Voet- en enkelartrose komt niet zo vaak voor vergeleken met artrose in de knie of heup. Voet- en enkelartrose kan vervelende gevolgen hebben. Als artrose ontstaat in de voet of enkel, kan dit invloed hebben op het evenwicht en het looppatroon van de patiënt.


[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″] [/column] [column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”] [/column]

Voet- en enkelartroseEr bevinden zich in de voet en enkel 28 botten en meer dan 30 gewrichten. Als artrose ontstaat in een of meer van deze gewrichten, kan dit invloed hebben op de balans en de manier van lopen.

Wanneer de patiënt enkelartrose heeft, heeft de patiënt artrose in de enkel, daar waar het scheenbeen (fibula) het bovenste gewricht van de voet aanraakt, ook wel het spronggewricht genoemd. De enkel wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Maar wat is nou eigenlijk enkelartrose, wat kunnen de oorzaken zijn en hoe kan het worden aangetoond?

 

Wat is enkelartrose?

Wanneer er bij u enkelartrose is vastgesteld, is er bij u een aandoening vastgesteld van het kraakbeen in het enkelgewricht. In het enkelgewricht komen twee botten samen, tussen deze twee botten zit een laag kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Vaak wanneer men ouder wordt, verandert de kwaliteit van het kraakbeen, dit valt te merken in de dikte van het kraakbeen en de samenstelling ervan. Dit proces is heel normaal. Bij artrose treedt er echter meer slijtage op van het kraakbeen dan normaal. Het kraakbeen wordt dunner, er kunnen stukjes van afbreken en soms verdwijnt het kraakbeen helemaal.

Als eenmaal het kraakbeen in een gewricht helemaal verdwenen is, komt het nooit meer terug. Bij artrose, bewegen de botuiteinden niet meer soepel langs en over elkaar. Doordat het kraakbeen dunner is, is er een toenemende wrijving tussen de twee botten bij enkelartrose wat pijn veroorzaakt. Er kunnen ook osteofyten ontstaan, dat zijn ruwe uitsteeksels van het bot.

Vocht kan zich ophopen in het gewricht en de weefsels er omheen, dit geeft de zwelling rond de enkel als u enkelartrose heeft. De pijn en de zwelling kunnen ervoor zorgen dat bewegen steeds moeilijker gaat en dat u hier enige beperking in merkt. Toch is er vaak verrassend genoeg, weinig pijn bij vrij uitgesproken artrose van de enkel.

Wat zijn de oorzaken van voet- en enkelartrose?

Er zijn enkele oorzaken bekend met voet- en enkelartrose, namelijk:

 1. Door een trauma, ook wel posttraumatisch genoemd, bijvoorbeeld na een fractuur.
 2. Reumatoïde artritis.
 3. Hemofilie (stollingsstoornis, het bloed stolt niet goed).
 4. Na een infectie.
 5. Neuropathische osteoartropathie: ontstekingsreactie als gevolg van fracturen of luxaties (gewricht is uit de kom). De aangedane voet is rood en gezwollen.
 6. Avasculaire necrose van de talus (verminderde bloedvoorziening, daardoor afsterving van het gewricht).
 7. Overgewicht.
 8. Positieve familieanamnese (mensen in de familie zijn bekend met enkelartrose).

Hoe kan voet- en enkelartrose vastgesteld worden?

Artrose van de voet en enkel kan in sommige gevallen worden gebaseerd op de medische voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek van de aangedane voet of enkel. Een röntgenfoto kan gemaakt worden om te bepalen hoeveel gewrichtsschade er is. Andere testen zoals botscans of MRI’s zijn meestal niet nodig.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Afhankelijk van het type, de plaats en de ernst van de artrose, zijn verschillende behandelingen mogelijk bij voet- en enkelartrose:

