Wat is chondroïtine?

Over chondroïtine hoor je doorgaans weinig en dat is ten onrechte want het is voor de bescherming van het gewrichtskraakbeen nagenoeg even belangrijk als glucosamine.

Chondroïtine behoort tot de familie der polysacchariden, een eiwit die van nature voorkomt in van alle soorten bindweefsel, zoals het kraakbeen, botten, huid en pezen. Het in stand houden van een reserve aan chondroïtine in je lichaam is van cruciaal belang voor gezond kraakbeen. De proteoglycanen (belangrijk onderdeel van het kraakbeen) bestaan namelijk voor een aanzienlijk deel uit chondroïtinesulfaat. Daarnaast speelt chondroïtine ook een ondersteunende rol bij het vormen van collageenvezels. Het innemen van glucosamine zonder chondroïtine levert dan ook een minder optimaal resultaat op dan het combineren van beide voedingsstoffen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gelijktijdig gebruik aanzienlijk betere resultaten oplevert.

Waar het innemen van glucosamine vaak al binnen twee maanden een duidelijk aantoonbaar effect heeft en artrosepatiënten verminderde pijn- en mobiliteitsklachten doet rapporteren, kan bij chondroïtine vaak pas na zes maanden een goede beoordeling worden uitgevoerd. Dit is trouwens wel afhankelijk van het specifieke met artrose getroffen gewricht, bij een knie zijn er vaak tussen de twee en zes maanden aantoonbaar verbeteringen te merken, terwijl er bij rug en nek tot wel een jaar gewacht moet worden.

Het is veilig om chondroïtine zonder onderbrekingen op dagelijkse basis in te nemen. Chondroïtine wordt al meer dan 25 jaar verstrekt als voedingssupplement en er zijn geen ernstige neveneffecten bekend bij overmatig gebruik. De bescherming die het voedingssupplement bied houdt nog enige tijd na de laatste inname aan. Geleidelijk aan, echter zal het lichaam toch een tekort beginnen te ondervinden. Aangeraden is om chondroïtine, net als glucosamine elke dag in te nemen.

Waarvan is chondroïtine van gemaakt?

De chondroïtine in voedingssupplementen wordt gewonnen uit botten van runderen of haaienkraakbeen.