Druiven eten verzacht symptomen van knieartrose

Het regelmatige een bakje druiven eten zou helpen bij het verzachten van de pijn van artrose in de knie en verbeterd de flexibiliteit van het kniegewricht. Dat blijkt uit een door het California Table Grape Commission gesubsidieerd onderzoek.

Alhoewel een door een industrie die bij een positieve uitkomst baat heeft gesubsidieerd onderzoek niet door ons als zoete koek geslikt wordt, vinden we de mogelijke uitkomsten wel interessant genoeg om met u te delen. Uit andere onderzoeken is namelijk gebleken dat het binnenkrijgen van voldoende vitamine C (wat in fruit zit) positief effect heeft op het tegengaan en herstellen van artrose schade.

Hoe is het onderzoek naar het effect van druiven op knieartrose uitgevoerd?

Gedurende een zestien wekende klinische studie, uitgevoerd door de Texas Woman’s University, werden 72 mannen en vrouwen waarvan reeds bekend was dat ze symptomen van knieartrose vertoonden ingedeeld in een test- en controlegroep. Beide groepen kregen een gezond dieet voorgeschoteld, waarbij de testgroep als toevoeging gevriesdroogde verpulverde druiven kreeg voorgeschoteld. De controlegroep at tijdens de onderzoeksperiode een placebo-poeder.

Bevindingen van het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat bij zowel mannen als vrouwen die het dieet dat rijk aan druiven was minder pijn en een vermindering van het aantal symptomen van knieartrose sprake is. Het blijkt dat vrouwen wel meer gezondheidswinst behaalden dan mannen. Daarnaast viel op dat leeftijd een duidelijke verschil maakte op de mate waarin het druivenrijke dieet impact had op de hevigheid van knieartrose. Gemiddeld konden deelnemers onder de 64 jaar oud maar liefst 70% meer zware lichamelijke activiteit aan, waar ze voor het deelnemen niet toe instaat waren. Deelnemers van 65 jaar en ouder, ongeacht of ze tot de test- of controlegroep behoorden merkten een afname in de mogelijk om zware lichamelijke activiteiten uit te voeren.

De hoofdonderzoeker van dit onderzoek Dr. Juma deelde onlangs ook bevindingen uit een andere onderzoek waarin bleek dat de in druiven aanwezige polyfenolen door ontstekingen beschadigd kraakbeencellen weet te herstellen.

 

Bron:

Grape consumption may offer benefits for symptomatic knee osteoarthritis. California Table Grape Commission

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Over Maarten de Boer 122 Artikelen
Voor een groot deel hebben we zelf controle over onze eigen gezondheid. Ik ben Maarten de Boer en heb in 2010 ArtroseBlog opgericht. Graag houd ik u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent gewrichtsklachten.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments