Artrose patiënten opereren is achterhaald

Stamceltherapie: effectief en eenvoudig alternatief

In de laatste tien jaar is veel onderzoek gedaan naar stamceltherapie als behandeling van artrose. De algehele conclusie is dat stamceltherapie een effectief en eenvoudig alternatief is voor de conventionele behandeling van artrose, oftewel het opereren van door artrose aangedane gewrichten. De onderzoeken laten namelijk zien dat stamceltherapie pijn en stijfheid verlicht, waardoor gewrichten weer natuurlijk functioneren, en zelfs gewrichtskraakbeen en meniscusscheurtjes herstelt. Reden voor veel artsen om deze behandeling met open armen te ontvangen.

Degeneratie van kniegewrichten tegengaan

Al lange tijd ervaren artsen dat de mogelijkheden om weefsel te herstellen en om degeneratie van kniegewrichten (artrose) tegen te gaan. De introductie van stamceltherapie voor de behandeling van knie artrose heeft voor veel opschudding gezorgd in de medische wereld. Uit recente onderzoeken, onder andere door het ‘Mayo Center for Regenerative Medicine’, blijkt dat stamceltherapie eenvoudig is, poliklinisch en zonder operatie kan worden uitgevoerd, pijn verlicht en de kwaliteit van het kraakbeen aanzienlijk verhoogt. Naast de inzet van stamceltherapie als behandeling, zijn stamcellen ook succesvol ingezet bij de regeneratie van de meniscus na een partiële meniscectomie – het gedeeltelijk verwijderen van de meniscus. De effecten van zo’n behandeling bleken positief en gaven aanleiding naar nog meer onderzoek naar stamceltherapie als middel om kniekraakbeen te doen herstellen.

Waarom is stamceltherapie zo succesvol?

Waarom is stamceltherapie zo succesvol bij de behandeling van artrose? Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe artrose ontstaat. De pezen, spieren en gewrichtsbanden van de knie bevinden zich om het gewrichtskraakbeen. In samenhang zorgen zij voor flexibiliteit en stabiliteit van de knie, waardoor de knie vrij kan buigen en bewegen. Dat is hun kracht, en tegelijkertijd ook hun zwakte. Zodra de pezen slapper worden, wordt de knie minder stabiel, wat leidt tot abnormale slijtage van het kraakbeen. Hierdoor ontstaat er zwelling in het gewricht en vaak ook botvergroeiing doordat het lichaam het gewricht probeert te stabiliseren. Deze degeneratie (achteruitgang van de kniefunctie) heet artrose. Bij stamceltherapie worden beenmergstamcellen van de patiënt haar of zijn bekkenkom afgenomen. Van deze stamcellen wordt een concentraat gemaakt, dat vervolgens in de knie van de patiënt wordt geïnjecteerd.

Functioneel herstel van gewrichtskraakbeen

Stamceltherapie is een zeer eenvoudige behandeling met een snelle, effectieve werking. Een interessante vraag is: Kan het ook het lichaam stimuleren om het kraakbeen en de meniscus opnieuw aan te maken (regeneratie)? Het antwoord is: Ja. Daarom richten onderzoekers en artsen zich steeds meer op alternatieve methoden voor het behoud en het herstel van kraakbeen dat door artrose is beschadigd. Stamceltherapie speelt daardoor een grote rol in het onderzoek naar weefselbehandeling, met de nadruk of functioneel herstel van gewrichtskraakbeen.

Regenererende werking

Onderzoek laat telkens zien dat het herhaaldelijk injecteren van stamcellen het herstel van de meniscus stimuleert. Proeven op dierlijk kraakbeen laat zelfs zien dat het kraakbeen dat behandeld is met stamceltherapie weer normaal functioneert en dat de mechanische eigenschappen vergelijkbaar zijn met het oorspronkelijke kraakbeen. Ook op menselijk kraakbeen heeft stamceltherapie een regenererende werking. In één onderzoek werden dertig patiënten met knie artrose behandeld met stamceltherapie. Het beenmerg werd afgetapt uit hun bekkenkom en werd arthroscopisch geïmplanteerd in het beschadigde deel van het kraakbeen. MRI-scans en biopsieën toonden een herstel van het beschadigde kraakbeen.

Eén stamcelinjectie voldoende

Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van stamceltherapie na een meniscus operatie. Daaruit bleek dat één stamcelinjectie voldoende was om pijn te verlichten en om meniscus opnieuw te laten aangroeien. In dit onderzoek kregen patiënten één injectie van volwassen stamcellen nadat hun gescheurde meniscus operatief gedeeltelijk of geheel was verwijderd. De patiënten gaven aan dat hun pijnklachten aanzienlijk verminderd waren. Daarnaast bleek dat meniscus weefsel deels opnieuw was aangegroeid met zo’n 15% per jaar. “Wat was het effect geweest als er meer dan één injectie was toegediend?”, vraagt orthopedisch chirurg en onderzoeksauteur dr. Vangsness zich af.

