potential in cartilage repair

Repetitive allogeneic intraarticular injections of synovial mesenchymal stem cells promote meniscus regeneration in a porcine massive meniscus defect model

Cartilage regeneration by chondrogenic induced adult stem cells in osteoarthritic sheep model

Improved functional assessment of osteoarthritic knee joint after chondrogenically induced cell treatment

The Healing Effect of Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cells in Full-thickness Femoral Articular Cartilage Defects of Rabbit

Over Maarten de Boer 109 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

17 Comments

 1. Deze therapie moet toegankelijk worden gemaakt voor elke Nederlander. Is veel goedkoper voor de zorgverzekering, dan alle kunstprotheses die jaarlijks worden gezet. Een rit naar A’dam heeft ieder er graag voor over en anders meer mensen opleiden voor deze therapie, zodat er meerdere plekken beschikbaar komen verdeeld over Nederland.

 2. Geachte heer ik vindt het geweldig dat deze therapie toe gepast kan worden, maar ik lees dat het niet vergoed wordt door verzekeraars, dus de mensen met een lager inkomen kunnen niet geholpen worden. Het is dus alleen maar voor de rijken weg gelegd.

 3. Allemaal leuk en aardig, maar zodra je in ziekenhuizen en priveklinieken komt met een versleten enkel is er maar 1 oplossing: artrodese of vastzetten. Niemand lijkt je te kunnen helpen als het om stamcelbehandeling gaat. Wat mij betreft lijkt dit op blij maken met een dooie mus. Al jaren lees ik dit soort berichten maar in praktijk is er niets.

  • Ik heb zo’n artikel eerder gelezen, maar voor de minder draagkrachtigen is het niet weggelegd. Word no niet vergoed door zorgverzekeringen. Helaas

 4. Ik moet twee knieprotheses hebben. Kan iemand mij vertellen waar ik Stamceltherapie kan laten doen? Misschien België of Duitsland? Alles liever dan de operaties!

 5. Belachelijk dat die farmaceutische industrie zoveel macht heeft.
  En Den Haag maar klagen dat de gezondheidszorg zoveel kost!!
  Ik moet eerder stoppen met werken omdat mijn knieen heupen en handen aangedaan zijn door arthrose en ik zo niet verder kan.
  Mijn opties?
  Spuiten en opereren!
  Waardeloos vind ik dit!
  Kom maar op met die celtherapie, liefst vandaag nog dan morgen!

 6. Ook ik wil even reageren wat betreft artrose,

  Na veel gebeld en gevraagd te hebben, ben ik nu aan het corresponderen met het ministerie van volksgezondheid. Ik snap heel erg goed dat ik momenteel een roepende in de woestijn ben. Ik zal straks wel een bericht terug krijgen met het non-argument dat het (nog) niet veilig is en dat er nog héél veel onderzoek moet worden gedaan. Dit is natuurlijk het paard achter de wagen spannen ten einde maar tijd te kunnen rekken. Zoals je hierboven ook kunt lezen dat deze behandeling als sinds 1991 wordt toegepast.

  Wat ik wilde vragen aan iedere lezer is: Samen staan we veel sterker dan dat ik alleen naar het ministerie schrijf.
  Doe wat ik ook gedaan heb en ga klagen bij minister De Jong. Doe dit dan ook, want als ik alleen ga roepen wordt ik vierkant in mijn snater uitgelachen. Wil je in het ziekenhuis wat proberen, denk erom dat alles is dichtgetimmerd. De polikliniek die behandeld, moet een aanvraag indienen bij de Medisch Estische Toetsing Commissie (METC). Dan loop je gelijk al tegen een dichte deur, omdat de polikliniek het stom weg niet aan gaat aanvragen, zodat de METC niets kan doen omdat ze geen aanvraag hebben binnen gekregen. Ik denk toch dat dit, tot aan het zekere grenzende, achterkamertjes politiek is.

  Ik zelf heb artrose in mijn rug, knieën en enkels en verrek elke dag van de pijn. Ik moet s ‘morgens een uur voor het opstaan morfine innemen om een uur later een beetje normaal op te kunnen staan. Hier betalen wij de hoofdprijs aan zorgpremies voor, om niet de beste behandeling te kunnen krijgen. En maar klagen hoe duur de zorg wel niet is.
  In feite komt het er dus op neer dat wij kunnen creperen van de pijn om de farmaceutische industrie, lobbyisten en andere hotemetoten die er profijt van hebben van veel geld te voorzien.

  Mensen, doe net als ik en kom in opstand tegen deze belangenverstrengeling (want dat is het.) Samen staan we sterk, als ik het alleen moet doen wordt ik uitgelachen.
  Zit u er wel eens van te dromen hoe het zou zijn als u weer een beetje normaal zou kunnen leven, zonder pillen, protheses, morfine, en weet ik wat voor zooi je ze nog meer voor schrijven, nou ik ook. Stel je eens voor dat je naar het ziekenhuis kan gaan en later (hoe lang die behandeling duurt weet ik niet, maar als ik de berichten hoor zou het haast poliklinisch kunnen.) je normale dagelijkse dingen weer kan gaan doen. En die mogelijkheid is er.

  Het enige wat je moet doen is een e-mail schrijven naar Dienst postbus VWS Voorlichting. Doen hé, ik reken op jullie allemaal, hoe meer mensen protesteren, des te beter. Op uw pijnlijke gewrichten blijven zitten wordt je ook niet beter van.

  Het enige waar je politici mee in beweging kan krijgen is, om te dreigen dat je niet meer op hun gaat stemmen, voor het geval dat je dat al deed. Straks zitten de gemeenteraadsverkiezingen er aan te komen. Daarna de provinciale verkiezingen, en laat nou net de eerste kamer, in de positie verkeren om wetten te kunnen afwijzen. Dus ga van dit pressie middel gebruik maken.

  Als we het er door krijgen wens ik iedereen veel beweginsplezier toe.

 7. Beste Ronnie
  Je hebt gelijk we moeten met veel personen een blok vormen zodat er naar ons geluisterd gaat worden.
  En ik hoop dat we iets kunnen organiseren zodat we dit kunnen aankaarten bij de juiste personen.
  Mvg
  Harrie van Etten

 8. Bedankt voor je artikel!

  Ik ben 43 jaar en fervent hardloper. Afgelopen week heb ik een meniscus operatie ondergaan aan mijn rechterknie. Ik heb nu nog 15% van mijn meniscus over aan de rechter kant. Aan de linkerknie gewoon 100%. Alle kraakbeen ziet er prima uit.

  De arts vertelde mij aan niet meer te gaan hardlopen omdat ik anders ook de resterende 15% meniscus zou beschadigen.

  Ik zou dus graag meer willen weten over stamcel operatie wat ertoe kan leiden dat je meniscus opnieuw kan groeien.

  – Heb je nog meer artikelen met bewezen resultaten van het aangroeien van een meniscus dmv stamcel (of andere) operatie?
  – Zijn er naast stamcel operatie andere mogelijkheden?
  – Ben je bekend met Atromedical in Nijmagen? Zoja, wat vindt jij daar van

  Hoor graag.

  Dank!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*