Collageen en artrose

Artrose kan veel klachten veroorzaken. Pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten zijn een aantal kenmerken die voor kunnen komen. Vooral stijfheid is een veel gehoorde klacht. Tevens is dit vaak één van de eerste klachten bij het ontstaan van artrose. De oorzaak van deze stijfheid is een te grote aanmaak van collageen in het gewricht. Hierdoor ontstaat een ‘lijmwerking’ waardoor de bewegingsmogelijkheden ernstig worden belemmerd.
Dr. Peter van der Kraan van het Radboud UMC in Nijmegen verricht onderzoek naar deze aanmaak van collageen. Hij ontdekte al eerder dat speciale soorten eiwitten in het lichaam verantwoordelijk zijn voor de overmatige aanmaak van collageen.
Collageen komt overal in het lichaam voor. Het zorgt voor stevigheid en soepelheid, onder andere van de huid. Als er te veel collageen wordt aangemaakt, zorgt dit voor verstijving van het gewricht, waardoor de beweging wordt beperkt.
Met een klein team van analisten en onderzoekers, onder leiding van Dr. Peter van der Kraan, wordt gewerkt aan het bestuderen van cellen, afkomstig uit gewrichten van mensen met artrose.
Het doel van het onderzoek is achterhalen hoe de overdadige aanmaak van collageen kan worden geremd. Als dat doel bereikt wordt is het wellicht mogelijk om verdere verstijving van de gewrichten tegen te gaan door het ontwikkelen van zogenoemde ‘aanmaakremmers’. Hiervoor wordt verder onderzoek verricht. Het onderzoek van Dr. Peter van der Kraan loopt tot in 2014.
Referentie
UMC Radboud