CT-scan helpt bij de detectie van jicht

Volgens onderzoek dat werd gepresenteerd op de American College of Rheumatology Annual Scientific Meeting in Chicago, blijkt een vorm van computertomografie scan (ook wel CT-scan genoemd) te helpen bij de diagnose van jicht door het detecteren van de uraatkristallen die vaak een symptoom van de ziekte zijn.

Jicht is een pijnlijke en potentieel invaliderende vorm van artritis die erkend is sinds de oudheid. De eerste symptomen van jicht bestaan meestal uit intense episoden van pijnlijke zwelling in enkele gewrichten, meestal in de voeten (vooral de grote teen). Jicht ontstaat wanneer overtollig urinezuur (een normaal afvalproduct) zich ophoopt in het lichaam en de naald-achtige urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Grote hoeveelheden van urinezuurkristallen, de zogenaamde tophi, kunnen ook neerslaan in zowel de gewrichten als de weefsels rondom de gewrichten. Dit kan gebeuren omdat ofwel de urinezuur productie verhoogt is of omdat de nieren niet in staat zijn om urinezuur adequaat te verwijderen uit het lichaam.

Een type CT-scan genoemd dual energy CT-scan (gewoonlijk DECT) is zeer nauwkeurig in het opsporen van nierstenen en deze technologie is onlangs aangepast om monosodium uraatkristallen te detecteren. Onderzoekers van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota onderzochten onlangs de nauwkeurigheid van het gebruik van DECT om jicht vast te stellen als een complementaire of alternatieve manier voor artsen om de diagnose jicht te stellen (naast of in plaats van synoviale vloeistof uit een gewricht te halen en deze te onderzoeken).

Om dit te beoordelen, vormden de onderzoekers twee onderzoeksgroepen: de eerste groep bestond uit 40 mensen die met jicht waren gediagnosticeerd op basis van de aanwezigheid van urinezuurkristallen in de gewrichtsvloeistof. De tweede groep bestond uit 40 mensen met andere vormen van gewrichtsziekten en een negatieve gewrichtsvocht analyse.

Onderzoekers onderverdeelde de deelnemers met jicht op basis van welk gewricht was aangetast en hoe lang ze symptomen hadden (zes weken of minder versus meer dan zes weken). Alle deelnemers met jicht ondergingen de dual energy CT-scan van de aangetaste gewrichten en een radioloog beoordeelde de resultaten van elke scan – namelijk of er uraatkristallen werden ontdekt. Deze CT-scan resultaten werden vergeleken met de resultaten van de gewrichtsvloeistof analyse.

“Door het groeperen van onze deelnemers op basis van symptomenduur en locatie van het aangetaste gewricht, wilden we ervoor zorgen dat onze studiepopulatie een werkelijke wereld spectrum van de ziekte vertegenwoordigd”, aldus hoofdonderzoeker Tim Bongartz, MD, consultant in de reumatologie aan de Mayo Clinic , Rochester, Minnesota “We wilden het niet te gemakkelijk maken voor de scan om de juiste diagnose te stellen door alleen patiënten te includeren met langdurige, tophaceous ziekte en met grote urinezuur neerslag. We wilden de nieuwe methode echt uitdagen door het includeren van patiënten die slechts in de eerste paar dagen waren van hun eerste opflakkering van jicht. ”

Het tweede deel van de studie onderzocht verder het nut van de scan als hulpmiddel voor de diagnose van jicht. Onderzoekers vormden een derde groep van 30 deelnemers die ervan verdacht werden jicht te hebben, maar kregen geen bevestiging voor de diagnose jicht via de traditionele testen. Deze deelnemers ondergingen dezelfde CT-scan als de anderen. Als de radioloog de aanwezigheid van uraatkristallen bevestigde, werd het gewrichtsvloeistof verwijdert om de diagnose te bevestigen.

“Onze groep dacht dat alleen het laten zien van het vermogen van de dual energy CT-scan om urinezuur afzettingen op te sporen niet zeer nuttig zou zijn voor de mogelijke introductie ervan in de klinische praktijk” legt Dr Bongartz. “Na het aantonen van de juistheid van een nieuwe test, wordt de echte vraag of het de klinische beslissingen zal beïnvloeden en zal bijdragen aan een betere patiëntenzorg. Dit geldt met name wanneer de nieuwe test veel duurder is dan de gevestigde standaard test die we al bij de hand hebben. ”

De studie wees uit dat de dual energy CT-scan zeer accuraat was in het correct identificeren van patiënten met jicht. Onder de 40 patiënten met jicht, waren er slechts drie gemist met de CT-scan. Omgekeerd, de scan gaf de aanwezigheid aan van urinezuur in twee van de 40 patiënten met een vloeistof analyse die negatief was voor  urinezuur kristallen. Alle drie de gevallen die werden gemist behoorde tot de groep patiënten die alleen pijn hadden in de gewrichten voor een paar dagen en die nog nooit eerder een jichtaanval hadden gehad.

“Onze resultaten hebben laten zien dat dual energy CT-scan zeer nauwkeurig is in het correct identificeren van patiënten met jicht,” zegt Dr Bongartz. “Maar, zo goed als de algemene resultaten zijn, ze geven ook aan dat er subgroepen van patiënten zijn bij wie artsen voorzichtiger moeten worden bij het interpreteren van resultaten. Bijvoorbeeld, de CT-scan liet niet de juiste diagnose zien in 30 procent van de gevallen met een zeer acute jicht. De diagnostische opbrengst van een deel van onze studie toont de kracht van deze nieuwe manier van de diagnose jicht: bij het identificeren van gevallen waarin een geschikt exemplaar voor analyse niet kan worden verkregen of gewrichtsvocht analyse negatief is voor de aanwezigheid van urinezuurkristallen. Voor deze patiëntengroep, is de dual energy CT-scan een zeer bruikbare methode om snel de juiste diagnose te stellen en het leidt de patiënt naar de juiste therapie. ”

De American College of Rheumatology is een internationaal professioneel medisch samenleving die meer dan 8.000 reumatologen en reumatologie gezondheidszorg professionals over de hele wereld vertegenwoordigt. Haar missie is het bevorderen van reumatologie. De ACR / ARHP Annual Scientific Meeting is de eerste bijeenkomst in de reumatologie.

Meer informatie over: MRI, CT en echo als preventief onderzoek

Over Maarten de Boer 120 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op