Chondroïtine bij kniepijn

Met chondroïtine beter af bij kniepijn dan met NSAID’s

Slik je dagelijks medicijnen vanwege ontstoken gewrichten? Ondanks de gevaarlijke bijwerkingen, geen andere keus om de pijn te verzachten? Toch is er een andere optie: “Een dagelijkse aanvulling van hoogwaardige chondroïtine is net zo goed als ontstekingsremmende pijnstillers bij het verlichten van kniepijn en heeft geen gevaarlijke bijwerkingen, zeggen onderzoekers.”
Eigenlijk is het recent verschenen onderzoek ‘niks nieuws onder de zon’. Al jaren schrijf ik over de voordelen van natuurlijke middelen, lichaamsoefeningen en gewichtsverlies.
Vroeger werd een arts verketterd door sceptici (Big Farma) maar tegenwoordig adviseren steeds meer instanties chondroïtine en glucosamine van hoogwaardige kwaliteit als eerstelijnsbehandeling voor artrose. Vanwege de bijwerkingen die verband houden met niet-steroïdale ontstekingsmiddelen (NSAID’s) waaronder maagzweren, bloedingen, lever- en nierproblemen.

Wat is chondroïtine?

Chondroïtine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen. Maar in onze voeding komt het nauwelijks voor. Kraakbeen is de enige goede voedingsbron. Je moet dus op botten gaan kauwen. De commerciële chondroïtine wordt gewonnen uit de botten van runderen. Het is te gebruiken als voedingssupplement bij artrose.

Helpen supplementen bij artrose?

Chondroitine is geen wonderpil. Maar wanneer het mensen toestaat om minder pijn te voelen en meer actief te zijn. Met als gevolg een afname in gewicht en versterkte spieren. Dan denk ik dat het een groot voordeel kan hebben.
Medische bronnen:
Pharmaceutical-grade Chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT) Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 22 May 2017. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210860

2 Reacties

  1. Een tijdje geleden ben ik naar de huisarts gegaan, omdat ik verrekte van pijn in beide knieën. Aanvankelijk dacht dat ik artrose in mijn beide knieën had en in mijn onderrug ( net dat kleine knikje als je bij de wasbak of het aanrecht staat). Van mijn knieën zijn foto’s gemaakt. De uitslag was dat ik geen noemenswaardige slijtage aan de knieën had. Nou ben ik laatst met een zeer ernstige blaasontsteking opgenomen geweest en ze hadden geen tijd om dit op kweek te zetten en hebben mij een breed spectrum antibiotica gegeven. Dit is zo’n antibiotica die nogal wat bacteriën meeneemt. Wat schets mijn verbazing, toen ik uit het bed mocht sprong ik als een jong veulen door de kamer, zonder ook maar enige pijn. Zelf mijn onderrug was genezen. Ik heb gevraagd of ik ontstekingen in mijn gewrichten had, maar dat werd ontkend. Ze zaten meer aan jicht te denken. Ik ben bekend met jicht en ik weet donders goed hoe dat voelt. Maar deze kniepijn is een hele andere pijn dan jicht.
    Als de moderator van dit draadje dit leest kan hij me dan ook eens wat meer inlichtingen geven over het één en ander??

    1. De Nsaids , zjjn bij chronisch gebruik hepatotoxisch en breken de glycoseaminoglycans af dit zijn de stoffen die het kraakbeen helpen regenereren Net Chondroitine Glucosamone ben je beter a een veel betere pijnstiller, zonder bijwerkingen is PEA opt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *