Een pijnlijk gewricht vs gezond gewricht

Het is een van die dingen die mensen als vanzelfsprekend vinden “Bewegen”, totdat er iets fout gaat. Door ziekte zoals reuma, artritis of artrose ontstaat er letsel in het gewricht met als gevolg gewrichtspijn en een beperking van het bereik van de beweging.  Het kan ervoor zorgen dat u letterlijk maar ook figuurlijk stil staat zodat u meer wilt weten over uw gewrichten.
Laten we eens een gezond gewricht vergelijken met een artrotisch gewricht.

In het menselijk lichaam waar de uiteinden van twee botten samenkomen wordt een gewricht gevormd, waardoor beweging mogelijk wordt. Wanneer twee botten een zeer mobiel gewricht vormen, zoals bijvoorbeeld de heup of schouder, staat dit bekend als diarthrosis, dat is synoniem met de term “synoviale gewricht.” Afhankelijk van het gewricht zijn er verschillende soorten bewegingen mogelijk:
Een gezond synoviale gewricht  kan pijnloos vrij bewegen binnen het normale bereik van het gewricht. Glucosamine kan hierbij helpen, het is namelijk een belangrijke grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Glucosamine is ook verantwoordelijk voor de productie van synoviaalvocht (gewrichtsvocht). Daarom is glucosamine is een van de belangrijkste supplementen bij de aanmaak en behoud van gezond kraakbeen.

Sagittale as
Abductie (van het lichaam af bewegen) en Adductie (naar het lichaam toe bewegen).
Transversale as
Flexie (het gewricht buigen) en Extensie (het gewricht strekken).
Longitudinale as
Endorotatie (naar binnen draaien) en exorotatie (naar buiten draaien).

Synoviale gewricht

Een synoviale gewricht heeft een gewrichtsholte, dit is veelal een virtuele ruimte tussen spiegel- gladde botoppervlakken, het gewrichtskraakbeen. De gewrichtsholte is bekleed met een slijmvlies (synovium) en is gevuld met gewrichtsvocht (synovia).
Het gewrichtskapsel is een stevige bindweefselmantel dat aan de weerszijde van de twee botuiteinde (gewrichtsspleet) is vastgehecht en daarmee het gewricht tot een gesloten holte maakt. Het gewrichtskapsel biedt passieve stabiliteit door het beperken van de bewegingen. Middels de zenuwsensoren geeft het de hersenen aan welke bewegingen wel en niet gemaakt mogen worden. Het beschermt dus het gewricht tegen het kapot gaan door foutieve bewegingen.
Het gewrichtsvlies (synovium, ook wel het synoviale membraan) is een bindweefsel dat dat de gewrichtsruimte van het kapsel en de ligamenten afsluit.  Maar ook peesscheden (een met vloeistof gevuld buisje dat een pees omhult) en slijmbeurzen (bursae). bevatten dit vlies. Pezen zijn banden van vezelig weefsel aan de spieren die je botten bewegen. Slijmbeurzen zijn vlak, met vocht gevulde blaasjes die demping geven waar de huid, spieren, pezen en ligamenten over botten wrijven.
Het gewrichtsvocht wordt geproduceerd door het gewrichtsvlies en geeft voeding aan het kraakbeen en helpt de wrijving te verminderen bij bewegingen.
Het gewrichtskraakbeen (articulaire kraakbeen ) is een hard, flexibel weefsel en zorgt voor een vermindering van wrijving en het absorberen van schokken. Het gewrichtskraakbeen bestaat uit 99% matrix en slechts 1% kraakbeencellen. De matrix bestaat voor 80% uit water, 12% uit collageen vezels en 6% proteoglycanen.