Discussie rondom Glucosamine

Er is sinds een aantal jaren een discussie gaande rondom de werking van glucosamine. Patiënten met artrose kunnen er met behulp van dit middel voor zorgen dat er weer kraakbeen aangemaakt wordt en de pijn verlichten. Uit een bepaalde hoek is er veel kritiek gekomen op de werking van dit middel, waarbij de onderbouwing behoorlijk te wensen over laat. Er wordt geschermd met denigrerende woorden, waarbij men zich voornamelijk baseert op een onderzoek dat in ieder geval een nadere blik waard is en tegengestelde resultaten onvoldoende worden opgepikt.

Meta-onderzoek British Medical Journal
Het meest belangrijke onderzoek waar tegenstanders van glucosamine zich op baseren is dat van het British Medical Journal (BMJ), dat eind 2010 verscheen. Het ging om een meta-onderzoek, waarbij de resultaten van eerdere onderzoeken verzameld zijn, om opnieuw tot een conclusie te komen. Tijdens een meta-onderzoek kan er op een krachtige manier tot een nieuwe eindconclusie gekomen worden, mits het onderzoek op de juiste manier wordt uitgevoerd. Waar de verzameling van eerdere onderzoeksresultaten het meest krachtige element is, kan dat ook voor vervelende missers zorgen.

Fouten in het onderzoek
Het onderzoek van het BMJ richtte zich op de werking van glucosamine. Men heeft er echter voor gekozen zowel glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride te analyseren, zonder daar onderscheid in te maken. De reactie van de twee onderzochte elementen op heup- of knieartrose is sterk verschillend. Door hier tijdens het onderzoek geen rekening mee te houden heeft men de betrouwbaarheid van het onderzoek niet optimaal weten te garanderen. De tegenstanders van glucosamine baseren zich hiermee op een onderzoek dat niet alleen veel kritiek heeft gekregen vanuit de wetenschappelijke wereld, maar daarnaast ook door de tegenstanders zelf met een kritische blik had moeten worden bekeken.

Kritiek van wetenschappers
De uitgesproken tegenstanders van glucosamine als geneesmiddel bij knieartrose hebben zich onvoldoende bekwaam getoond het onderzoek kritisch te bekijken, gezien de kritiek vanuit de wetenschappelijke wereld. Bekende en hoog aangeschreven wetenschappers hebben direct hun twijfels geuit en vraagtekens gezet bij de conclusies van het meta-onderzoek. Om die reden heeft het Editorial Board van het British Medical Journal ervoor gekozen de onderzoekers terug te fluiten en enkele concluderende uitspraken te schrappen.

Werking glucosamine aangetoond
Het is daarnaast goed om te weten dat er al in 2006 onderzoek is gedaan naar de werking van glucosamine tegen artrose. De groep personen met ernstige artrose gaf in maar liefst 79,2% van de gevallen aan verbetering te ondervinden met behulp van het gebruik van glucosamine en chondroïtine. De placebo groep gaf dat echter maar in 54,3% van de gevallen aan. De verschillen bij mensen met lichte artrose waren kleiner, maar ook daar rapporteerden mensen die glucosamine gebruikten meer verbetering dan de mensen met een placebo. Bovendien werd er geen onderscheid gemaakt in de mate van verbetering en werd er gebruik gemaakt van glucosaminehydrochloride. Glucosaminesulfaat werkt vermoedelijk nog beter en daarnaast is het aannemelijk dat de verbetering bij de mensen die glucosamine gebruikten groter was dan bij de mensen met het placebo.

Tegenstanders van het gebruik van glucosamine gebruiken juist dit onderzoek als bewijs tegen de werking van glucosamine, waarmee hun onvoldoende kritische houding nogmaals aangetoond kan worden. Mensen met ernstige klachten hebben wel degelijk baat gehad bij het gebruik van glucosamine. Bovendien komt uit het onderzoek ook naar voeren dat middelen als diclofinac, ibuproven en naproxen minder werkzaam zijn dan celebrex, maar wordt er in die gevallen niet gesproken met dezelfde denigrerende woorden. Wat dat betreft lijkt het erop dat er met twee maten gemeten wordt.

Glucosamine behoudt registratie
Het meest sterke argument voor de werking van glucosamine is het feit dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft besloten glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose voor de komende vijf jaar te handhaven. Het college stelt onder andere dat “de registraties van glucosamine bevattende geneesmiddelen gehandhaafd kunnen blijven en dat de balans werkzaamheid-schadelijkheid nog steeds positief is”.

De kritiek op glucosamine lijkt hiermee voldoende weerlegt. Het zou voor de tegenstanders van dit middel tegen artrose goed zijn nog eens bij zichzelf te rade te gaan waar de negatieve houding nu precies vandaan komt. De kritiek van wetenschappers op het onderzoek van het British Medical Journal, het onderzoek uit 2006 waarin de werking is aangetoond en de herregistratie door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geeft voldoende aanleiding om de geuite negatieve termen voorlopig in ieder geval niet meer in de mond te nemen.

Over Maarten de Boer 108 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten met onze nieuwsbrief. Klik hier om u aan te melden.

10 Comments

 1. Voor wat het waard is:

  Ik heb twee grote en ouwe herdershonden. De vader is over 3 weken 13 jaar, de zoon is over 2 weken 11 jaar. Beiden hebben als plattelandshonden een zeer actief leven achter de rug. Bijv. met de fiets door de polders, tochten van soms wel 20 km. En dat regelmatig.

  Sinds een jaar krijgen ze dagelijks glucosamine toegediend. En het is overduidelijk dat de honden sinds de inname van glucosamine het stukken beter doen en veel minder last hebben van hun artritis.

  In goed overleg met de dierenarts besloten glucosamine toe te dienen.

  En het doet me deugd dat mijn verkoopverhalen in 1990 toen ik in de veterinaire wereld bij de importeur van dit medicijn werkte, kloppen met mijn huidige observaties met betrekking tot mijn eigen honden.

  En laten we wel zijn, het placebo effect kun je niet vaststellen bij dieren. Het werkt of het werkt niet. Een hond beeldt zich echt niet in dat een placebo de meetbare verbeteringen opleveren.

  Kortom: (al in 1994 vertrokken uit de veterinaire wereld) Wij en ons baasje, kunnen glucosamine van harte aanbevelen.

  Woef en groet,

  Yeazz en Kaleb

 2. Dat zijn mooie en hoopgevende berichten.
  Hardlopen lukte bij mij ook al enige tijd niet meer waarna ik afgelopen zomer onderzoeken heb gehad. Sinds die tijd weet ik dat ik artrose in de onderrug heb en gebruik sinds september 2011 (Glucosamine, Chondroïtine en MSM).
  Na een halfjaar voel ik wel wat verbetering maar nu is er opeens een (tweede) terugslag en ik kan geen verklaring geven waarom dit gebeurt. Ik weet niet of en hoelang ik moet doorgaan. Was de verbetering bij u ook met ups en downs?

 3. Glucosamine helpt bij mij ontzettend goed. Ik kan nu veel beter wandelen en soms zelfs lopen. Nou vroeg ik me wel af waar jullie Glucosamine kopen? Ik ben onlangs naar Nederland verhuisd en weet dus niet goed welke websites betrouwbaar zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*