[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″] [/column] [column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”] [/column]

 


De enkel is samengesteld uit drie botten, die verbonden zijn door spieren, pezen en ligamenten. De talus is het bot dat het been verbindt met de voet. De talus past in de gewrichtskom van het onderbeen dat gevormd wordt door het onderste deel van het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula). De botstructuur van het laterale aspect (buitenzijde) van de enkel, wordt de laterale malleolus genoemd. Het wordt gevormd door het einde van het kuitbeen (fibula). De benigne structuur van het mediale deel van de enkel (binnenzijde) wordt de mediale malleolus genoemd. het wordt gevormd door het einde van het scheenbeen (tibia). De mediale en laterale malleolus zijn de benigne aanhechtingsplaatsen voor de enkelbanden

Gewrichtskraakbeen is een glad, glanzend materiaal dat de uiteinden van de botten in de enkel bedekt. Er is overal gewrichtskraakbeen waar twee botoppervlakken met elkaar in contact komen. In de enkel, bedekt het kraakbeen het einde van het scheenbeen, talus en een klein deel van het kuitbeen.

Ligamenten zijn als sterke touwen die de botten met elkaar verbinden en voor stabiliteit zorgen in het gewricht. In de enkel zijn er drie ligamenten aan de buitenzijde van de enkel en een breed ligament aan de binnenzijde van de enkel. De ligamenten die zich bevinden aan de buitenzijde van de enkel, zijn het vaakst beschadigd bij de mens.

Pezen verbinden de spieren aan het bot. Veel van de spieren die de voet verplaatsen zijn afkomstig van het onderbeen. De pezen van deze spieren kruizen de enkel en hechten zich aan de verschillende botten in de voet. De spieren die de voet omhoog bewegen, heeft zijn oorsprong op de voorkant van het onderbeen. De spieren die de voet naar buiten bewegen, heeft zijn oorsprong op de buitenzijde van het onderbeen. De spieren die de voet naar binnen bewegen, heeft zijn oorsprong op de achterkant van het onderbeen. De spieren die een grote rol spelen in de voorstuwing van het lichaam zijn de kuitpieren (gastrocnemius en soleus spieren). Deze spieren vormen samen de achillespees die zich aanhechtingsplaats heeft op het calcaneus.

Ten slotte, een slijmbeurs is een kleine met vocht gevulde zak dat de wrijving tussen twee weefsels afneemt en het beschermt de botstructuren. Er zijn veel slijmbeurzen rond de enkel. De twee slijmbeurzen die het vaakst beschadigd raken, zijn de slijmbeurzen die de mediale en laterale malleolus beschermen. Wanneer een slijmbeurs geïrriteerd is, vult het zich met vloeistof.

Ga naar de hoofdpagina | Voet- en enkelartrose |