Hoeft er nog wel geopereerd te worden?

Tegelijkertijd kunnen wij ons afvragen of er nog wel geopereerd hoeft te worden als stamceltherapie zo’n positief effect heeft op het herstel van meniscusweefsel. Bovendien zijn er steeds meer klinieken die niet langer hun patiënten opereren en waar de behandeling van artrose puur uit stamceltherapie bestaat. Zowel wetgeving in de VS als Europe geven toestemming voor de commerciële toepassing van stamceltherapie. Er staat klinieken niets in de weg om stamceltherapie verder te ontwikkelen voor de  behandeling van artrose. Door zo’n behandeling worden patiënten eenvoudig en effectief van artrose verlost, en hun artrose aangedane gewrichten kunnen zelfs op een natuurlijke manier genezen. Het opereren van artrose patiënten is achterhaald.


Referenties

http://www.caringmedical.com/prolotherapy-news/knee-osteoarthritis-treated-stem-cell-therapy/

Treatment of knee osteoarthritis with autologous mesenchymal stem cells

Adult human mesenchymal stem cells delivered via intra-articular injection to the knee

Current concepts: the role of mesenchymal stem cells in the management of knee osteoarthritis

Stem cell application for osteoarthritis in the knee joint

Intraarticular Injection of Allogenic Mesenchymal Stem Cells has a Protective Role for the Osteoarthritis

Mesenchymal stem-cell potential in cartilage repair

Repetitive allogeneic intraarticular injections of synovial mesenchymal stem cells promote meniscus regeneration in a porcine massive meniscus defect model

Cartilage regeneration by chondrogenic induced adult stem cells in osteoarthritic sheep model

Improved functional assessment of osteoarthritic knee joint after chondrogenically induced cell treatment

The Healing Effect of Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cells in Full-thickness Femoral Articular Cartilage Defects of Rabbit

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
17 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Zwaal
Zwaal
4 jaren geleden

Is dit ook voor handen en vingers behandeld

Marijanne Loos
Marijanne Loos
4 jaren geleden

Deze therapie moet toegankelijk worden gemaakt voor elke Nederlander. Is veel goedkoper voor de zorgverzekering, dan alle kunstprotheses die jaarlijks worden gezet. Een rit naar A’dam heeft ieder er graag voor over en anders meer mensen opleiden voor deze therapie, zodat er meerdere plekken beschikbaar komen verdeeld over Nederland.

ajl van loon ajlva loon
ajl van loon ajlva loon
4 jaren geleden

Kan het ook bij een versleten schouder?

Maryke vos
Maryke vos
4 jaren geleden

Geachte heer ik vindt het geweldig dat deze therapie toe gepast kan worden, maar ik lees dat het niet vergoed wordt door verzekeraars, dus de mensen met een lager inkomen kunnen niet geholpen worden. Het is dus alleen maar voor de rijken weg gelegd.

ArtroseBlog
4 jaren geleden

We hebben het artikel over het betreffende onderzoek geüpdate.

Lewis
Lewis
3 jaren geleden

Allemaal leuk en aardig, maar zodra je in ziekenhuizen en priveklinieken komt met een versleten enkel is er maar 1 oplossing: artrodese of vastzetten. Niemand lijkt je te kunnen helpen als het om stamcelbehandeling gaat. Wat mij betreft lijkt dit op blij maken met een dooie mus. Al jaren lees ik dit soort berichten maar in praktijk is er niets.

hellen
hellen
3 jaren geleden
Reply to  Lewis

Ik heb zo’n artikel eerder gelezen, maar voor de minder draagkrachtigen is het niet weggelegd. Word no niet vergoed door zorgverzekeringen. Helaas

Lammers
Lammers
3 jaren geleden

Inderdaad wanneer wordt dit vergoed. Ik kan niet wachten!!!

E.A.M.
3 jaren geleden

Ik moet twee knieprotheses hebben. Kan iemand mij vertellen waar ik Stamceltherapie kan laten doen? Misschien België of Duitsland? Alles liever dan de operaties!

Evert Van den Hazel
Evert Van den Hazel
3 jaren geleden

is dit ook mogelijk voor de rug mijn hele rug is slecht

Tineke Pelupessy
Tineke Pelupessy
2 jaren geleden

Belachelijk dat die farmaceutische industrie zoveel macht heeft.
En Den Haag maar klagen dat de gezondheidszorg zoveel kost!!
Ik moet eerder stoppen met werken omdat mijn knieen heupen en handen aangedaan zijn door arthrose en ik zo niet verder kan.
Mijn opties?
Spuiten en opereren!
Waardeloos vind ik dit!
Kom maar op met die celtherapie, liefst vandaag nog dan morgen!