De voet is opgebouwd uit 26 botten, die onderverdeeld zijn in drie secties: de voorvoet, de middenvoet en de achtervoet. De talus (sprongbeen) en calcaneus (hielbeen) zijn de beenderen die deel uitmaken van de achtervoet. De talus is het hoogste bot in de voet en het maakt ook deel uit van de enkel. De calcaneus is het grootste bot in de voet. De calcaneus bevindt zich onder de talus. Het os naviculair, os cuboideum en het os cuneiformes zijn de beenderen die deel uitmaken van de middenvoet. De vijf middenvoetsbeenderen en de tenen maken deel uit van de voorvoet.

Er zijn drie boogsystemen in de voet. Er is een mediale boog, een laterale boog en een boog in de voorvoet die de dwarse boog wordt genoemd. Ligamenten zijn als sterke trouwen die botten met elkaar verbinden en voor stabiliteit van de gewrichten zorgen. In de voet zijn er veel ligamenten die de boogsystemen ondersteunen en de botten stabiliseren

De fascia plantaris is een belangrijke structuur in de voet die helpt met het ondersteunen van de mediale en latere boogsystemen van de voet. De fascia plantaris heeft een sterk bindweefselstructuur dat loop langs de onderkant van de voet en verbindt de hiel met de basis van de tenen. Wanneer er gewicht wordt gezet op de voet, helpt de fascia plantaris de beenderen van de voet op ‘slot te zetten’ en het stabiliseert de boogsystemen van de voet.

Veel spieren die ervoor zorgen dat voet zich kan verplaatsen, zijn afkomstig van het onderbeen. Deze spieren hechten via pezen aan verschillende botten in de voet. De spieren die de voet omhoog bewegen, heeft zijn oorsprong op de voorkant van het onderbeen. De spieren die de voet naar buiten bewegen, heeft zijn oorsprong op de laterale aspect van het onderbeen. De spieren die de voet naar binnen bewegen, heeft zijn oorsprong op de achterkant van het onderbeen. De spieren die de voet naar beneden bewegen en het lichaam naar voren laat bewegen, heeft zijn oorsprong in de knie en de achterkant van het onderbeen. De spieren die de grootste rol spelen in de voortstuwing van het lichaam, zijn de kuitspieren (gastrocnemius en soleus spieren). Deze spieren vormen samen de achillespees, welke zich hecht op de calcaneus. Er zijn ook tal van korte spieren in de voet. Deze spieren spelen een rol bij het stabiliseren van de boogsystemen in de voet en het bewegen van de tenen.

Ten slotte zijn er tal van vetkussentjes op de onderkant van de voet. Deze vetkussentjes fungeren als ‘kussentjes’ of ‘schokdempers’. Het grootste vetkussentje in de voet bevindt zich in de hiel, direct onder de calcaneus. Een slijmbeurs is een kleine met vocht gevulde zak die de wrijving vermindert tussen twee weefsels en de benige structuren beschermd. Er zijn veel slijmbeurzen rond de voet. Één die vaak geblesseerd is, is de slijmbeurs aan de achterkant van de calcaneus. Normaal gesproken bevat een slijmbeurs zeer weinig vloeistof, maar als het geïrriteerd raakt, kan het zich vullen met vloeistof .

Ga naar de hoofdpagina | Enkelartrose |