 1. Pijnstillers en ontstekingremmende medicijnen om de zwelling te verminderen.
 2. Gewichtsbeperking om de belasting op uw gewrichten te verminderen.
 3. Een beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut om uw spieren sterk te maken en de beweeglijkheid van uw voet en enkel zo goed mogelijk te houden.
 4. Een kussentje of een boogje als voetondersteuning
  in de schoen (een harde of een zachte steunzool).
 5. Op maat gemaakte schoenen, bijvoorbeeld met een harde zool die de afwikkeling van uw voet vergemakkelijkt.
 6. Een enkel-voetorthese. Dit hulpmiddel geeft steun en maakt het mogelijk uw voet en enkel zo goed mogelijk te blijven gebruiken.
 7. Een stok om makkelijker te kunnen lopen.
 8. Een injectie met corticosteroïden in het gewricht – een medicijn dat de ontstekingen remt

De juiste behandeling van artrose

Bij een versleten gewricht is het kraakbeen in het gewricht aangetast of in zijn geheel verdwenen maar met de juiste behandeling kunt u een operatie uitstellen.

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″]

Stamcel behandeling

Stamceltherapie


Doormiddel van stamcelltheapie kunt u herstel van beschadigd weefsel bevorderen om slijtage van kraakbeen in gewrichten te remmen.

Meer informatie..

[/column] [column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”]

Glucosamine supplement

Glucosamine


Artsen hebben het supplement geaccepteerd als één van de middelen waarmee ze artrose kunnen behandelen.

Meer informatie..

[/column]

Wanneer is een operatie nodig?

Wanneer uw artrose niet reageert op de genoemde behandelingen, zijn er operatieve mogelijkheden. Welke chirurgische behandeling nodig is, zal bijvoorbeeld afhangen van de plaats van de artrose, hoe ernstig het gewricht is aangedaan en de mate waarin u last hebt van de aandoening. Soms is meer dan één soort chirurgische ingreep nodig. De meest voorkomende chirurgische ingrepen bij voet- en enkelartrose zijn:

Schoonmaken van het gewricht met een zogenaamde kijkoperatie (enkel artroscopie). In een vroeg stadium van de artrose kan deze relatief kleine ingreep verlichting geven. De orthopedisch chirurg brengt een zogenaamd optisch instrument (kijkbuisje) in het gewricht. Dit instrument is voorzien van een kleine lens, een miniatuurcamera en een lichtje. Op een TV-monitor zijn beelden van het gewricht zichtbaar. De orthopedisch chirurg kan nu rechtstreeks in het gewricht kijken en de oorzaak van de problemen beoordelen. Met kleine schaartjes, boortjes en slijptolletjes verwijdert hij vervolgens het afwijkende kraakbeen en eventuele benige uitsteeksels in en rondom het gewricht.

Vastzetten van een gewricht: artrodese. Deze ingreep heft de functie van het gewricht op door de botten aan elkaar vast te maken. Pinnen, platen, schroeven of een staafje houden de botten bij elkaar tot ze geheel aan elkaar gegroeid zijn. Soms is een bottransplantatie nodig. De orthopedisch chirurg zal waarschijnlijk een stukje van uw eigen bot gebruiken, meestal uit uw onderbeen of bekken. Over het algemeen is deze ingreep redelijk succesvol. Hoewel het gewricht niet meer normaal te gebruiken is, vermindert de pijn aanzienlijk of verdwijnt. Hierdoor neemt uw bewegingsvrijheid toe.

Vervangen van het gewricht: enkelprothese. Slechts in sommige gevallen adviseert de orthopedisch chirurg u om het enkel-gewricht te vervangen door een totale enkelprothese. Helaas is het plaatsen van een enkelprothese nog niet zo succesvol als de totale heup – of knieprothese. De gewrichtsprothese kan loslaten of niet naar wens functioneren waardoor er nog een operatie nodig is.

 

Ga naar de hoofdpagina | Artrose |

0 0 vote
Artikelbeoordeling
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
Marco
8 jaren geleden

De vraag is of er dan nig iets aan te verbeteren is, door nieuwe technieken zoals transplantatie van lichaamseigenkraakbeen op een sponsje zoals dat ook in de knie kan?