Operatie robots helpen bij plaatsen knieprothese

Robotoperatie in de orthopedie: minder problemen maar duurder

Operatie robot knie artrose

Chirurgische robots in de orthopedie zijn ontwikkeld om de kwaliteit van gewrichtsvervangende operaties te verbeteren. Robots werden voor het eerst geïntroduceerd voor de voorbereiding bij een totale heupprothese. Nu worden ze ook gebruikt bij het plaatsen van een knieprothese.

De operatierobot weet precies waar het implantaat moet worden geplaatst en zaagt met buitengewone grote precisie het bot op maat. Door een optimaal contact tussen het bot en het implantaat groeit het bot eraan vast. Bij dit type prothese wordt er dus geen gebruik gemaakt van botcement, om als te ware het implantaat vast te metselen aan het bot.

Totale knievervangende operatie met robotchirurgie

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Academie van orthopedisch chirurgen in 2019 is een onderzoek gepresenteerd over robotchirurgie. Hieruit blijkt dat de kosten van een totale knievervangende operatie met robotchirurgie ongeveer 26% hoger ligt dan bij een standaard procedure. Maar de patiënten brachten minder dagen in het ziekenhuis door en hadden minder complicaties.

Voor dit onderzoek werd er gekeken naar een groep van 1.285 patiënten die een totale knievervangende operatie zijn ondergaan met behulp van een Stryker MAKO robot. In de controle groep zaten 3.930 patiënten die een standaard procedure zijn ondergaan.

De gemiddelde kosten met robotchirurgie bedroeg 12.805 dollar waar een standaard procedure gemiddeld 10.162 dollar kost. De operatietijd met robotchirurgie was gemiddeld 7 minuten langer, met een totaal gemiddelde van 101 minuten. Het aantal complicaties met robotchirurgie bedroeg 0,7 %, bij de standaardprocedure lag het aantal complicaties op 2,4 %. Gemiddeld bleven de patiënten met de standaard procedure exact één dag langer in het ziekenhuis, met een totaal gemiddelde van 2,2 dagen.

Technologische vooruitgang

Het is een logische redenering dat de technologische vooruitgang operaties efficiënter, veiliger en uiteindelijk ook goedkoper maken. Robots gaan steeds meer taken overnemen en je moet straks dan niet gek opkijken wanneer chirurgische robots ook bij jou in het ziekenhuis opduiken.

Een andere technologische vooruitgang in de orthopedie zijn regeneratieve injecties. Met deze injecties kan het gewricht zichzelf herstellen en de noodzaak van een gewrichtsvervangende operatie verminderen.

0 0 vote
Article Rating
Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments